Kuru patlıcanlar önceden ılık suda bekletilerek yumuşatılır. Daha sonra kaynar tuzlu suda 15-20 dakika haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülüp dolma için hazırlanır.
Kuru patlıcanları yıkayıp, sap kısmını kesin. Eğer çok kalınsa, bıçakla hafifçe delikler açarak haşlandığında daha çabuk yumuşamasını sağlayın.
Kuru patlıcanları ılık suda yaklaşık 30-60 dakika bekleterek yumuşatın. Bu işlem, haşlama süresini kısaltır ve patlıcanların daha eşit şekilde pişmesini sağlar.
Geniş bir tencereye su koyun, biraz tuz ekleyin ve kaynamaya bırakın. Su kaynadığında patlıcanları içine dikkatlice yerleştirin.
Kuru patlıcanları kaynar suda 15-20 dakika kadar haşlayın. Arada bir yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin; patlıcanlar parmağınla bastığında hafifçe çöküyorsa hazırdır.
Haşlanan patlıcanları sudan alın, süz ve dolma için soğumaya bırakın. Artık iç harçla doldurmaya hazırdır.
Şunlara da göz atın: