Glikoz Şurubu Nedir, Zararları Nelerdir?

Glikoz şurubu, paketli gıdalarda yaygın olarak kullanılan bir katkı maddesidir. Peki, glikoz şurubunun zararı var mı? İşte, glikoz şurubunun hiç bilmediğiniz 8 zararı:
Glikoz Şurubu Nedir, Zararları Nelerdir?
16 Mayıs 2024, 12:47

Şeker, hayatın her alanında karşımıza çıkar. Glikoz şurubu ise, şekere çok benzeyen ve mısır nişastasından üretilen bir katkı maddesidir. Glikoz şurubu, maltoz, dekstroz ve maltotrioz gibi yüksek şekerlerin harmanlanmasından oluşur. Renksiz ve şeffaf bir görünüme sahip olan bu şurup, kıvamlı bir sıvıdır. Doğal bir şeker olmadığı için sağlık açısından olumsuz sonuçlara yol açan glikoz şurubu, özellikle hazır ve paketli gıdalarda yaygın olarak kullanılır. 

glikoz şurubu

Glikoz Şurubunun Zararları Nelerdir?

  1. Glikoz şurubu, kadınlarda ve erkeklerde hormonal bozukluklara yol açar. Özellikle östrojen hormonunun yükselmesine sebebiyet verir. Bedensel gelişim bozukluğuna da neden olabilir.
  2. Glikoz şurubunun sık sık tüketilmesi, kanser hastalığı riskini artırır. Bu şurup, vücut direncini ve bağışıklık sistemini düşürür.
  3. Glikoz şurubu tüketimi, karaciğerin yıpranmasına neden olur. Uzun süreli tüketimlerde karaciğer fonksiyonları bozulabilir ve zamanla işlevini yerine getiremez hale gelebilir.
  4. Glikoz şurubu içeren besinleri tüketmek, böbreklerde zararlı maddelerin birikmesine yol açabilir. Bu da zamanla böbrek taşı oluşumuna ve idrar yolları hastalıklara neden olabilir.
  5. Glikoz şurubu, damat tıkanıklığına neden olarak kalp krizini tetikleyebilir. Özellikle yüksek miktarda tüketilmesi, damarların tıkanmasına sebep olabilir.
  6. Glikoz şurubu, kişiye anlık doygunluk hissi verir. Bunun sonunda kısa bir süre sonra tekrar acıktığınızı hissedebilirsiniz. Glikoz şurubunun sık sık tüketilmesi, obeziteyi de tetikler. Sık sık acıkmak, metabolizma dengesini bozabilir.
  7. Glikoz şurubu, hızlı bir şekilde kilo artışını meydana getirir. Özellikle göbek çevresinde yağlanma miktarı artar. Diyet sürecinde kesinlikle glikoz şurubu tüketilmemelidir.
  8. Glikoz şurubu, beyin sağlığının bozulmasına da yol açabilir. Demans ve alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riski artar.

şeker

Glikoz Şurubu ve Şeker Arasındaki Farklar

Glikoz şurubu, mısır, patates veya buğday nişastasından elde edilir. Nişasta önce hidroliz işleminden geçer, ardından sıvılaştırma işlemine alınır. Sakkaritler ayrıldıktan sonra nişasta buharlaştırılır ve renksiz sıvı elde edilir. Şeker kana çok geç karışırken ancak glikoz şurubu kısa süre içinde kana karışır. Pancar şekeri işlenmemiş olduğu için, vücuttaki etkileri olumludur. Ancak glikoz işlendiği için metabolizmayı sarsabilir. 

Glikoz şurubu, paketli gıdalarda yaygın olarak bulunur. Glikoz şurubu içeren bir besini tükettiğinizde, midenizde yanma hissi oluşabilir. Zor sindirildiği için, tüketildikten sonra yorgunluk hissi verir. Sofra şekerine göre tadı daha yoğundur. Glikoz şurubu, özellikle pastacılık malzemeleri satan yerlerden temin edilir. Glikoz şurubunu tüketmek istemiyorsanız, aldığınız paketli gıdaların içeriğini mutlaka inceleyin. 

Şunlara da göz atın;

  1. Şeker çeşitleri ve özellikleri
  2. Günde kaç gram şeker tüketmeliyiz?
  3. Rafine şeker nedir?
  4. Mısır şurubu nedir?
  5. Yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren gıdalar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo