Muska böreği adını üçgen (muska) şeklinden alır. Yufka şeritlere kesilir, iç harç konur ve şerit üçgen şeklinde katlanarak bohça gibi sarılır. En yaygın olarak iç harcında beyaz peynir-maydanoz karışımı kullanılır. Ancak kıyma, patates, ıspanak, mantar gibi farklı harçlarla da yapılabilir. Genelde muska böreği yapımında hazır yufka kullanılsa da, isteğe göre ev yapımı yufka da kullanılabilir. Muska böreği tavada kızartılırsa çıtır çıtır olur, ancak fırında pişirildiğinde daha yağsız bir lezzete ulaşır.
Dilerseniz, tepsi böreği, kol böreği, sigara böreği, Boşnak böreği ve gül böreği püf noktalarına da göz atabilirsiniz.
Muska böreği yapımında çok kuru olmayan esnek ve taze yufkalar kullanılması gerekir. Bayat yufka çabuk kırılır ve sarma aşamasında çatlar. Bu da şekil vermenizi zorlaştırır. Eğer yufkalar kuruyorsa, üzerini nemli bezle örtmek daha kolay sarmanızı sağlayabilir. Mümkünse günlük yufka kullanmak gerekir.
Muska böreği yapımında iç harcın çok sulu veya çok kuru olmamasına dikkat etmek gerekir. İç harçta beyaz peynir - maydanoz karışımı, soğanlı kıyma karışımı, haşlanmış patates, sotelenmiş mantar veya kuşbaşı et kullanılabilir. Harçtan 1 tatlı kaşığı koymak yeterlidir. İç harcı ılıkken koymak, yufkaların yırtılmamasını sağlar.
Yufkalara muska şekli vermek için önce şeritler halinde kesin. Ardından içerisine iç harç ekleyerek üçgen şeklinde katlayın. Katlama aşamasında iç harcın kenarlara taşmamasına dikkat edin. En son ucu yapışsın diye biraz su, un-su karışımı ya da çırpılmış yumurta sürebilirsiniz.
Muska böreğini kızartma usulüyle pişirecekseniz, öncesinde yağın kızmış olmasına dikkat edin. Yeterince kızmayan yağ, böreğin yağ çekmesine neden olur. Muska böreklerini kızgın yağa attıktan sonra altın sarısı olana kadar kızartın. Uzun süre bekletmeyin. Kızarttığınız börekleri, kağıt havlunun üzerine alarak fazla yağını süzdürebilirsiniz. Fırında pişirecekseniz, üzerine yumurta sarısı sürün. Bu sayede daha kızarmış ve parlak bir görünüme sahip olur. Daha çıtır olması için, üzerine susam veya çörek otu serpiştirebilirsiniz.
Muska böreğini önceden hazırlayarak derin dondurucuda saklamak mümkündür. Saklama işlemi için, börekleri pişirmeden ve üzerine yumurta sürmeden kaplara paylaştırın. Muska böreğini piştikten sonra saklamak için, hava geçirmeyecek saklama kaplarına koyun ve kapaklarını kapatın. Bu şekilde buzdolabında 2-3 gün bekletebilirsiniz. Ancak içinde yumurta veya et kullanıldıysa, çok uzun süre bekletmemeye özen gösterin.