Lazanya Nasıl Hazırlanır: Lazanyanın Tarihçesi

Lazanya nasıl yapılır? Lazanyanın tarihi nedir? Harika bir lazanya pişirmek istiyorsanız bu tarife bayılacaksınız. İşte, lazanyanın tarihçesi ve yapım aşamaları:
Lazanya Nasıl Hazırlanır: Lazanyanın Tarihçesi
19 Eylül 2022, 13:55

Lazanya beşamel, ragu, parmesan peyniri ve uzun şeritler halinde kesilmiş makarna hamurundan oluşur. Lazanya meşhur bir İtalyan yemeğidir. Lezzetli olduğu kadar doyurucu olan bu yemeğin tarihi çok eskilere dayanır. İlk lazanya tarifi tarihte 1390 yılında İngiliz yemek kitabında bulunmuştur. Lazanya kelimesi ise aslında pişirme kabının adıdır ancak yıllar içinde lazanya sadece yemek adı olarak anılmaktadır. Lazanya sadece İtalyanların ragu olarak adlandırdığı kıymalı sosla değil farklı versiyonları da yapılarak yenebilir. Vejetaryen, tavuklu ya da sebzeli versiyonları da çok rağbet görmektedir.

Lazanya katmanlar halinde sıralanarak fırında pişer. En son üzerine parmesan eklenerek servis edilir. En alttan başlamak üzere katmanlar sırasıyla beşamel, makarna, ragu, beşamel sos ve makarna olarak ilerlemektedir. Lazanya fırına girmeden önce içerine koyulan bütün malzemeler ayrı ayrı pişirilir. Tarifin detayları aşağıda:

Beşamel Sos 

Malzemeler:

  1. 1 kg süt 
  2. 1 tutam muskat rendesi
  3. 4 yemek kaşığı tereyağı
  4. 4 yemek kaşığı un 
  5. ½ çay kaşığı tuz 
  6. ¼ çay kaşığı taze çekilmiş karabiber 

Yapılışı

  1. Süt ocağa alınır ve ısıtılmaya başlanır. 
  2. Ayrı bir tencerede tereyağı eritilir ve un koyularak kavrulur. Bu işlemi kısık ateşte yapmalısınız. Çünkü unun kokusu çıksın ancak rengi koyulaşmasın isteriz, rengi koyulaşırsa beşamel beyaz renkte olmaz. 
  3. Un kavrulduktan, süt bir taşım kaynadıktan sonra süt yavaş yavaş bir yandan çırpılarak unlu tencereye dökülür. Bu esnada devamlı çırpılır ki topaklanma olmasın. 
  4. Baharatlar eklenir.
  5. 5 dakika kaynadıktan ve kıvam aldıktan sonra altı kapatılır. Beşamel sos hazır.

Püf Nokta:

  1. Beşamel sosta isteğe göre un ve tereyağı miktarını arttırarak daha koyu bir sos elde edebilirsiniz. İster daha koyu kıvamlı kullanabilirsiniz, isterseniz süt ya da su ile açarak daha sıvı bir kıvamda kullanabilirsiniz. 

Şimdi sırada ragu tarifi var. Ragu tarifine geçmeden önce ragudan kısaca bahsedelim. İtalyanlar lazanya tarifinde ragu kullanır. Ragu ile bolonez sos birbirlerinden malzeme olarak farklıdır ancak ikiside domatesli kıymalı bir sostur. Ragunun içeriğinde sebze daha fazladır ve et kıyma olarak değil küçük kuşbaşı olarak kullanılır. Ancak lazanya tarifinde ragudaki sebzeleri sabit tutarak kıyma ile de sosunuzu hazırlayabilirsiniz. Tarife geçelim;

Ragu 

Malzemeler

  1. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  2. 1 adet ince yemeklik doğranmış soğan 
  3. 2 adet kereviz sapı 
  4. 2 adet havuç
  5. 700 gr dana kıyma 
  6. 1+1/2 su bardağı domates püresi 
  7. 3 diş ezilmiş sarımsak 
  8. 2 çay kaşığı kekik
  9. 300 ml et suyu ya da normal su 
  10. Tuz 
  11. Karabiber 

Yapılışı:

  1. Zeytinyağı tencereye alınır ve ince doğranmış yemeklik soğan kavrulmaya başlanır. 
  2. Ardından ezilmiş sarımsaklar atılarak devam edilir. 
  3. Havuç ve kereviz sapı çok küçük küpler halinde bölünür. 
  4. Kıyma tencereye eklenerek kavrulur. 
  5. Kavrulan kıymaya kereviz sapları ve havuç eklenir. 
  6. Baharatlarda eklenerek domates püresi koyulur. 
  7. Su eklenerek pişmeye bırakılır. Sebze ve kıyma piştikten sonra fazla su kalırsa eğer yüksek ateşte uçurulur. 
  8. Sos hazır. 
  9. Şimdi sıra makarnada. Makarna hamurunu kendiniz yaparak açabilirsiniz ya da lazanya için satılan hazır makarna ile yapabilirsiniz 

Makarna

Malzemeler 

  1. 1 paket lazanya makarnası 
  2. Tuz 
  3. Sıcak su 

Yapılışı:

  1. Tuzlu kaynar suda makarnalar tek tek haşlanır.

Püf Nokta:

  1. Haşlama işlemini sırayla yapacağınız için kenarda bekletirken yapışmaması için zeytinyağı ya da sıvıyağ kullanarak katmanların yapışmasına engel olabilirsiniz. 

Bütün malzemeler hazır olduktan sonra fırında pişireceğiniz borcam ya da kabınıza dizmeye başlayabilirsiniz. Bu işlemi yaparken özellikle beşamelin sıcak olmasına dikkat edin. Beşamel soğudukça katılaşacağı için yaymanız zor olabilir. Pişirme kabınızın en altına önce beşamel sos yayın, ardından makarnayı koyun. En alta beşamel koyduğumuz için piştikten sonra rahatlıkla servis edebileceksiniz. Makarnanın üzerine ragu tekrar beşamel  ve makarna koyarak katları istediğiniz kadar devam ettirin. En üst katta sadece makarna kalsın. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Kabı çıkartıp üzerine parmesan, mozerella ya da istediğiniz başka bir peyniri koyarak kızarmasını bekleyin. Afiyet olsun. 


Şunlara da göz atın;

  1. Lazanya hamuru
  2. Lazanya nasıl dondurulur?
  3. Ordövr tabağı nasıl hazırlanır?
  4. Lokum gibi kıvamıyla et nasıl haşlanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo