Türk Kahvesinin Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

Türk kahvesinin taze olup olmadığını nasıl anlarız? Türk kahvesinin tazeliğini belli eden unsurlar nelerdir? İşte Türk kahvesinin taze olup olmadığını anlamak için uygulayabileceğiniz yöntemler:
Türk Kahvesinin Tazeliği Nasıl Anlaşılır?
25 Ekim 2022, 15:01

Türk kahvesi, Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan, en sevilen içeceklerden biridir. Kız isteme törenlerinin başrolü, en koyu sohbetlerin eşlikçisi, bayram ziyaretlerinin vazgeçilmez ikramı olan Türk kahvesi, kokusuyla bile insanı kendine çeken bir güzelliğe sahiptir. Ee boşuna dememişler, 'Bir fincan kahvenin, kırk yıl hatrı var.' diye.. Şiirlere konu olan bu kahve, çekirdekten alınırsa daha dayanıklı bir şekilde saklanabilir. Ancak hazır olarak alacaksanız, kahvenin tazeliğini anlamak için dikkat edebileceğiniz bazı noktalar var. İşte, Türk kahvesinin taze olduğunu gösteren noktalar:

türk kahvesi

Türk Kahvesinin Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

  1. Türk kahvesinin kalitesi, çekirdeklerine bağlıdır. Ancak yanınızda çekilen çekirdekler, her kahvenin taze olduğunu göstermez.
  2. Türk kahvesinin çekirdekleri kavruldukça, kahvenin aroması yoğunlaşır, fakat kafein oranı düşer. Bu yüzden kahve çekirdeğinin, kahvenin tadını doğrudan etkilediğini söyleyebiliriz.
  3. Türk kahvesi geleneksel olarak Rio Minas 5 Tipi Arabica çekirdeklerinden üretilir. Kahve poşetinin üzerinde, G tipi olarak belirtilir. Bu yüzden kahve satın alırken, poşetin üzerinde G tipi yazıp yazmadığına dikkat edebilirsiniz.
  4. Kahveyi aldıktan sonra iyi olup olmadığını anlamak için, bir deney yapabilirsiniz. Soğuk suyla dolu bir bardağa, 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi ekleyin. Eğer kahvenin tozu suyun yüzeyinde kalıyorsa ve çok az renk veriyorsa, kahveniz taze ve kalitelidir. Eğer kahve dibe çöküp suyu boyuyorsa, kahvenin içinde yabancı katkı maddeleri olabilir.
  5. İyi bir Türk kahvesi içtiğinizde, yanında şeker, süt gibi ihtiyaçlara gerek duymazsınız. Yani kahveyi tek başına içtiğinizde yoğun tadı alabiliyorsanız, kaliteli bir kahve içiyorsunuz demektir.
  6. Türk kahvesinin tazeliği, kokusundan anlaşılır. Kahve kokusunu metrelerce uzaktan bile alıyorsanız, kahveniz taptazedir. Eğer kahveyi içtiğinizde aromadan ziyade su tadı alıyorsanız, kahveniz bayatlamış olabilir.
  7. Tazeliği anlamak için diğer yöntem, bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerini incelemektir. Kahve taneleri birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa, kahve tazedir. Eğer taneler birbirine yapışıyorsa, bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.

türk kahvesi

Kahvenin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Kahve, öğütülmüş veya çekirdek halinde olsun yapısını oluşturan amino asitler, zamanla kimyasal değişikliklere uğrar. Oksijen, nem ve ışık, kahvenin formunu bozabilir. Kahve paketini açtığınızda, kahve taneleri birbirine yapışmışsa, kahveniz bayatlamış demektir. Kokusu ve tadı her zamankinden ekşiyse ve üzerinde beyaz lekeler varsa, kahveniz bozulmuştur. 

Türk kahvesini afiyetle içtikten sonra üzerine bir bardak su içmeyi unutmayın. 


Şunlara da göz atın;

  1. Türk kahvesinin yanında neden su verilir?
  2. Türk kahvesinin faydaları nelerdir?
  3. Aromalı Türk kahvesi tarifleri
  4. Tuzlu kahvenin hikayesi
  5. Türk kahvesinin yanına ne gider?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo