Crohn Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

Crohn hastaları oruç tutabilir mi? Crohn hastaları iftarda nasıl beslenmeli, nelerden kaçınmalı? Dyt. Gökhan Çelik'ten, Crohn hastaları için Ramazan ayında beslenme önerileri:
Crohn Hastaları Oruç Tutabilir Mi?
17 Mart 2023, 14:40

Tıptaki ilerlemelere rağmen Crohn hastalığının neden ve nasıl geliştiği konusu tam olarak aydınlatılamamıştır. Crohn hastalığında bağırsağın bütün katmanları iltihaplanır. Bağırsak tıkanıklığı, vücuttaki yapıların arasında oluşan anormal bağlantılar (fistül), karın içi apseler gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve ilerleyebilir. Genellikle 15-30 yaş arasında görülür.

Crohn hastalığı günümüzde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Genetik yatkınlığın katkısı olsa da çevresel faktörlerin hastalığın gelişiminde daha çok etkili olduğu düşünülmektedir. Özellikle beslenme alışkanlıklarının hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı görülmüştür ve yapılan çalışmalar beslenme tarzı üzerine yoğunlaşmıştır. Diyette yapılan bazı değişiklikler hastalığın seyrini iyileştirir ve akut atakların oluşumunu engeller. Hastalığın belirti vermediği dönemlerde sağlıklı beslenme programı uygulansa da bazı yiyecekleri azaltmak veya artırmak gerekebilir. Oruç tutmak gibi bazı durumlar hastaların beslenme tarzını etkileyebilir.

crohn hastalığı

Crohn Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

Ramazan ayında Crohn hastaları eğer hastalığın akut kriz dönemindeyse veya hastalık ilerlemişse oruç tutması önerilmez. Hastalığın pasif aşamasında olan ve rahatsızlığı olmayan hastalar doktorlarına danışarak oruç tutabilirler. Ancak beslenmede dikkat etmeleri gereken noktalar bulunmaktadır.

İshal, kramp gibi hastalığın atak dönemlerinde lif tüketimi sınırlansa da, hastalığın belirti vermeyen dönemlerinde lif tüketimine devam edilmelidir. İftar ve sahurda yüksek lifli besinler az miktarda tüketilmelidir.

Beyaz un ve şeker içeren yiyecekler Crohn hastalığını alevlendirmektedir. Bu sebeple özellikle Ramazan ayında gelenek olan iftardan sonra tatlı tüketimi yanlıştır.

yağlı yiyecekler

Crohn Hastaları İftarda Hangi Yemeklerden Kaçınmalı?

  1. Uzun süre yağ ve şekerden zengin beslenmek Crohn hastalığını başlatabildiği gibi hastalığın seyrini de kötüleştirmektedir. Bu sebeple iftar sofralarında yüksek yağlı yemeklerden uzak durulmalıdır. Yemeklerde tereyağı, margarin, krema sosu ve kızarma tüketilmemelidir.
  2. Sosis, salam gibi işlenmiş et ürünleri Crohn hastalığını tetikleyebilir. Hem ramazan boyunca hem de diğer zamanlarda bu gıdalar tüketilmemelidir.
  3. Vücuttaki iltihabı engelleyen omega-3 yağ asitleri bu dönemde özellikle faydalı olacaktır. Haftada 3 gün iftarda balık tüketmek vücuda yeterli omega-3 yağ asitlerini sağlayacaktır. Ancak balığın kızarma şeklinde pişirilmemesi gerekir.
  4. Crohn hastalarında yağda emilen A, D, E, K vitaminlerinde eksiklikler görülebilir. Yumurtanın içindeki lesitin bu vitaminlerin emilimine yardımcı olur. Kaliteli bir protein kaynağı olmasından dolayı da sahurda yağsız pişirilmiş yumurta tüketilebilir.
  5. Bağırsak yüzeyini tahriş eden acı ve yoğun baharatlar, alkol, demli çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  6. İftar sofralarında fermente yoğurda yer verilebilir. Ancak diğer süt ürünlerinin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  7. Bazı hastalarda buğday, pirinç, turunçgil, mısır ve süt hastalık semptomlarını artırabilmektedir. Bu sebeple ufak miktarda denenerek tüketilmelidir.

Crohn hastalığında semptomları artıran besinler kişiye göre değişebilir. Bu sebeple hastalar rahatsızlıklarını izlemeli ve kendilerine iyi gelmeyen besinleri tüketmekten kaçınmalıdırlar. Doğru beslenme yönetimiyle hastalar ramazan ayını sorunsuz atlatabilmekte ve akut atakların oluşumunu önleyebilmektedirler.

Yazar:

Dyt. Gökhan Çelik

instagram.com/dytgokhancelik

Şunlara da göz atın;

  1. Crohn hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?
  3. Kalp hastaları oruç tutabilir mi?
  4. Böbrek hastaları oruç tutabilir mi?
  5. Oruç tutmaya engel olan hastalıklar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo