Katmer Fırında Mı Tavada Mı Pişer?

28 Kasım 2025, 19:11 tarihinde güncellendi.
Katmerin pişirilme yöntemi de aslında hangi yöre katmeri yapıldığına göre değişir. İki yöntem de kullanılabilir ancak katmerin lezzeti ve dokusu pişirme yöntemine göre değişir.
Katmer Fırında Mı Tavada Mı Pişer?

Eski zamanlarda geleneksel olarak katmerler sac üzerinde (yani büyük yuvarlak demir tavada) pişirilirdi. Bu yöntem hamuru çıtır yapar. Günümüzde ise Gaziantep’te katmer ustaları katmeri daha çok taş fırında pişirir. Taş fırın yüksek ısıda hızlı pişirir, hem çıtırlık hem de eşit pişme sağlar. 

Katmer Fırında Mı Pişirilir?

simit katmer

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, - Gaziantep katmeri hem tavada (sacda) hem de fırında pişirilebilir, ama profesyonel ustalar daha çok fırını tercih eder. Eğer evde yapacaksanız, en yakın yöntem, önceden ısıtılmış fırında (180–200 °C) pişirmektir. Konya katmeri ya da Anadolu’daki bazı katmer çeşitleri sacda/tavada pişirilir. Bu katmerler daha çok börek tarzında ve yumuşak olur.

Eğer Gaziantep katmeri yapmak istiyorsanız ve fırın imkânı varsa, fırında pişirmek en iyi sonuç verir. Eğer sacın ya da büyük bir yapışmaz tavın varsa, orta ateşte çevire çevire de yapabilirsin, bu da güzel çıtır bir sonuç verir.

  1. Orjinal katmer hamuru nasıl yapılır?
  2. Katmere maya koyulur mu?
  3. Katmerin yumuşak olması için ne yapılır?
  4. Katmer hamuruna süt konur mu?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo