Turunçgiller Hangi Meyvelerdir? Turunçgillerin Faydaları Nelerdir?

Turunçgiller nelerdir? Turunçgillerin faydaları nelerdir? Turunçgiller mutfakta nasıl kullanılır? İşte, portakal, mandalina, limon ve greyfurtun faydaları ve kullanımı:
Turunçgiller Hangi Meyvelerdir? Turunçgillerin Faydaları Nelerdir?
07 Aralık 2022, 13:31

Mis kokulu bir portakal ya da ekşi bir greyfurt, kendilerine has aromalarının yanında tatlı veya ekşi bir tada sahip olan turunçgiller, içerdikleri C vitamini ile kış aylarında bizi hastalıklardan koruyan en doğal kurtarıcılarımızın başında geliyor. Kendisi ayrı, kabuğu ayrı faydalı olan, kış mevsiminin en sağlıklı meyveleri turunçgilleri günlük beslenmenizden eksik etmeyin. 

Turunçgiller Nelerdir?

Yiyecek, içecek, ilaç ve parfüm gibi birçok sektörde kullanılan turunçgiller, narenciye ismiyle de bilinir. Ülkemizde en çok Antalya ve Mersin'de yetiştirilen bu meyvelerin ana vatanı Hindistan ve Çin'dir. Küçük ağaçlarda yetişen turunçgiller, genellikle kış mevsiminde toplanır. Boyutları türüne göre değişir. Turunçgil çeşitlerine gelince en bilinenleri portakal, limon ve mandalinadır. Buna ek olarak greyfurt, turunç ve bergamot da turunçgiller familyasının üyeleridir.

portakal

Portakalın Faydaları Nelerdir?

  1. Turunçgiller familyasının C vitamini bakımından en zengin üyesi olan portakal vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
  2. Kalsiyum bakımından zengin olması sebebiyle kemik sağlığı için önemlidir.
  3. Portakal kabuğu metabolizmayı hızlandırır ve vücudun daha fazla yağ yakmasını sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
  4. Düzenli tüketildiği takdirde zamanla gelişen böbrek taşlarının dökülmesine yardımcı olur.

Portakal Nasıl Kullanılır?

  1. Mutfak ya da dolaplarınızın güzel kokmasını istiyorsanız, 15-20 diş karanfili 1 portakalın üzerine aralıklarla batırın. Dolabın içine yerleştirin ya da kurdele ile bağlayıp yüksek bir yere asın.
  2. Mutfaktaki kötü kokuları gidermek için bir parça portakal kabuğunu ocağın üzerinde yakmanız yeterli.
  3. Portakal kabuklarını kurutup küçük kutuların içine koyarak çamaşır dolaplarına yerleştirin. Hem güzel bir koku yayar hem de olası haşerelerin giysilere zarar vermesini engeller.
  4. Çanta, ayakkabı ve deri eşyalarınızı portakal kabuğu ile ovup kuru bir bezle silerseniz ilk günkü kadar parladığını fark edeceksiniz.

Bakınız; Portakallı tatlılar

greyfurt

Greyfurtun Faydaları Nelerdir?

  1. Vücutaki yağ yakımını hızlandırır.
  2. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
  3. Bol miktarda antioksidan içeren greyfurt karaciğerin toksinlerden temizlenmesinde etkili rol oynar.
  4. Her gün tüketeceğiniz yarım greyfurt diş ve diş eti sağlığınızın korunmasına yardımcı olur.

Greyfurt Nasıl Kullanılır?

  1. Greyfurt genelde meyve olarak yeniyor. Ancak çeşitli salata ve mezelere de ilave edebilirsiniz.
  2. Greyfurtu buzdolabında  ya da serin ortamda saklayabilirsiniz. Ancak çok uzun süre beklerse besinsel değerlerini kısmen yitirebilir. Bu nedenle taze taze tüketilmesi daha doğru

Bakınız; Greyfurt tarifleri

limon

Limonun Faydaları Nelerdir?

  1. Ateşi azaltır ve eklem ağrılarına iyi gelir.
  2. Vücutta oluşan küçük kanamaları azaltır.
  3. Antioksidan özelliği ile toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.
  4. Cilt sağlığını korur ve dişlerin beyazlamasında etkili bir rol oynar.
  5. Cilt üzerinde oluşan yanıkları giderir.

Limon Nasıl Kullanılır?

  1. Limon, meyvesi, kabuğu ve suyu ile salatadan çorbaya her türlü yemek ve tatlı çeşitlerinde kullanılır. 
  2. Rendelenmiş limon kabuğu kek, pasta, puding ve bisküviler için en doğal aromatik koku ve lezzet kaynağıdır. 
  3. C vitamini uçucu olduğundan limon suyunu kısa sürede tüketmek gerekiyor. Limon suyu soyulmuş kereviz, enginar, elma, armut, mantar ve ayvanın karamasını önlüyor. Bu nedenle meyve ve sebzeleri soyduktan sonra limonlu suda bekletin.  
  4. Hamur işi tatlılara şurup hazırlarken, şekerlenmeyi önlemek için limon suyu ilave edin. 
  5. Etin yumuşak olması için eti kavururken birkaç damla limon suyu sıkın. 
  6. Artan limon suyunu atmayın, bulaşık suyuna ilave edin. Yıkadığınız bulaşıklar pırıl pırıl parlayacaktır. 
  7. Limonun kabuğunu sebze soyacağı ile soyup içine doğru spiral şeklinde sararak gül yapın, salatanızı süsleyin. Limon suyu ile tüm gümüş eşyalarınızı parlatabilirsiniz.

Bakınız; Limonlu tarifler

mandalina

Mandalinanın Faydaları Nelerdir?

  1. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır.
  2. Kan şekerini düzenleyerek bir anda yükselmesini önler.
  3. Kötü kolesterolü düşürür, kalp ve damar sağlığını korur.
  4. Göz sağlığını korur, sarı nokta hastalığına yakalanma riskini düşürür.
  5. Cildi besleyerek canlı ve parlak bir görünüm sağlar.

Mandalina Nasıl Kullanılır?

  1. Mandalinanın kabuğu, meyvesi ve suyunu çeşitli tatlılarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
  2. Mandalina kabuğunda bulunan kokulu bir yağ, özellikle likör ve pastane ürünleri yapımında kullanılıyor.
  3. Mandalinayı kuru ve serin bir ortamda bekletin. C vitamini kaybına uğramasını önlemek için buzdolabında saklanmasında fayda var. Ancak, mandalinaların çürümemesi için her gün çevirerek yerlerini değiştirmek gerekiyor.

Bakınız; Mandalinalı tarifler

Şunlara da göz atın;

  1. Turunçgil aromalı tatlılar
  2. Portakal kabuğu nasıl değerlendirilir?
  3. Greyfurt nasıl yenir?
  4. Limonlu su içmenin faydaları nelerdir?
  5. Mandalina türleri nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo