Pirinçte Gluten Var Mı?

Pirinç gluten içerir mi? Gluten içermeyen pirinç çeşitleri nelerdir? Çölyak hastaları pirinç yiyebilir mi? İşte, Dyt. Canan Aksoy'dan pirincin gluten içeriği hakkında merak edilenler:
Pirinçte Gluten Var Mı?
02 Şubat 2023, 17:04

Tahıl, Graminiae familyasının tohumları olan buğday, çavdar, mısır, pirinç, yulaf, darı, arpa gibi danelerin tümüdür. Tahıl ürünleri ise tahıl gruplarından çeşitli işlemlerle elde edilen ürünlerdir. Tahıl taneleri binlerce yıldır insan beslenmesinin ana bileşenidir ve insan uygarlığını şekillendirmede önemli bir rol oynamıştır. Dünyada günlük enerji ihtiyacının %55-65’i tahıl ürünlerinden sağlanmaktadır. Beslenmemizin yarısını tahıllardan karşılarız diyebiliriz. Genel olarak tahıl taneleri birbirine benzer bileşenler içerir. Ortalama %7-14 protein, % 75 karbonhidrat içerirler. Protein içerikleri düşük olduğu gibi içerdikleri protein biyolojik açıdan değeri düşük bir proteindir. Yanında yenilen gıdalarla beraber protein içeriği desteklenebilir. Tahıl ve tahıl ürünleri içerdikleri karbonhidrat, protein, lifler, E ve B vitaminleri, sodyum, magnezyum, çinko, azot, fosfor ve potasyum gibi makro ve mikro besin elementleri ile önemli bir enerji kaynağıdır. Kepek kısmı ayrılmadığı süreç içinde de posa açısından zengin içeriğe sahiptirler.

pirinç

Pirinç Gluten İçerir Mi?

Pirinç, asırlardan beri Asya kıtasının başlıca karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Protein içeriği yaklaşık % 7 civarında olup, prolamin, kristalin protein ve glutelin içerir. Gluten kompleksinin oluşabilmesi için glutelin ve prolamin miktarının eşit olması gerekir. Buğday, arpa, çavdar ve yulafta glutelin ve prolamin eşit miktarda olduğu için su ile birleştiğinde gluten denilen elastik yapı meydana gelir. Pirinçte glutelin fazla, prolamin miktarı fazla olduğu için su ile birleştiğinde gluten oluşumu meydana gelmez. Ekmek pişerken kabarmayı ve elastik yapıyı bu yüzden pirinçle pişirdiğimizde sağlayamayız. 

kepekli pirinç

Çölyak Hastaları Pirinç Yiyebilir Mi?

Buğday, arpa, çavdar gibi tahılların içinde bulunan gluten proteine karşı ince bağırsağın bunların emilimini gerçekleştiremediği Çölyak hastalığı olanlar pirinci rahatlıkla tüketebilir. Çölyak hastalığı dışında gluten intoleransı olan bireylerde pirinci rahatlıkla tüketebilir. Baldo, Osmancık, yasemin, yabani pirinç, siyah pirinç veya kepekli pirinç gibi pirinç türleri de gluten içermez.

Şunlara da göz atın;

  1. Gluten içeren besinler
  2. Glutensiz tatlı tarifleri
  3. Çölyak hastaları nasıl beslenmeli?
  4. Değişik pirinç pilavı tarifleri
  5. Pirinç çeşitleri nelerdir?
Kategoriler
Lezzet Logo