ANASAYFA TARİFLER BALIK YEMEKLERİ KADAYIFLI KARİDES

Kadayıflı Karides

Kadayıflı Karides

Yenilebilir deniz canlılarından biri olan karides, kabuklular sınıfında yer alır. Kuzey Amerika ve Avrupa kıyılarında yaşar. Boyu ortalama 5-6 cm'dir. Ancak yaşama süresine göre 1-30 cm aralığında değişebilir. Vücudu kalsiyum karbonattan oluşan bir zırh ile örtülüdür. Genellikle kızartma veya güveç olarak tüketilir. Karidesin temizlenmesi zahmetli bir işlem olduğundan, genellikle ayıklanmış olarak satın alınır. Peki, kadayıflı karides yemeği nasıl yapılır. Malzemeleriniz hazırsa, Şef Somer Sivrioğlu'dan sofralarınıza lezzet katacak kadayıflı karides tarifine geçebiliriz.

Alternatif olarak tereyağlı sarımsaklı karides güveç ve karidesli taco tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

15 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Kadayıflı Karides Tarifi İçin malzemeler

  • 8 adet jumbo karides
  • 1 yemek kaşığı sade yağ
  • 1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 100 g tel kadayıf

Muhammara sos için:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet kırmızı kapya biber (Veya 1 adet kırmızı dolmalık biber)
  • 2 diş sarımsak (Hafif fırınlanmış)
  • 50 g ceviz
  • 1 çay kaşığı isot (Veya acı pul biber)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tutam tuz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 20 adet nar tanesi

Süslemek için:

  • 2 çay kaşığı sumak 

Kadayıflı Karides Nasıl Yapılır?

  • Muhammara sosu için; zeytinyağının yarısını kapya biberlerin üzerine sürüp ocağın üstündeki açık ateşte maşayla çevirerek közleyin. (Hafif sarımsak tadı tercih ediyorsanız sarımsağa da aynı işlemi uygulayın.)
  • Biberleri bir kâseye alın ve terlemesi için üzerini streç filmle kapatarak 15 dakika bekleyin. Biberin kabuğunu soyun, sap ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra kabaca doğrayın.
  • Doğradığınız biberi, sarımsak, ceviz, isot, kimyon, tuz, biber salçası, limon suyu, nar ekşisi ve geri kalan zeytinyağını blendera koyup 15 saniye çekerek taneli bir ezme yapın. Nar tanelerinin yarısını ilave edin.
  • Karideslerin kafasını ayırın. Bunu yapmanın en iyi yolu, karidesi bir elinizle tutup düzleştirmek ve diğer elinizle başını 90 derece çevirerek kafayla birlikte siyah çizgisini de çıkarmaktır. Karideslerin kabuğunu soyun ama kuyruğunu üzerinde bırakın.
  • Sade yağı bir tavada orta ateşte hafifçe ısıtın (parmağınızı içine koyabileceğiniz sıcaklıkta) ve limon suyu ile portakal kabuğu rendesini ekleyin.
  • Tel kadayıfı bir kâseye koyup sade yağ karışımını yavaşça ekleyerek yumuşatın, parmaklarınızın arası yağlanmaya başladığında tamamen yumuşamış demektir.
  • Tel kadayıf yumuşadığında 1 cm genişliğinde kurdele hâline getirin. Tel kadayıf kurdelesini karidesin kuyruğundan başlayarak tüm eti boyunca sararak katlayın.
  • Sarma işlemini düzenli ve iyice piştiğinden emin olmak için tek kat hâlinde sararak yapın.
  • Karidesleri fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında tel kadayıf, altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 5 dakika pişirin. (Fırınınız eşit pişirmiyorsa pişirme sırasında tepsiyi bir tur çevirin.)
  • 1 tepeleme yemek kaşığı dolusu sosu tabağa yayın. Her sosun üzerine iki tane karidesi kuyrukları yukarı gelecek şekilde oturtun. Üzerine biraz sumak ve birkaç nar tanesi koyarak servis edin.

1 Porsiyon Kadayıflı Karides Kaç Kalori?

  • Bir porsiyon kadayıflı karides, yaklaşık 115 kaloridir. Protein bakımından zengindir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!