Sıcak ve Soğuk Limon Çayı Nasıl Yapılır?

Limon çayı sıcak ve soğuk servis edilen, lezzetli ve sağlıklı çay türlerinden biridir. Peki, limon çayı nasıl yapılır? İşte, mutlaka denemeniz gereken 2 nefis limon çayı tarifi:
Sıcak ve Soğuk Limon Çayı Nasıl Yapılır?
29 Kasım 2023, 12:56
Lezzet Trendleri

Limon, salata ve soslarda yaygın olarak kullanılan bir turunçgildir. Hem tadı, hem de sağlık için faydalarıyla günlük hayatta sık sık kullanılır. Kimi zaman yemeklere aroma katan limon, kimi zaman da en güzel tatlıların içinde kendine yer bulur. Aynı zamanda çay yapımında da kullanılabilir. Limon ile hem sıcak, hem de soğuk çay hazırlamak mümkündür. 

sıcak limon çayı

Sıcak Limon Çayı Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. 1 yemek kaşığı (15 mL) limon suyu
  2. 2 yemek kaşığı (30 mL) bal
  3. 1 su bardağı (240 mL) sıcak su
  4. 1 siyah çay poşeti
  5. Garnitür için limon dilimi (isteğe bağlı)

Yapılışı: 1 bardak (240 mL) suyu kaynatın. Suyu ısıya dayanıklı bir bardağa koyun ve 30-60 saniye mikrodalgada tutun veya ocakta bir su ısıtıcısı kullanın ve ardından sıcak suyu bir bardağa dökün. Sıcak sıvıları tutarken dikkatli olun; gerekirse ellerinizi korumak için bulaşık bezi veya fırın eldiveni kullanın. Siyah çay poşetini sıcak suda 3-4 dakika kadar bekletin. Çay demlendikten sonra poşeti kupadan çıkarın. Tadını beğenmiyorsanız veya siyah çayın kafeini istemiyorsanız bu adımı tamamen atlayabilirsiniz. Bal ve limon suyunu sıcak suya karıştırın. 2 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı limon suyu kullanın. Taze limon kullanıyorsanız, yaklaşık 1/2'si size 1 yemek kaşığı limon suyu verecektir. İlave bir garnitür olarak bardağa taze bir dilim limon ekleyin.

buzlu limon çayı

Buzlu Limon Çayı Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. 4 su bardağı (950 mL) sıcak su
  2. 1 su bardağı (200 gram) şeker
  3. 1/4 çay kaşığı (1,5 gram) karbonat
  4. 10 adet siyah çay poşeti
  5. 1⁄2 ila 3⁄4 bardak (120 ila 180 mL) limon suyu
  6. 4 bardak (950 mL) buz
  7. Garnitür için limon dilimleri (isteğe bağlı)

Yapılışı: 4 bardak suyu kaynatıp ısıya dayanıklı bir sürahiye dökün. Suyu mikrodalgada kaynatabilir veya ocakta su ısıtıcısı kullanabilirsiniz. Mikrodalgayı kullanırsanız, yaklaşık 2-3 dakika sürecektir, ancak sürahiye koymadan önce, çayı demlemek için yeterince sıcak olduğundan emin olmak için kontrol edin. Şekeri sıcak suda eriyene kadar karıştırın. 1 su bardağı (200 gram) şeker kullanın. Karışımı uzun saplı bir kaşıkla, sürahinin dibinde şeker tanesi kalmayana kadar karıştırın. 10 siyah çay poşetini sürahide 10 dakika boyunca demleyin. Normal tek servislik çay poşetleri kullanıyorsanız 10 adet kullanın. Eğer buzlu çay sürahisi yapmak için daha büyük poşetler kullanıyorsanız 2 adet kullanın. Çay poşetlerini tamamen suya batacak şekilde aşağı itmek için uzun saplı bir kaşık kullanın. Çay poşetlerini çıkarın ve sürahinin üzerine sıkın. 10 dakika geçtikten sonra poşetleri sürahiden dikkatlice kaşıkla çıkarın. Çay kaybetmemek için torbalardaki sıvıyı sıkmak için ikinci bir kaşık kullanın. İşiniz bittiğinde poşetleri atın. Sürahiye 6 adet limonun suyunu sıkın ve çayı karıştırın. Taze limonunuz yoksa yaklaşık 1⁄2 ila 3⁄4 bardak (120 ila 180 mL) limon suyu kullanın. Çayın çok ekşi olmasından endişeleniyorsanız biraz ekleyin, çayı test edin ve doğru tada ulaşana kadar daha fazla eklemeye devam edin. 4 bardak buz ekleyin ve çayı soğuyana kadar buzdolabında saklayın. Buz, çayın hızlı bir şekilde soğumasına yardımcı olur ve aynı zamanda eridiğinde tarifinizi ikiye katlar. Buzdolabında yaklaşık 2-3 saat soğutmak için yeterince uzun olmalıdır, ancak devam edin ve hala biraz sıcaksa çayı ilave buzla servis edin. Bir bardağı 1-2 dilim limonla süsleyin, çayı ekleyin ve tadını çıkarın. Artan buzlu çayı buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz.

limon çayı

Tarif Nasıl Değiştirilir?

  1. Daha fazla fayda sağlamak için sıcak limon çayınıza biraz taze zencefil rendeleyin. Yaklaşık 2,5 cm taze zencefil, lezzetini vermek ve size sindirim ve rahatlatıcı faydalar sağlamak için yeterli olmalıdır, ancak damak tadınıza göre miktarı arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.
  2. Bir tutam kurutulmuş baharat ekleyerek çayınızı bir sonraki seviyeye taşıyın. Tarçın, kakule, karanfil, yıldız anason ve hatta kırmızı biber tozu çayınıza ek bir lezzet ve sağlık katar. Ancak kullandığınız miktara dikkat etmenizi öneririz.
  3. Köpüklü bir buzlu çay yapmak için soda ekleyin. Bardağınızın bir kısmını buzlu çayla doldurun ve geri kalanını sodayla doldurun. Ne kadar çok soda kullanırsanız çayınız o kadar karbonatlı olur. Sade soda suyu veya aromalı su kullanmaktan çekinmeyin.
  4. Biraz renk ve canlandırıcı bir lezzet katmak için taze meyveleri karıştırın. Portakal dilimleri, ahududu, çilek, yaban mersini, böğürtlen, şeftali, ananas ve diğer birçok meyve buzlu çayınıza harika katkılar sağlar. Bardağınıza yaklaşık 1/4 bardak taze meyve ekleyin ve üzerine buzlu çayı dökün.

Şunlara da göz atın;

  1. Gül çayı nasıl yapılır?
  2. Zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır?
  3. Tarçın çayı nasıl yapılır?
  4. Lavanta çayı nasıl yapılır?
  5. Nane çayı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo