Çözülmüş Eti Yeniden Dondurmamanızın Yapısal Nedeni Nedir?

Dondurucudan bir miktar etin buzunu çözebilmek, yoğun haftalarda gerçek bir cankurtaran olabilir, ancak bazen doğaçlama yemekler bile gecikir ve zaten çözülmüş bir şeyi yeniden dondurmak sorusuyla baş başa kalırsınız. Çözülmüş eti yeniden dondurmamanızın yapısal nedeni nedir?
Çözülmüş Eti Yeniden Dondurmamanızın Yapısal Nedeni Nedir?
27 Mart 2023, 16:07

Dondurucudan bir miktar etin buzunu çözebilmek, yoğun haftalarda gerçek bir cankurtaran olabilir, ancak bazen doğaçlama yemekler bile gecikir ve zaten çözülmüş bir şeyi yeniden dondurmak sorusuyla baş başa kalırsınız. Buzu çözülmüş etin yeniden dondurulması, hiç sorun olmaması gereken şeylerden biri gibi görünüyor. Bir kez donmuştu, neden tekrar dondurmak her şeyi farklı kılsın ki? Ancak hepimiz biliyoruz ki, bazen doğa rahatlığın önüne geçer ve mutfakta en çok düşündüğümüz eylemlerimizin bile istenmeyen sonuçları olur. Ne de olsa burada bir tür bilimle uğraşıyoruz ve yiyeceğimizin içinde göremediğimiz ve anlayamadığımız şeyler oluyor.

Etin veya herhangi bir yiyeceğin dondurulması, onu korumanın ötesinde etkilere sahiptir. Çoğu donmuş gıdayla ilgili en göze çarpan şeylerden biri, buzu çözüldükten sonra ne kadar ıslak olduğudur; aynı öğenin herhangi bir yeni versiyonundan çok daha fazlası. Bunun nedeni, tüm yiyeceklerinizin içinde su olması ve suyu dondurduğunuzda genleşmesidir. Bu genişleme, normalde meyve, sebze veya etinizin içindeki suları tutan hücre duvarlarını parçalayarak sıvının bir kısmının salınmasına neden olur. Bir kez dondurulan et bile bu süreçten zarar görür, ancak düzgün ve hızlı bir şekilde dondurulan ürünler minimum düzeyde hasar görebilir. Ancak bu, bir kez dondurulan ette zaten olduysa, yeniden dondurmak neden daha kötü olsun?

et

Tekrar Dondurmak Etin Lezzetini Azaltabilir, Sert Bir Doku Verebilir

Dondurmaktan aldığınız nem kaybının çoğu gerçekten de ilk dondurma ve buz çözme sırasında gerçekleşir, ancak artık su gevşek olduğundan, yeniden dondurmanın yiyeceğinizin proteinleri üzerinde farklı etkileri vardır. Etinizin içindeki su tekrar donduğunda tuzları serbest bırakabilir. Bu tuzlar, et proteinlerini daha pişirilmeden sıkılaştırır ve dokuyu daha da bozar. Yeniden dondurma sırasında daha az nem kaybedilmesine rağmen, etinizi her çözdüğünüzde ve dondurduğunuzda bu zincirleme reaksiyon artar. Sadece bir kez çözdürme ve yeniden dondurma işleminden sonra etiniz önemli ölçüde daha kötü hale gelebilir ve yemek için tatsız olabilir.

Yeniden dondurduğunuzda oksidasyon sorunu da vardır, bu da etinizin yemek için güvenli olsa bile kokular ve "kötü" tatlar geliştirmesine neden olabilir. Suyun yeniden dondurulması ve kristalleşmesiyle açığa çıkan tuzlar, etinizde kimyasal reaksiyonlara neden olarak yağ ve proteini oksitler. Bu, et dondurucuda yakıldığında ve benzer bir işlem nedeniyle en çok gözlemlenebilen tadı ve rengi değiştirebilir. Hepsi ve hepsi, yemeğinizin kalitesinde oldukça büyük bir düşüşe katkıda bulunur. Etinizi yeniden dondurmak güvenli olsa da, ziyan olmasını önlemek için başka seçeneğiniz olmadıkça tavsiye edilmez.

Şunlara da göz  atın;

  1. Diğer et yemekleri
  2. Donuk çorba nasıl çözülür?
  3. Konserve et nasıl çözülür?
  4. Et nasıl yumuşatılır?
  5. Et nasıl parçalanır?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo