Pancar Nasıl Yetiştirilir?

Pancar oldukça sağlıklı bir sebzedir. Pancar nasıl yetiştirilir sizler için anlattık. İşte, pancar nasıl yetiştirilir:
Pancar Nasıl Yetiştirilir?
22 Kasım 2022, 15:47

Pancar, antioksidanlarla dolu tatlı, sağlıklı bir sebzedir. Aslında pancarın kırmızı pigmentleri içinde paketlenmiş olan bu antioksidanlar, kanseri önleyici ve kalbi koruyucu özellikler içerir. Pancarın yetiştirilmesi genellikle kolaydır ve sürekli olarak ev bahçelerinde yetiştirilen en iyi 10 sebzeden biri olarak sıralanır. Pancar oldukça sağlıklı bir sebzedir. Pancar nasıl yetiştirilir sizler için anlattık. İşte, pancar nasıl yetiştirilir:

1. Adım: Ekim

  1. Tohumları veya fideleri seçin. Bunlar, yerel kreş veya bahçe merkezinizden kolayca temin edilebilir olmalıdır. Tohumlardan uzak durmayın - pancarın bakımı çok kolaydır.
  2. Büyümek için uygun bir alan seçin. Pancar, çok fazla kireç veya asit içermeyen (pH 6.5-7.0) nötr, nemli, verimli toprakları sever. Toprak yumuşak olmalı ve çok fazla kil veya çok fazla kum içermemelidir; bununla birlikte, kök yüzeyde geliştiğinden, çok sayıda iyi çürümüş organik madde eklenerek üst kısım gevşetilmişse killi bir toprak tolere edilebilir (toprakta çok fazla kil olmadıkça bunu eklemeyin). Pozisyonun güneşli ve açık olması gerekiyor, ancak kısmi gölgeyi tolere edecek.
  3. Topraktan yabani otları ve diğer kalıntıları ve ayrıca kök gelişimini engelleyebilecek taşları çıkarın. Toprağın yalnızca bir kürek bıçağı derinliğine kadar sürülmesi gerekir. Alanı kabaca düzleştirin ve gevşetmek için tepeden tırmıklayın.
  4. Tohumları ekin veya fideleri dikin. Pancar tohumlarınızı 2 cm derinlikte ekin. Tohumları veya fideleri birbirinden en az 10 ila 15 cm uzakta tutun. Sıralar halinde dikmek en kolayı olacaktır.

2. Adım: Yetiştirme

  1. Yapraklar filizlenmeye başlayana kadar her gün sulayın. Başlangıçta, tohumlarınızın çimlenme sürecini başlatmak için bol suya ihtiyacı vardır. Kökler kurulduktan sonra topraktan nem alacaktır.
  2. Onları inceltin. Pancarlarınızda yaklaşık 2 cm yaprak filizlendiğinde, en zayıf fideleri kalan bitkiler arasında en az 10 cm mesafe kalana kadar kesin. Komşu bitkilerin köklerini rahatsız edebileceğinden elinizle çekmeyin.
  3. Bitkilerinizi gübreleyin.
  4. Kuşlara ve yabani otlara dikkat edin. Bölgenize bağlı olarak, bitkilerinizi hayvanlardan uzak tutmak için bir tür örtü tasarlamanız gerekebilir. Yabani otlara gelince, onlarla elle ilgilenmeniz gerekecek. Birinin kırpıldığını görür görmez, ondan kurtulun. Ancak, ayıklamaya dikkat edin. Köklerin yakınında çapa veya diğer keskin nesneleri kullanmaktan kaçının, aksi takdirde onları kesebilirsiniz. Elle ayıklamak en iyisidir.

3. Adım: Hasat ve Depolama

  1. Bitkilerinizi (bazılarını) hasat edin. Kökü görmeye başladığınızda, boyutu hakkında iyi bir fikriniz olacaktır. Pancarlar, yaklaşık olarak küçük bir portakal boyutuna geldiklerinde hasat edilmeye hazırdır; çok büyük ve o kadar lezzetli olmayacaklar. Bunu, üst kısmı tutarak ve çatal benzeri bir alet veya kürekle kökü yukarı kaldırarak yapın.
  2. Genellikle ekimden yaklaşık 8 hafta sonra veya sebzenin çapı 2,5 cm'ye ulaştığında hazır olurlar. Pek çok insan dönüşümlü olarak hasat eder, pancarların bir kısmını şimdi toplar ve diğerlerini tam olgunluğa kadar gelişmeye bırakır. Bu, diğerlerinin daha hızlı büyümesini sağlar. Çapı yaklaşık 7,5 cm olanlar genellikle en iyi tada sahiptir.
  3. Mevsim için toprakta biraz bırakın. İstenirse, bir sonraki bahara kadar toprakta bir miktar pancar bırakabilirsiniz, ancak onu korumanız gerekecektir. Ağır bir saman veya samanla örtün. Kış soğuğunun -18ºC'nin altına düşmemesi koşuluyla, bu, koruyucu saman tabakasını çıkarmanıza ve kış boyunca daha fazla kök kazmanıza olanak tanır.
  4. Üstlere dikkat edin. Yaprakları kesmeyin; bunun yerine tepe noktasının yaklaşık 5 cm yukarısından çevirerek çıkarın. Bu, pancarın tadını ve rengini alan kanamayı önlemeye yardımcı olacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Pancar tüketilmek için nasıl hazırlanır?
  2. Pancarlı tarifler
  3. Pancar nasıl haşlanır?
  4. Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo