Çayın Yanına Çok Yakışan 10 Pratik Tarif

'Çayın yanına ne gider?' diyenleri böyle alalım. Birbirinden lezzetli çay saati tariflerimizi sizler için derledik. İşte çay ve kahve yanında sunabileceğiniz 10 nefis ikramlık tarifi:
Çayın Yanına Çok Yakışan 10 Pratik Tarif
20 Mayıs 2021, 09:38

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan çay saati tarifleri, kek, kurabiye ve farklı ikramlıklardan oluşur. Çay ve kahvenin yanına çok yakışan bu tarifler, misafir ağırlarken de sunulur. En koyu sohbetlerin eşlikçisi olan 5 çayı tarifleri, hem doyurucu, hem de pratik tariflerin bir araya getirilmesiyle hazırlanır. 'Çayın yanına ne yapsam?' diyenler için birbirinden lezzetli tariflerimizi sizler için derledik. İşte, çayın ve kahvenin tamamlayıcısı olacak 10 farklı tarif:


  1. Pratik Çay kurabiyesi


Malzemeler;

  1. 225 gr tereyağı, yumuşatılmış
  2. 110 gr pudra şekeri
  3. 275 gr sade un
  4. 1 çay kaşığı tarçın veya diğer baharatlar (isteğe bağlı)
  5. 75 gr beyaz veya sütlü çikolata parçaları (isteğe bağlı) 


Yapılışı: Fırını 190C / 170C fan ısıtın. Tereyağını geniş bir kapta tahta kaşıkla veya stand mikserde yumuşayana kadar krema haline getirin. Şekeri ekleyin ve karışım hafif ve yumuşayana kadar çırpmaya devam edin. Unu eleyin ve kullanıyorsanız isteğe bağlı malzemeleri ekleyin. Karışımı, hamur oluşturana kadar elinizle sekiz şeklinde bir hareketle bir araya getirin. Bu noktada hamuru dondurabilirsiniz. Hamuru ceviz büyüklüğünde toplar halinde yuvarlayın ve birbirinden biraz ayırarak bir fırın tepsisine yerleştirin (tereyağı veya hizalamanıza gerek yoktur). Topları avucunuzla biraz düzleştirin ve altın kahverengi ve üstleri biraz sert olana kadar fırında yaklaşık 10-12 dakika pişirin. Kurabiyeleri servis yapmadan önce yaklaşık 15 dakika soğutma rafında bırakın. 


  1. Vişne Parçacıklı Cookies


Malzemeler;

  1. Oda sıcaklığında 200 gr tuzsuz tereyağı
  2. 85 g toz şekeri
  3. 85 g pudra şekeri
  4. 1 yumurta
  5. 225 gr un
  6. 50 gr sade çikolata, kabaca doğranmış
  7. 50 gr beyaz çikolata , kabaca doğranmış
  8. 85 gr kuru vişne, kabaca doğranmış 


Yapılışı: Fırını 190C / fan 170C / gaza ısıtın Tereyağı, şekerler ve yumurtayı pürüzsüz olana kadar çırpın, ardından un, çikolata ve kiraz parçaları ve ½ çay kaşığı tuzu karıştırın. Yapışmaz fırın tepsilerine büyük kaba damlalar halinde kaşıkla koyun - bu karışımdan 20 tane elde edeceksiniz. Çerezler piştikçe büyük ölçüde büyüdükçe, iyi aralıklarla yerleştirildiğinden emin olun. Çiğ hamur dondurulabilir. Sadece altın olana kadar 12-14 dakika pişirin, Donmuştan pişiriyorsanız, onlara birkaç dakika daha dakika verin.  Ardından raflara kaldırın ve tamamen soğumaya bırakın. 


  1. Ahududulu Kek


Malzemeler;

  1. 140 gr öğütülmüş badem
  2. 140 gr tereyağı, yumuşatılmış
  3. 140 gr pudra şekeri
  4. 140 gr un
  5. 2 yumurta
  6. 1 çay kaşığı vanilya özü
  7. 250 gr ahududu
  8. 2 yemek kaşığı kuşbaşı doğranmış badem
  9. Pudra şekeri, servis yapmak için


Yapılışı: Fırını 180C / 160C fan ayarında ısıtın ve 20 cm derinliğinde gevşek tabanlı bir kek kalıbını yağlayın. Öğütülmüş badem, tereyağı, şeker, un, yumurta ve vanilya özünü iyice birleşene kadar bir mutfak robotunda karıştırın. Karışımın yarısını kek kalıbının üzerine yayın ve üstünü düzleştirin. Ahududuları dağıtın, ardından kalan kek karışımını üstüne koyun ve kabaca yayın. Bunu parmaklarınızla yapmak daha kolay olabilir. İnce bademleri serpip 50 dakika altın rengi olana kadar pişirin. Soğutun, kalıptan alın ve üzerine pudra şekeri serpin.


  1. Karamelli Kolay Kek


Malzemeler;

  1. 225 gr yumuşatılmış tereyağı
  2. 125 gr pudra şekeri
  3. 100 gr esmer şeker
  4. 1 çay kaşığı vanilya özü
  5. 4 büyük yumurta
  6. 225 g un
  7. 2 yemek kaşığı süt
  8. Şekerleme, çikolata veya karamel parçaları, süslemek için
  9. Üzeri için; 
  10. 200 gr yumuşatılmış tereyağı
  11. 400 g pudra şekeri 
  12. 70 gr karamel sos


Yapılışı: Fırını 180C / 160C fan / gaza ısıtın. İki adet 20cm kelepçeli kalıbı yağlayın ve tabanları pişirme kağıdı serin. Tereyağı ve her iki şekeri bir kapta elektrikli çırpma teli ile birkaç dakika daha açık renkli ve kabarık olana kadar çırpın. Vanilya ve yumurtaları birer birer ekleyin, bir kaşık unu ekleyin ve her yumurtanın arasına çırpın. Kalan unu ve sütü ekleyin. Kek kalıpları arasında bölün ve altın rengini alana kadar 25-30 dakika pişirin. Kekleri birkaç dakika soğutun, ardından bir tel ızgara üzerinde tamamen soğumaya bırakın. Bu arada, krema için tereyağı ve pudra şekerini bir kaseye koyun ve hafif ve havadar olana kadar birkaç dakika çırpın. Karameli kısa bir süre çırpın, gerekirse gevşetmek için 1 yemek kaşığı kaynar su ekleyin. Kremayı kekler tamamen soğuyana kadar bir kenara koyun. Kekleri birbirine sandviç yapmak için kremanın yarısını kullanın, ardından kalanını üstüne yayın ve bir bıçakla veya bir kaşığın arkasıyla düzeltin. Servise hazır olana kadar serin bir yerde bırakın. 3 yemek kaşığı ekstra sosla (biraz sertse mikrodalgada kısa bir süre ısıtın) ıslatın,  isterseniz bazılarının kenarlarından aşağı damlamasına izin verin ve servis için şekerleme, çikolata veya karamel parçalarının üzerine dağıtın ve servis yapın.


  1. Çikolatalı Muzlu Trüff


Malzemeler;

  1. 1,5 paket kadar petibör ya da burçak bisküvi bisküvi
  2. 2 orta boy muz
  3. 2 yemek kaşığı kakao
  4. 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  5. 3 yemek kaşığı öğütülmüş ceviz
  6. Bulamak için:
  7. Hindistan cevizi tozu, çikolata tozu ve toz antep fıstığı 


Yapılışı: Bir kap içerisine ezilmiş muzlar alınız. Üzerine diğer tüm malzemeler rondoda çekilir eklenir ve iyice yoğrulur. Ardından sekil vermek için yuvarlaklar elde edilir. Etrafı istenilen malzeme ile kaplanır ve servis edilir.


  1. Islak Kurabiye


Malzemeler;

  1. Hamuru için;
  2. 1 adet yumurta
  3. 1 çay bardağı şeker
  4. 125 g oda sıcaklığında tereyağı
  5. 1 çay bardağı sıvı yağ
  6. 4 yemek kaşığı kakao
  7. 1 paket vanilya
  8. 1 paket kabartma tozu
  9. 3 su bardağı un
  10. Şerbeti için;
  11. 2 çay bardağı şeker
  12. 2 çay bardağı su 


Yapılışı: Şerbeti hazırlamak için ocağa koyalım ve kaynadıktan sonra içerisine bir iki damla limon sıkalım. Şerbet kaynarken arı bir kapta tüm malzemeleri karıştıralım kulak memesi kıvamında hamur elde ettikten sonra yuvarlayıp üzerlerine hafif bastıralım ardından 180 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika pişirelim. Kurabiyelerin ilk sıcakları çıktıktan sonra şerbetini verelim üzerini istediğini malzeme ile süsleyerek servis edebilirsiniz. 


  1. Hurmalı Cezerye


Malzemeler;

  1. 20 adet yumuşak hurma
  2. 1 su bardağı kırık ceviz
  3. 1 çay kaşığı tarçın
  4. Tercihen 10 adet petibör bisküvi dilerseniz robottan çekilmiş yulaf kullanarak kaloriyi düşürebilirsiniz.
  5. Bulamak için: hindistan cevizi, file fıstık ya da fındık  


Yapılışı: Hurmaları ıslatarak yumuşamasını sağlayın. Ardından küçük parçalar halinde bölün. İçerisine tüm malzemeleri koyup yumuşak hamur elde edinceye kadar yoğurun. Ceviz büyüklüğünde toplar elde edip dışını istediğimiz malzeme ile kaplayalım.


  1. Cevizli, Hurmalı ve Ballı Kek


Malzemeler;

  1. 225 gr un
  2. ½ çay kaşığı öğütülmüş tarçın
  3. 175 gr yumuşatılmış tereyağı
  4. 100 gr şekeri
  5. 3 yemek kaşığı berrak bal
  6. 2 yumurta (çırpılmış)
  7. 2 orta boy olgun muz 
  8. 100 gr hurma
  9. 50 gr ceviz parçaları 


Yapılışı: Fırını önceden 160C ye ayarlayıp baton kek kalıbının tabanını yağlayalım ya da yağlı kağıt serelim. Un, tarçın, tereyağı, şeker, 2 yemek kaşığı bal ve yumurtaları geniş bir karıştırma kabına koyun. Muzları ezin ve hurmaları doğrayın ve kaseye ekleyin. Karışımı iyice karışana kadar tahta kaşık veya el mikseri kullanarak 2-3 dakika çırpın. Hazırlanan kalıba kaşıkla koyun ve üstünü düzleştirin. Ceviz parçalarını üzerine serpiştirin. 1 saat pişirin. 15 dakika soğutun, ardından kalıptan çıkarın. Soğuyunca kalan balı üzerine gezdirin. Kalın dilimler halinde kesin. 


  1. Ahududulu Crumble Bar


Malzemeler;

  1. 2 su bardağı öğütülmüş yulaf
  2. 1 1/2 su bardağı çok amaçlı un
  3. 1 su bardağı esmer şeker
  4. 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  5. 1/2 çay kaşığı tarçın
  6. 2 çubuk (1 su bardağı) soğuk tereyağı
  7. Ahududu dolgusu için
  8. 2 1/2 su bardağı taze ahududu
  9. 2-4 yemek kaşığı esmer şeker
  10. 2 yemek kaşığı çok amaçlı un
  11. 2 çay kaşığı vanilya özü
  12. 2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  13. 1/2 su bardağı ahududu reçeli
  14. 1 adet olgun ama sert şeftali, ince dilimlenmiş


Yapılışı: Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın ve ısıtın. Ve koyacağınız kalıbı yağlayın. Bir mutfak robotunun içerisine yulaf, un, esmer şeker, kabartma tozu ve tarçını yulafın büyük kısmı öğütülene kadar karıştırın. Ufalanmış bir hamur oluşana kadar soğuk tereyağını ekleyin. Hamur kuru görünüyorsa 1 çorba kaşığı su ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Hamurun 1 / 3'ünü hazırlanan pişirme kabının dibine bastırın. Fırına aktarın ve 10 dakika veya hafifçe altın olana kadar pişirin. Bu arada dolguyu yapın. Orta boy bir kapta ahududuları şeker, un, vanilya ve limon kabuğu rendesi ile atın. Çilekleri önceden pişirilmiş kabuğun üzerine eşit bir tabaka halinde kaşıkla dağıtın. Ahududu reçelini meyvelerin üzerine eşit şekilde dağıtın. Şeftali dilimlerini tek kat halinde ekleyin. Kalan ufalanmış hamuru meyvelerin üzerine serpin. Fırına geri dönün ve 30-40 dakika veya kırıntı açık altın sarısı bir kahverengi olana ve meyveler patlayana kadar pişirin. Crumbleyi kesmeden önce tamamen soğumasını bekleyin.  


  1. Nutellalı Pratik Kurabiye


Malzemeler;

  1. 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
  2. 1 çay bardağı yoğurt
  3. 1 paket kabartma tozu
  4. 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  5. 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  6. 3 su bardağı un
  7. 4 yemek kaşığı Nutella
  8. Üzeri için:
  9. 1 yemek kaşığı pudra şekeri


Yapılışı: Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alın ve karıştırın en son unu kontrollü olarak ekleyin. Ardından 10 dakika hamuru dinlendirin ve yuıvarlayarak şekil verin. Ortasına bir kaşık yardımı ile nutellaları ekleyin.  Ve tekrar yuvarlayın. Yağlı kağıt serili tepsiye alın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin ve pudra şekeri ile servis edin.


Şunlara da göz atın;

  1. Çay saati ikramlıkları
  2. Farklı kek tarifleri
  3. Şık sunumlu ikramlıklar
  4. Misafire tuzlu ikramlıklar
  5. Değişik kurabiye tarifleri

Benzer Yazılar

Lezzet Logo