Her yemeğin bir ruhu, bir karakteri vardır. Bu karakteri belirleyen en önemli malzemelerden biri ise hiç kuşkusuz salçadır. Ne fazla olmalı, ne de eksik; tam kararında olduğunda yemeğe hem renk katar hem de damakta unutulmaz bir tat bırakır. Peki; yemeğin salçası nasıl ayarlanır? İşte yanıtı.
Ne Tür Salça Kullanıyorsunuz?
Yemeğin Türüne Göre Miktar
Salça Önce Yağda Kavrulmalı
Salçayı direkt suya katmak yerine biraz sıvı yağda kavurmak, acılığını alır ve lezzetini ortaya çıkarır. 1-2 dakika kısık ateşte kavurmak yeterli olur.
Tadı Kontrol Edin
Salçayı ekledikten sonra biraz pişirip tadına bakın. Gerekirse az az ekleme yapın. Çünkü fazla salça yemeği acılaştırabilir veya tadını bastırabilir.
Su Miktarıyla Dengeli Olmalı
Salça eklendikten sonra yemeğe eklenecek su miktarı, salçanın kıvamını etkiler. Az su + çok salça = yoğun sos. Çok su + az salça = sulu ama renksiz.
İpucu: Eğer yemeğinizin rengi soluk olduysa ama tadı iyiyse, çok az salçayı azıcık suda eritip sonradan da ekleyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın: