ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER PORTAKAL, LİMON, MANDALİNA VE GREYFURT...

PORTAKAL, LİMON, MANDALİNA VE GREYFURT...

Portakal, limon, mandalina ve greyfurt...
Portakal, limon, mandalina ve greyfurt...

Soğuk günlerde sağlığımızın can simitleri olan bu meyveler, güneş tonlarını yansıtan renkleriyle sofralarımızı ısıtıyorlar. Onlar sadece meyve değil, aynı zamanda tatlıdan çorbaya pek çok yemeğe eşlik eden lezzetçiler...

Portakal;



Soğuk günlerde sofralarımızın sıcak renkli dostudur portakal. Zengin C vitamini kaynağı olduğu için hergün tüketilmesinde yarar var. Çünkü vücudumuz bu vitamini depolayamadığından her gün belirli bir miktar almak gerekiyor. Orta boy bir portakal, 5-6 yaşlarındaki bir çocuğun günlük C vitamini ihtiyacını karşılayabilir. 
Portakal, kolesterol, mide ve yemek borusundaki kanser riskini düşürüyor. Ayrıca P,A,D, B1, B2 ve B3 vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, demir, sodyum ve magnezyum gibi mineralleri içeriyor. P vitamini damarları güçlendirerek damar sertliği ve kireçlenmeyi önlüyor. Varislerin iyileşmesini sağlıyor. B vitaminleri ise sinir sistemini düzenliyor. Bir portakal 100 gr sütteki kadar kalsiyum içeriyor. Soğuk algınlığı, grip, kalp hastalıkları, felç, karaciğer rahatsızlıkları, sindirim bozuklukları ve kanın aşırı koyulaşması gibi sorunları gideriyor. Ateş düşürücü ve yatıştırıcı özellikler içeriyor. Portakalın posası bağırsakları etkileyerek kabızlığı gideriyor. Portakal karaciğerin dostu olup safra ifrazatını artırıyor. Kolayca kana karışan şekeri sayesinde sporculara enerji sağlıyor. İçeriğindeki asit ve mineraller özellikle şeker hastaları için tedavi edici özellikler içeriyor. Kısacası, güne bir bardak portakal suyu ile başlamak sağlık ve enerjinin anahtarı. Ancak, C vitamini uçucu olduğundan portakal suyunu taze olarak sıkıp hemen içmek gerekiyor. 1-2 saat bekleyecekse ağzı kapanan bir sürahide muhafaza edilmeli.

Doğal oda parfümü

• Mutfak ya da dolaplarınızın güzel kokmasını istiyorsanız, 15-20 diş karanfili 1 portakalın üzerine aralıklarla batırın. Dolabın içine yerleştirin ya da kurdela ile bağlayıp yüksek bir yere asın.

• Mutfaktaki kötü kokuları gidermek için bir parça portakal kabuğunu ocağın üzerinde yakmanız yeterli.

• Portakal kabuklarını kurutup küçük kutuların içine koyarak çamaşır dolaplarına yerleştirin. Hem güzel bir koku yayar hem de olası haşerelerin giysilere zarar vermesini engeller.

Doğal
 parlatıcı
• Çanta, ayakkabı ve deri eşyalarınızı portakal kabuğu ile ovup kuru bir bezle silerseniz ilk günkü kadar parladığını farkedeceksiniz.

Dikkat!

Mide rahatsızlığı olanlar tatlı portakalları tercih etmeli ve portakal konusunda ölçülü davranmalıdır.

Çayın Yanına Nefis Portakallı Kurabiye;



Limon;



Sarı renkli kabuğunun içinde boyundan büyük besinsel değerler taşıyor limon. Anavatanı Hindistan olduğundan adı ‘‘doğulu büyücü’’ye çıkan limonun, antik çağlarda insanları ve hayvanları kötülüklerden koruduğuna inanılırmış. Limon, başta C vitamini olmak üzere B1, B2, B3, B6 vitaminleri, folik asit ile fosfor, demir, kalsiyum, sodyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller ve pektin içeriyor. Susuzluğu giderici, tansiyon düşürücü, damar sertliğini önleyici ve mikrop öldürücü özellikler taşıyor. Romatizma, artrit, gut, çeşitli enfeksiyonlar, anemi, bronşit ve migreni tedavi ediyor. Mide asidini engelliyor, ateşi düşürüyor. Yapılan son araştırmalara göre limon kabuğunun cilt kanseri riskini yüzde 34 azalttığı bilgisini de ekleyelim. Baş ağrılarına karşı, koyu kahveye 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edip için. 
Limon suyu yağlı, lekeli ve cansız çok ciltlere yararlı. Limon suyu cildi sıkıştırıyor, ellere sürüldüğünde yumuşatıyor. Tırnaklara parlak ve sağlıklı bir görünüm kazandırıyor.

Mutfakta kullanımı

Limon, meyvesi, kabuğu ve suyu ile salatadan çorbaya her türlü yemek ve tatlı çeşitlerinde kullanılır. Rendelenmiş limon kabuğu kek, pasta, puding ve bisküviler için en doğal aromatik koku ve lezzet kaynağıdır. C vitamini uçucu olduğundan limon suyunu kısa sürede tüketmek gerekiyor. Limon suyu soyulmuş kereviz, enginar, elma, armut, mantar ve ayvanın karamasını önlüyor. Bu nedenle meyve ve sebzeleri soyduktan sonra limonlu suda bekletin.  Hamurişi tatlılara şurup hazırlarken, şekerlenmeyi önlemek için limon suyu ilave edin. Etin yumuşak olması için eti kavururken birkaç damla limon suyu sıkın. Artan limon suyunu atmayın, bulaşık suyuna ilave edin. Yıkadığınız bulaşıklar pırıl pırıl parlayacaktır. Limonun kabuğunu sebze soyacağı ile soyup içine doğru spiral şeklinde sararak gül yapın, salatanızı süsleyin. Limon suyu ile tüm gümüş eşyalarınızı parlatabilirsiniz.

Kahvaltıların Vazgeçilmezi Limon Reçeli;



Mandalina;



Portakalın küçük kardeşi mandalina, turuncu-sarı rengi ve hafif tatlı tadı ile en sevimli turunçgil. Tıpkı diğer akrabaları gibi zengin bir C vitamini kaynağı. Ayrıca A ve B vitaminleri ile potasyum, demir, sodyum, fosfor, kalsiyum ve brom gibi mineraller de içeriyor. Özellikle brom sinirleri yatıştırdığı için akşam yemeğinden sonra yenildiğinde uyku veriyor. Kabuğunda bulunan bol miktarda P vitamini sayesinde, damar sertliği ve felç geçirenler için çok yararlı bir meyve. Mandalina suyu özellikle yaşlılar için güç verici bir şifa kaynağı. Grip ve soğuk algınlığı vakalarında portakal kadar etkili olmasa da tedavi edici özellikler içeriyor. 

Mutfakta kullanımı

• Mandalinanın kabuğu, meyvesi ve suyunu çeşitli tatlılarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz. 

• Mandalina kabuğunda bulunan kokulu bir yağ, özellikle likör ve pastane ürünleri yapımında kullanılıyor.

• Mandalinayı kuru ve serin bir ortamda bekletin. C vitamini kaybına uğramasını önlemek için buzdolabında saklanmasında fayda var. Ancak, mandalinaların çürümemesi için her gün çevirerek yerlerini değiştirmek gerekiyor.

Hafif ve Lezzetli Mandalinalı Kek;



Greyfurt;

Turunçgil ailesinin en iri ve sarı benizli meyvesi greyfurt. Acımtrak tadı nedeniyle diğerleri kadar rağbet görmüyor. Ancak içindeki hazine öylesine değerli ki bilenler onu sofralarından eksik etmiyor. Yarım greyfurt vücudun günlük C vitamini ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca A, B1, B2, B3 ve E vitaminleri ile magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir gibi mineraller içeriyor. Protein ve karbonhidrat bakımından zengin bir meyve. Yağ eritici özelliği sayesinde zayıflatıyor. Belirli kanser türlerini önlüyor. Greyfurt suyu soğuk algınlığı ve diş eti kanamalarına karşı etkili bir ilaç gibi. Kahvaltıda greyfurt suyu içmek çok yararlı. İdrar söktürücü ve kanı temizleyici özelliklere sahip. fiekeri düşürüyor, bronşları açıyor. Kolesterolü düşürüyor, toksin atımı sağlıyor ve cinsel arzuları kamçılıyor.  Greyfurt suyunu balla tatlandırın. Çocuklara, portakal ile greyfurt suyunu yarı yarıya eşit miktarlarda karıştırarak verin. Ülserden yakınanlar greyfurttan uzak durmalı.

Mutfakta kullanımı
• Greyfurt genelde meyve olarak yeniyor. Ancak çeşitli salata ve mezelere de ilave edebilirsiniz. 

• Greyfurtu buzdolabında  ya da serin ortamda saklayabilirsiniz. Ancak çok uzun süre beklerse besinsel değerlerini kısmen yitirebilir. Bu nedenle taze taze tüketilmesi daha doğru.

Muhteşem Lezzetiyle Greyfurtlu ve Haşhaş Tohumlu Kek;



Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.