ANASAYFA TARİFLER VEJETARYEN YEMEKLERİ ANTEP USULÜ ZEYTİNYAĞLI DOLMA

Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

35 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

1 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma Tarifi İçin malzemeler

  • 4 kuru acur
  • 4 kuru dolmalık biber
  • 4 kuru patlıcan
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 su bardağı pirinç
  • 4-5 soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yarım demet nane
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 2 domates
  • 4 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 su bardağı sumak ekşisi
  • Yenibahar
  • Karabiber
  • Tarçın
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 elma
  • 1 ayva
  • 1 su bardağı su
  • Tuz

Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma Nasıl Yapılır?

  • Nohutu akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip haşlayın ve kabuklarını soyun.
  • Kuru acur, dolmalık biber ve patlıcanı haşlayıp suyunu süzün. Pirinci yıkayıp süzgece alın.
  • Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Sarımsağı kıyın. Nane, maydanoz ve dereotunu temizleyip ince ince doğrayın. Domatesleri rendeleyin.
  • Yayvan bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Soğan, sarımsak ve fıstığı ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Pirinci ekleyip karıştırın ve şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Rendelenmiş domates, biber salçası, kuşüzümü, nane, maydanoz, dereotu, sumak ekşisi, toz şeker, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın.
  • Pirinç suyu çekinceye kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte 5-6 dakika pişirin. Ateşten alıp ılınmaya bırakın.
  • Hazırladığınız iç malzemesiyle acur, dolmabiber ve patlıcanları doldurup tencereye dizin. Elma ve ayvaların kabuklarını soyup ince ince dilimleyin.
  • Tenceredeki dolmaların üzerini elma ve ayva dilimleriyle kapatın. 1 su bardağı su ilave edip kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.

    Afiyet olsun.

    Türk mutfağının gözdesi olan klasik zeytinyağlı biber dolması tarifini de notlarınız arasına ekleyin.

Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!