Dünyanın Farklı Köşelerinden 12 Sofra Kuralı

Dünyanın farklı coğrafyalarındaki sofra kurallarını biliyor musunuz? Bazı kurallar Türk kültürüne benzerken, bazıları bize oldukça yabancı kurallardan oluşuyor. İşte, dünyanın farklı noktalarından 10 sofra kuralı:
Dünyanın Farklı Köşelerinden 12 Sofra Kuralı
19 Şubat 2024, 10:21

Her ülkenin kendine has özellikleri, örf ve adetleri, gelenekleri ve kültürleri bulunuyor. Üstelik bu özellikler yalnızca genel hayatı değil, mutfak kültürünü de temsil ediyor. Örneğin bazı ülkelerde yemek yerken elleri kullanmak kabalık olarak görülürken, bazı ülkelerde yaşlılar sofraya oturmadan yemeğe başlanılmıyor. İşte, farklı coğrafyalardaki ilginç sofra kuralları:

güney kore

  1. Güney Kore: Önce yaşlıları beklemeniz gerekiyor

Bu kural aslında, Türk mutfağıyla da benzerlik taşıyor. Güney Kore'de, sofradaki en yaşlı kişi yemeğe başlamadan önce siz başlarsanız, bu durum büyük bir kabalık olarak görülüyor. Bunun dışında size uzatılan tabağı tek elle almanız da pek hoş karşılanmıyor. 

tayland

  1. Tayland: Hesabı bırakın ve chopstickleri kenara alın

Eğer Tayland'da grup halinde yemeğe giderseniz, aranızdaki en zengin kişinin hesabı ödemesine izin veriliyor. Ortadaki tek tabaktan yemek yeniyorsa, son lokmayı yemeye kalkmayın. Ayrıca chopstickleri kasenin içinde bırakmak da hoş karşılanmıyor.

afrika

  1. Afrika ülkeleri: Sol elle yemek yemeyin

Dünyanın birçok yerinde yemeği hangi elinizle yediğinizin önemi yok. Ancak Hindistan ve bazı Afrika ülkelerinde yemek yerken sağ elinizi kullanmanız gerekiyor. 

japonya

  1. Japonya: İçecekleri kendiniz doldurmayın

Japonya'da bir yemeğe davetliyseniz, yemeğinizi dilediğiniz gibi şapırdatarak yiyebilirsiniz. Bu, yemeğin beğenildiğini gösteren bir durum olarak kabul ediliyor. Ancak içecekleri kendi bardağınıza doldurmanız saygısızlık olarak görülüyor.

  1. Meksika: Mutlaka ''Afiyet olsun'' denilmesini bekleyin

Meksika'da bir eve davetliyseniz veya restorana gittiyseniz, ev sahibinin Afiyet olsun demesini bekleyin. Ayrıca biriyle yemek için sözleştiyseniz, geç kalmamanız da çok önemli.

kazakistan

  1. Kazakistan: Fincanlar yarım dolduruluyor

Kazak mutfağında çay tüketimi son derece yaygın. Bu yüzden çay içmenin pek çok ritüeli ve kuralı var. Bir eve davetliyseniz, misafirlerin fincanlarının yarıya kadar doldurulduğunu unutmayın. Fincanın tamamen doldurulması, ev sahibinin misafirlerinin gitmesini istediği anlamını taşıyor.

  1. Şili: Kadınların oturmasını bekleyin

Şili'de sofraya otururken kadınların erkeklerden önce sofraya oturmasını bekleyin. Ayrıca elinizde çatal bıçak varken konuşmayın.

tapas

  1. İspanya: Uzun uzun yemek yemeyin

Türk mutfağında kurulan sofralarda uzun saatler oturmayı çok seviyoruz. Önce başlangıçlar, sonra ana yemek ve en son tatlı derken, sevdiklerimizle konuşarak yemek yemenin tadını doyasıya çıkarıyoruz. Ancak bu İspanya'da geçerli değil. İspanya'da yemekler genellikle kısa tutuluyor. Bu yüzden tapas gibi aperatifler çok seviliyor.

patates

  1. Almanya: Patatesleri bıçakla kesmeyin

Almanya'da patatesleri bıçakla kesmek, patatesin iyi pişmediği anlamına geliyor ve saygısızlık olarak görülüyor.

soslu tavuk

  1. Çin: Tabaktaki yemeği bitirmeyin

Türk mutfağında tabaktaki son lokmaya kadar yemek, yemekleri ne kadar beğendiğiniz anlamına geliyor. Ancak Çin mutfağında ev sahibine teşekkür etmek için, tabaktaki son lokmalar bırakılıyor. Bunun sebebi ev sahibinin misafirine yeterince yiyecek ikram ettiğini göstermek.

avustralya

  1. Avustralya: İş konuşmayın

Aslında Avustralya, yemek yeme ve sofranın katı kurallarla kısıtlandığı bir ülke değil. Fakat yemek yendiği sırada iş konuşmamaya ekstra dikkat ediliyor. 

  1. Güney Afrika: İnsanların gözlerine bakmayın

Güney Afrika'da yemek yerken karşınızdakiyle konuşurken bile göz göze gelmemeye çalışın. Ayrıca bir eve davet edildiyseniz, küçük de olsa bir hediye almaya çalışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Sofra adabı ve görgü kuralları
  2. 5 çayı geleneğinin kuralları
  3. Çatal bıçak nasıl kullanılır?
  4. Dünyada en çok tüketilen çay çeşitleri
  5. Dünyadaki en sağlıklı mutfaklar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo