Sütlacın üstü, pişirme süresince sıvı hâlde kaldığı için kolay kolay renk almaz. Fırın ısısı düşükse veya eşit dağılmıyorsa üst kısmın kızarması zorlaşır. Üstüne şeker serpilmediğinde karamelleşme gerçekleşmediği için renk oluşmaz.
Sütlacın üstü kızarması için şekerin karamelleşmesi gerekir. Eğer tarifte şeker miktarı azsa veya eşit dağılmamışsa üstü fazla kızarmaz.
Süt ve pirinç karışımı çok sıvı ve nemliyse, fırındaki sıcaklık buharı buharlaşmadan yüzeye ulaşır ve kızarma gerçekleşmez.
Üstünün kızarması için genellikle yüksek sıcaklık gerekir (örneğin 200°C ve üzeri). Düşük sıcaklıkta sütlaç pişse de üstü renk almaz.
Fanlı fırınlarda ısı daha hızlı dağılır ve üst kısmın doğrudan sıcaklığa maruz kalması azalır. Bu da kızarmayı engelleyebilir.
Fırında sütlacın üstü genellikle pişirme sonunda birkaç dakika grill (üst ısı) modunda bırakılır. Bunu yapmazsak üst kısım beyaz kalır.
Şunlara da göz atın:
Fırın Sütlaç Cam Kasede Olur Mu?
Fırın Sütlaç Fanlı Mı Pişer Fansız Mı?