ANASAYFA PÜF NOKTASI MAKARNALAR VE PEYNİRLER...

MAKARNALAR VE PEYNİRLER...

Makarnalar ve peynirler...

Pişirdiğiniz makarnaya damak tadınıza uygun her türlü peyniri ilave edebilirsiniz. Ama gurmelerin önerisine göre her makarnanın bir peyniri var. Kısacası pişirme yöntemine uygun peyniri seçmek makarnanın lezzetini arttırır. İşte makarnaların peynirleri...

Hangi makarnaya hangi sos öğrenmek için TIKLAYIN

Makarnanın olmazsa olmazları nelerdir öğrenmek için TIKLAYIN

Makarna sunarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir TIKLAYIN


Beyazpeynir

Beyazpeynir, keskin, tuzlu bir tada sahiptir. Üretiminde inek, koyun, keçi ve manda sütü kullanılır. Ülkemize özgü olan bu peynir olgunlaşma döneminde salamura edilir. Kaliteli beyazpeynirin kendine özgü bir aroması vardır; kıvamı yarı sert, rengi ise porselen beyazı olur. Fırın makarna, kremalı makarna sosları ve makarna salatalarında kullanabilirsiniz.



Lor peyniri
Kesilmiş inek sütünden yapılan ricotta yumuşak bir İtalyan peyniridir. Hafif tadı nedeniyle kremalı makarna soslarında kullanılır. Labne Çok yoğun, taze ve doğal bir tada sahip olan bu krem peynir, pasta ve keklerde kullanıldığı gibi özellikle makarna sosları için de uygundur.

Dilpeyniri
Özellikleri bakımından olgunlaşmamış kaşkaval peynirine, yapım tekniği bakımından kaşarpeynirine benzer. Taze olarak tüketilmelidir. Fırında pişirilen makarna ve lazanyaya nefis bir lezzet katar.
~
Mozzarella

Manda sütünden üretilen Güney İtalya’ya özgü bir peynirdir. Hafif lezzetiyle fırında pişirilen makarnalara nefis bir tat katar.





Parmesan peyniri
1 kilosunu elde etmek için tam 16 litre inek sütü kullanılan ve şifa kaynağı olduğu için, bebek mamalarına bile ilave edilen parmesan peyniri, dünyanın en lezzetli ve makarnaya en çok yakışan peynirlerden biri. İtalya’nın altın peyniri olarak bilinen parmesanı, makarnanın üzerine ilave edip ilk kez tadanlar bir daha vazgeçemiyor. Hakiki parmesan peynirinde mutlaka parmigiano-Reggiano damgası olur. Ancak bu peynir, taklitlerinden çok farklı ve kaliteli olduğu halde mevsimine göre farklı özellikler içerir. İlkbaharda yağ oranı düşük olur. Yazın daha sert ve aromalıdır. Sonbaharda yılın en kaliteli parmesanı üretilir. Kış parmesanı ise çok açık renkli, tatlımsı ve hafif aromalı bir peynirdir. Tuz oranı düşük olan parmesanda insan vücudu için gerekli tam 18 amino asit bulunur. Pastorize sütten yapılmadığı için protein, kalsiyum, fosfor ve B vitaminlerini bol miktarda içerir. Parmesan, bol domates soslu spagetti ve kıyma soslu makarnalarınız için idealdir. Mozzarella Manda sütünden üretilen Güney İtalya’ya özgü bir peynirdir. Hafif lezzetiyle fırında pişirilen makarnalara nefis bir tat katar.
 
Kaşar peyniri
Koyun sütünden elde edilen tekerlek biçiminde ve sarımtırak renkli bir peynirdir. Yaklaşık 6-7 litre sütten 1 kilo kaşarpeyniri üretilir. Olgunlaşma süresine göre adı, taze ve eski kaşar olarak değişir. Kaşarpeynirini rendeleyip bol domates ve et soslu spagetti ya da makarnanın üzerine serpebilirsiniz. Hele fırında pişirilen makarnaya ilave edilen rendelenmiş kaşarpeynirinin kattığı nefis lezzete diyecek yoktur.
 

~
Gorgonzola

Küflü bir İtalyan peyniridir. Genelde makarna sosları ve makarna salatalarına ince çekilmiş cevizle birlikte eklendiğinde ortaya enfes bir tat çıkar.




Tulum peyniri

Ülkemize özgü olan bu peynirin en kalitelisi, tam yağlı koyun sütü ile keçi sütünün karışımından elde edilir. En meşhuru Erzurum ve Sivas tulum peynirleridir. Tadı tuzlu ve keskindir. Rengi krem-beyaz veya açık sarımsı olur. Tulum peyniri, kremalı makarna sosları, makarna salatası ve mantarlı makarna ile uyum sağlar. Fırın makarna ve makarna böreği gibi çeşitlerde de kullanabilirsiniz


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!