Şef Murat Alpboğa'dan Balık Tarifleri

Sizler için Eleos’un Yeşilköy şubesine gittik ve şefin özel tariflerini aldık. İşte, Şef Murat Alpboğa'dan kış aylarında mutlaka denemeniz gereken 4 nefis balık tarifi:
Şef Murat Alpboğa'dan Balık Tarifleri
11 Ekim 2023, 12:22
Lezzet Trendleri

Uzun Yunanistan seyahatlerinin ardından Yeşilköy’de ilk şubelerini açmaya karar veren Eleos’un sahipleri Alex Karaköse ve Ercan Erdoğan, kendi tabirleriyle gastronomideki hızlı değişimlere ayak uyduran bir işletmeye sahipler. Sizler için Eleos’un Yeşilköy şubesine gittik ve şefin özel tariflerini aldık. Gelin birlikte bu enfes mekanın menüsünden sizler için seçtiğimiz lezzetlere bir göz atalım...

Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya

Şef: Murat Alpboğa

Denemeniz Gereken Balık Tarifleri

  1. Soslu Balık Köftesi

soslu balık köftesi

Malzemeler;

  1. 1 adet fileto levrek
  2. 8 adet mantar
  3. 5 dal maydanoz
  4. 2 adet kapya biber
  5. 3 diş sarımsak
  6. 1 tutam tuz
  7. 1 tutam karabiber
  8. 1 adet ayıklanmış karides
  9. 250 gr rendelenmiş kaşar peyniri
  10. 1 çay bardağı galeta unu
  11. Domates sosu için:
  12. 2 rende domates
  13. 1 kaşık tereyağı
  14. 1 çay kaşığı pul biber
  15. 1 çay kaşığı kekik
  16. 1 diş sarımsak
  17. 100 gr dilimlenmiş kaşar peyniri

Yapılışı: Bütün malzemeleri zırh yardımı ile kıyma kıvamına gelene kadar çekiyoruz. Çektiğimiz balık köftesini bir kaba alıp kaşar peyniri ve galeta unu ile harmanlıyoruz. 1 gece buzdolabında beklettikten sonra dilediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Izgarada 200-260 derece sıcaklıkta köftenizin iki yüzeyini de pişirdikten sonra hazırladığınız sosu tavaya koyup üzerine köftenizi yerleştirin. Dilimlediğiniz kaşar peynirlerini köftenin etrafına dizip ocakta sosu 1 dakika kadar daha kaynattıktan sonra servis edebilirsiniz.

  1. Deniz Topu

deniz topu

Malzemeler;

  1. 1 tane fileto levrek
  2. 1 adet yeşil soğan
  3. 1 adet kırmızı biber
  4. 2 diş sarımsak
  5. 3 tane mantar
  6. 3 tek ayıklanmış karides
  7. 20 gr rende kaşar peyniri
  8. 2 dal maydanoz
  9. 1 tutam karabiber
  10. 1 tutam kekik
  11. Dış harcı için:
  12. 1 adet fileto levrek
  13. 500 gr beyaz un
  14. 500 gr galeta unu
  15. 3 adet tam yumurta
  16. 1 su bardağı süt
  17. Sosu için:
  18. 1 su bardağı krema
  19. 1 tatlı kaşığı soya sosu
  20. 1 adet yarım elma

Yapılışı: Soğanı, maydanozu, biberi, sarımsağı, mantarı, karidesleri ve levreği baharatlar ile birlikte çok fazla çekmeden robottan geçiriyoruz. Ardından bir kaba alarak rendelenmiş kaşar peyniri ile iyice harmanlıyoruz. Daha sonra dövülmüş fileto levreğimizin içine hazırladığımız harcı koyuyoruz ve yuvarlıyoruz. Önce beyaz una, sonrasında süt ve yumurta sosuna bulayıp ardından galeta unu ile dışını kaplıyoruz. Kızgın ayçiçeği yağında dışını yakmadan hazırladığımız deniz topunu pişiriyoruz. Tavaya koyduğumuz krema sosunun içine dilimlediğimiz elmalarımızı ekleyip sosumuzu çektirdikten sonra soya sosunu ilave edip altını kapatıyoruz.

  1. Izgara Deniz Levreği

ızgara deniz levreği

Malzemeler;

  1. 1 adet deniz levreği
  2. 1 çay bardağı zeytinyağı
  3. 1 çay kaşığı tuz
  4. 1 çay kaşığı öğütülmüş tane karabiber
  5. 2 yaprak kurutulmuş defne yaprağı

Yapılışı: Ayıkladığımız levreği kağıt havlu yardımı ile kurutuyoruz. Kuruladığımız levrekleri hazırladığımız sosla beraber bir kabın içinde 15 dakika marine ediyoruz. Yapışmaması için önceden ısıttığımız ızgaramızı güzelce yağlıyoruz. Isınan ızgaramıza balığın iç yüzü denk gelecek şekilde atıyoruz. Izgara izi çıktıktan sonra balığımızı maşa yardımıyla ters yönüne çeviriyoruz. Parlak ve sulu görünüm kazanması için aralıklarla balığımızı zeytinyağı ile yağlıyoruz. Balığımızı önceden marine ettiğimiz için yanına ekstradan bir sosa ihtiyaç kalmayacaktır.

  1. Barbun Tava

barbun tava

Malzemeler;

  1. 1 kg barbun
  2. 1 kg beyaz un
  3. 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Barbunları servis bıçağı yardımıyla önce pulları, sonra içi olmak üzere güzelce temizliyoruz. Kağıt havlu yardımıyla barbunlarımızı kurulayıp üzerine tuzumuzu serpelim, ardından unun içinde barbunlarımızı harmanlayalım. Tavaya 1 parmak sıvı ayçiçeği yağımızı koyup güzelce ısıtalım ve 5 dakika kadar sıcak yağda pişirdikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Taze balık nasıl seçilir?
  2. Değişik balık yemekleri
  3. Balık sosları
  4. Balık pişirirken yapılan hatalar
  5. Balığın yanına ne gider?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo