Kullanılmış Yemeklik Yağdan Nasıl Kurtulunur?

Yemeklik yağın lavaboya dökülmesi ciddi sonuçlar doğurur. Peki, kullanılmış kızartma yağından nasıl kurtulunur? İşte, kullanılmış yemeklik yağdan kurtulma yöntemleri:
Kullanılmış Yemeklik Yağdan Nasıl Kurtulunur?
24 Nisan 2024, 21:51

Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan yağ, kullanıldıktan sonra doğru şekilde değerlendirilmelidir. Kullanılmış yemeklik yağ duruma göre çöpe atılabilir, tekrar kullanılabilir veya geri dönüştürülebilir. Eğer tekrar kullanmayı düşünmüyorsanız, geri dönüştürülmesi için bir restorana veya çöp toplama noktasına bırakabilirsiniz. Bilinçsiz bir şekilde lavaboya dökülen yağ, hem evi, hem de çevreyi tehdit eder. Bu yüzden yemek yağı doğru bir şekilde değerlendirmek gerekir. 

Kullanılmış Yemeklik Yağı Çöpe Atmak

Eğer yağı çöpe atmaya karar verdiyseniz, bu adımları uygulamanız gerekir.

  1. Kullanılmış yemeklik yağı dökeceğiniz zaman mutlaka soğumasını bekleyin. Asla sıcak yağı çöpe veya lavaboya dökmeyin. Bunun yerini birkaç saat bekleyerek soğumasını sağlayın.
  2. Eğer tavadaki yağ miktarı çok azsa, soğuduktan sonra kağıt havlu yardımıyla silebilirsiniz.
  3. Kullanılmış yağı, plastik bir şişeye veya kaba doldurun. Ağzını sıkıca kapatın.
  4. Yağlı kabı en yakındaki çöp noktasına atabilirsiniz. Ancak yağı doğrudan çöpe dökmeyin. Bu durum hem çevrenin kirlenmesine neden olur, hem de kemirgenleri bölgeye çekebilir.
  5. Eğer kapaklı bir kabınız yoksa, yağı eski bir teneke kutuya dökün ve birkaç saat dondurucuda bekletin. 
  6. Yağ sertleştiğinde çöpe atabilirsiniz.
  7. İçinde sebze ve kağıt havlu artıkları olan bir çöp poşetini, yağ dökmek için kullanabilirsiniz.
  8. Soğuyan yağı doğrudan çöp poşetinin içerisine dökün ve poşetin ağzını sıkıca kapatın. Daha sonra çöp poşetini, çöp tenekesine atabilirsiniz.


Kullanılmış Yağ Neden Lavabodan Dökülmemeli?

Kullanılmış yağı lavabodan dökerseniz, borular zamanla tıkanacaktır. Yağı su ve sabunla seyreltmek, yağın borularda tıkanıklık oluşturmasını önlemez. Boruların tıkanması ise evi su basmasına ve su taşmasına yol açabilir.

Kullanmış olduğunuz yağı kompostun içine dökmemeye özen gösterin. Bu durum komposttaki hava akışını yavaşlatır ve kemirgenleri çekebilir.

Kullanılmış Yemeklik Yağı Tekrar Kullanmak

Eğer yağı tekrar kullanmaya karar verdiyseniz, bu adımları takip edin;

  1. Yağı tekrar kullanmak için hava almayan bir kabın içerisine boşaltın. Kapaklı cam kavanozlar yağın hava almasını önlese de, kırılma ihtimalleri bulunur. Bu yüzden vida kapaklı plastik kapları kullanabilirsiniz.
  2. Kapları tekrar kullanacağınız zamana kadar oda sıcaklığında hava almayacak şekilde saklayın.
  3. Yağı tekrar kullanmaya başlamadan önce mutlaka kahve filtresi ile süzün. Filtreyi yağ dolu kaba sabitleyin ve yavaşça süzün. Bu işlem yağda kalan tüm katı malzemelerin ve yemek artıklarının ayrışmasını sağlayacaktır.
  4. Önceden galeta unu veya paneyle kaplanmış yiyecekleri kızarttığınız yağı, tekrar kullanmamaya özen gösterin. Bu tür besinler yağa daha çabuk karışır ve tekrar kullanıldığında yemeğin lezzetini bozabilir. 
  5. Kızarmış sebzelerin birçoğu yağa tat geçirmez. Bu nedenle sebze kızartırken kullandığınız yağı, tekrar kullanabilirsiniz.
  6. Yağı kullanmadan önce mutlaka kontrol edin. Kötü kokan, köpüklenen ve bulanıklaşan yağı kullanmayın.
  7. Kullanılmış yağları en fazla 2 kez kullanın. Farklı yemeklik yağları birbiriyle karıştırmayın.


Kullanılmış Yemeklik Yağı Geri Dönüştürmek

Belediyelerin ve bazı özel firmaların kullanılmış yağlar için atık toplama kutuları olabilir. Soğuyan yağı kapaklı bir kabın içerisine koyup ağzını kapatın. İnternet üzerinden bilgi alarak en yakın atık toplama kutusuna bırakabilirsiniz. Bu süreçte kullanılmış yağı oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Kızartma yağı kaç kez kullanılır?
  2. Kızartma tarifleri
  3. Kızartma tatlıları
  4. Kızartma kokusu nasıl çıkar?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo