Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

Özel günlerin, bayramların vazgeçilmezi yaprak sarması nasıl pişirilir? Basitçe yaprak sarma nasıl yapılır ve pişirilir sizlere anlattık. İşte yaprak sarma nasıl pişirilir:
Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?
24 Nisan 2024, 22:13

Yaprak sarması etlisi ve zeytinyağlı olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Genellikle pirinçli bir harç hazırlanır ve hazırlanan harç yenilebilir yaprakların içerisine koyulur. Genel bilinen yaprak sarmasında asma yaprağı kullanılır. Asma yapraklarının içi doldurulur ve sarılır. Ardından pişme işlemine geçilir. İç harç ve yaprak türü damak tadına göre değişebilir. Lahana sarması, pazı sarması diğer favori sarma lezzetlerindendir. Ancak yaprak sarma dendiğinde akla ilk gelen zeytinyağlı yaprak sarmadır.



Zeytinyağlı Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak salamura yaprak kullanıyorsanız eğer yapraklar fazla tuzlu olacaktır. Bu sebeple yaprakları yıkayarak fazla tuzlarından arındırarak yaprak sarma yapımına başlayabilirsiniz. Tuzu arınana kadar birkaç tur yıkama işleminden geçmesi gerekebilir.
  2. Yaprak sarmayı en lezzetli yapan unsurlardan başlıcası iç harcıdır. İç harcı için kaliteli ve güzel zeytinyağı kullanmak önemlidir. Harcı damak tadınıza göre hazırlayabilirsiniz, klasik bir sarma harcının olmazsa olmazları soğan, pirinç, karabiber, tuz, yenibahar, nane ve tarçındır. Genellikle kuş üzümü  ve dolmalık fıstıkta koyulur.
  3. Harç klasik bir iç pilav yapar gibi yağda soğanı kavurma ile başlar, pirinçler ve baharatlar ile devam eder. Farklı olarak pişirirken daha az su kullanılır, çünkü iç harç sarmalar ile birlikte de pişecektir bu sebeple dişe gelir bir pilav olmalıdır.
  4. Yaprakların damarlı kısımları size bakacak şekilde serin ve ortasına harç koyarak sarmaları sarın. 



Zeytinyağlı Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

  1. Pişireceğiniz tencerenin alt kısmına sarma yapraklarının saplarını yerleştirin. Tencerenin dibi kapanacak şekilde yaprakları da dizebilirsiniz.
  2. Ardından sardığınız yaprak sarmaları düzenli bir şekilde üst üste tencereye dizin.
  3. İçerisine zeytinyağı, limon suyu ve tuz ekleyin. Üzerlerine porselen ısıya dayanıklı bir tabak koyulur. Tabak hem dağılmalarını önler hem de buharda pişirme etkisi verir. Tabağı ekledikten sonra su da eklenerek kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır.
  4. Damak tadınıza göre limon miktarını arttırabilir ya da servis ederken limon ile birlikte servis edebilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;
  1. Kestane nasıl pişirilir?
  2. Erişte nasıl pişirilir?
  3. Mantı nasıl pişirilir?
  4. Makarna nasıl pişirilir?
  5. Mantar nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo