ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER “TARİFLERİMİ KİMSEYE EMANET ETMEM”

“TARİFLERİMİ KİMSEYE EMANET ETMEM”

“Tariflerimi kimseye emanet etmem”
“Tariflerimi kimseye emanet etmem”

Yapım ve styling: Şükran Kaymak
Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya


Tarifleri ve sunumları Instagram’da 3 milyondan fazla kişi tarafından takip edilen, paylaşımları binlerce kişi tarafından beğeni alan Şükran Kaymak’ı daha yakından tanımak ister misiniz?

Sosyal medyada, özellikle Instagram’da sizi takip eden milyonlarca kişi var. Ama henüz bilmeyen, tanımayanlar için kendinizden biraz bahseder misiniz? Şükran Kaymak kimdir?
Mutfağa aşık, hem değişik lezzetleri tatmaya meraklı hem de insanlara yaptığı lezzetleri tattırmayı seven bir kişilikteyim. Mutfakta az malzeme ile harika lezzetler çıkarmayı, aynı zamanda yapmış olduğum lezzetleri en güzel sunumlarla insanlara sunmayı ve kolay bir dille tariflerimi anlatmayı çok seviyorum.

Mutfak merakınız nerede başlıyor? Böyle videolar çekme fikri nasıl doğdu?
Mutfak merakım küçüklüğümden beri var. Annem çok iyi hamur işleri yapan emekli bir öğretmen. Babam dünya mutfağıyla ilgilenen, farklı lezzetler yapmayı çok seven iyi bir gurmeydi. Sanırım bu konuda çok şanslıyım.

Bu tutkunuzu profesyonel hale dönüştürmeye nasıl karar verdiniz?
Yıllardır sektörün içerisindeyim. Bu işi profesyonel bir şekilde ekibimle dev bir kadroyla yapıyorum ama her alanında benim emeğim mevcut. İşimin her aşamasıyla bizzat kendim ilgilenmeyi çok seviyorum. Kamerasından tutun, fotoğraf çekimine kadar...

Tariflerinizi nasıl oluşturuyorsunuz? Deneme, pişirme ve altına imzanızı atma süreçlerinde neler yaşıyorsunuz?
Kendi damak tadıma göre tariflerimi hazırladım. Aslında izleyicilerim benim damak zevkimi beğendiler. Tariflerimi nasıl uyguluyorsam takipçilerime de tüm püf noktalarıyla anlatıyorum. Bu şekilde olunca başarı kaçınılmaz oluyor.

İşleriniz büyüyünce bir ekip kurmaya karar verdiniz, kurduğunuz bu ekip kaç kişilik? Nasıl bir iş bölümünüz var?
Profesyonel olarak büyük markalarla yıllardır çalışıyorum. Onlara en iyi hizmeti verebilmek için çekimden tutun, montajına kadar her aşaması ile ilgileniyorum. Ekip arkadaşlarımla artık uyum içerisindeyiz, nelerden hoşlanacağımı çok iyi bilirler. Tariflerimi kimseye emanet etmem, her tarifimi kendim belirlerim. Çünkü sektörde olan insanlar beni bu konuda çok ciddiye alırlar. Tariflerimle birçok kişiye ilham kaynağı oldum. Kaç tane pastane, kaç tane Instagram sayfası ve web sitesi açıldı saymakla bitmez...

Şu an nasıl bir işleyişiniz var ve kimlere hizmet veriyorsunuz?
Çeşitli markalar, mevcut müşterilerim genelde sadıktır; uzun süre çalışırlar, çok memnunlar.

Dünya genelinde rol model aldığınız birisi var mı?
Jamie Oliver şu an tek takip ettiğim şef.

İlham aldığınız birisi var mı?
Babam ve annem.



Blogger/Vlogger olmanın en zor tarafı sizce nedir?
Sürekli üretmek zorunda hissediyorum. Bazen yorulsam da ürettiğim şey tüm yorgunluğumu alıyor.

Kafe, restoran işine girmeyi düşünüyor musunuz?
Yıllardır çok teklif geldi birçok kişiden ama henüz düşünmüyorum. Çok iyi bir proje ve hayalimdeki konsept olursa neden olmasın.

Bugün akşam yemeğe misafiriniz gelse nasıl bir mönü çıkartırsınız?
Mevsim sebzeleri ile lezzetli bir çorba, yöresel pilavları çok seviyorum; içli pilav mesela, kıymalı yaprak sarması ve lezzetli bir ana yemek, tandır olabilir veya başka yemek. Tabii ki de başköşede salata ve meze çeşitleri.

Kendinize belirlediğiniz bir hedef var mı? Bundan sonrası için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Workshop eğitimleri olabilir; takipçilerim çok talep ediyorlar hem onlarla daha iç içe olabiliriz. Onun dışında Youtube’da yoğun bir şekilde çalışıyoruz, değişik konseptlerimiz olacak takipte kalın!

Mutfakta olmazsa olmazınız nelerdir?
Hijyen, her şeyin taze olması... Tüm malzemelerimi özenle seçerim, kaliteli olmasına özen gösteririm. Tabaklarım, fincanlarım, sunum masalarım her şeyi özenle yaptırıyorum, özenle alıyorum.

En çok sorulan ve beğenilen tarifleriniz hangileri?
Pamuk Prenses pastası ilk tariflerimden ve denemeyen kalmamıştır. Çilekli cheesecake... O kadar çok tarifim var ki denenen...

Sosyal medyada sizi örnek alan veya bu dünyaya girmek isteyip bu işleri yapmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler olur?
Tarifi; bolca samimiyet, bolca sevmek, bolca özen göstermek, zaten saydıklarım bumerang gibidir; karşı tarafa anında geçer. Ve tabii ki bol bol çalışmak, üretmek. Kendin olmak, özgün olmak, sayacak çok şeyim var sanırım...

Sizce yemeğin lezzeti mi önemli, sunumu mu?
Kesinlikle ikisi aynı orantıda olmalı. Gösterişli bir yemeğin lezzetinin olmaması bence büyük facia! Hem görsel hem lezzet ikisi de benim için çok önemli.

Bir de kitabınız var “Şükran Kaymak’la Çay Saati”. Yeni kitap gelecek mi? İçeriği belirlediniz mi?
“Şükran Kaymak’la Çay Saati” kitabım sevenlerimin mutfağında yerini dört yıldır aldı. İkinci kitabım şu an Almanya ve Avrupa’da yayında. Türkiye’de çok yakında sevenleriyle buluşacak.

Şükran Kaymak’tan özel San Sebastian cheesecake tarifi için tıklayın


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.