Turşu yaparken sebzelerin olgunlaşmamış ve diri olması çıtırlığı artırır. Kaynar su yerine soğuk salamura kullanmak sebzelerin sert kalmasını sağlar. Turşuyu güneş görmeyen, serin bir ortamda saklamak dokusunu korur.
Taze, olgunlaşmamış ve sert sebzeler kullanın. Özellikle salatalık gibi sebzeler ne kadar taze olursa turşu o kadar sert olur.
Yeterli miktarda tuz kullanın; genellikle sebze ağırlığının %2-3’ü kadar tuz idealdir. Tuz, hem lezzeti hem de sebzelerin çıtırlığını korur.
Turşu suyuna yeterli sirke eklemek, hem tat hem de sebzelerin dokusunun korunması için önemlidir. Sirke, yumuşaklaşmayı önler.
Turşuyu kaynar su ile hazırlarsanız sebzeler yumuşar. Sebzelerin çıtır kalması için soğuk veya ılık salamura tercih edin.
Turşuyu fazla uzun süre güneş ışığında bekletmek veya yüksek sıcaklıkta saklamak sebzelerin yumuşamasına neden olur. Serin ve karanlık yerde bekletmek en iyisidir.
Şunlara da göz atın:
Top Biber Turşusu Yapmak İçin 3 Tüyo
Turşunun Kıtır Kıtır Olması İçin Ne Yapmalı?
Kornişon Turşu Sıcak Suyla Mı Soğuk Suyla Mı Kurulur?