Ortadoğu’nun büyülü mutfaklarından çıkan, adını tarihten alan bir tatlı; Umm Ali. İlk bakışta ekmek pudingini andırsa da, lezzetiyle çok daha fazlasını vaat ediyor. Kat kat milföy hamurunun ya da kruvasanın çıtır dokusu, sıcak sütle buluşunca ortaya çıkan bu tat, fırından çıktığında evi saran kokusuyla baş döndürüyor. Peki; bu kadim tatlının sırrı nerede saklı? Doğru hamuru seçmekten fırın süresine, işte Umm Ali yapımının incelikleri…
Orijinal tarifte milföy hamuru, kurutulmuş çörek (örneğin kruvasan), yufka veya bazen pide kullanılır. Milföy kullanıyorsanız, önceden fırınlayıp çıtır hale getirin. Böylece tatlınız sulanmaz. Bayat kruvasan kullanmak da harika bir alternatiftir; tatlıya lezzet ve doku katar.
Süt, şeker ve krema karışımı mutlaka sıcak olmalı ama kaynamamalı. Bu, ekmek/milföyün daha iyi emmesini sağlar. İsteğe bağlı olarak bu karışıma biraz vanilya, tarçın, gül suyu ya da mahlep ekleyebilirsiniz.
Fındık, ceviz, badem, Antep fıstığı gibi karışık kuruyemişler kavrulmuş olmalı. Bu hem lezzet hem de kıtırlık verir. Ama fazla kullanmak tatlıyı ağırlaştırabilir; denge önemli.
Süt karışımına yeterince şeker koyun ama fazla kaçırmayın çünkü kuruyemişler ve hamur da tatlı olabilir. Alternatif olarak, üzerine sonradan şerbet dökebilirsiniz ama bu geleneksel tarifte yoktur.
Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri altın rengini alana kadar (yaklaşık 20–25 dakika) pişirin. Üstünün nar gibi kızarması için son 3–5 dakikada grill modunu açabilirsiniz.
Umm Ali sıcak yenir. Üzerine son dakika fıstık serpiştirmek veya bir top sade dondurma ile servis etmek fark yaratır.