ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ÇAYIN YANINA ÇOK YAKIŞAN 10 PRATİK TARİF

ÇAYIN YANINA ÇOK YAKIŞAN 10 PRATİK TARİF

'Çayın yanına ne gider?' diyenleri böyle alalım. Birbirinden lezzetli çay saati tariflerimizi sizler için derledik. İşte çay ve kahve yanında sunabileceğiniz 10 nefis ikramlık tarifi:
Çayın Yanına Çok Yakışan 10 Pratik Tarif

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan çay saati tarifleri, kek, kurabiye ve farklı ikramlıklardan oluşur. Çay ve kahvenin yanına çok yakışan bu tarifler, misafir ağırlarken de sunulur. En koyu sohbetlerin eşlikçisi olan 5 çayı tarifleri, hem doyurucu, hem de pratik tariflerin bir araya getirilmesiyle hazırlanır. 'Çayın yanına ne yapsam?' diyenler için birbirinden lezzetli tariflerimizi sizler için derledik. İşte, çayın ve kahvenin tamamlayıcısı olacak 10 farklı tarif:



Malzemeler;

  • 225 gr tereyağı, yumuşatılmış
  • 110 gr pudra şekeri
  • 275 gr sade un
  • 1 çay kaşığı tarçın veya diğer baharatlar (isteğe bağlı)
  • 75 gr beyaz veya sütlü çikolata parçaları (isteğe bağlı) 


Yapılışı: Fırını 190C / 170C fan ısıtın. Tereyağını geniş bir kapta tahta kaşıkla veya stand mikserde yumuşayana kadar krema haline getirin. Şekeri ekleyin ve karışım hafif ve yumuşayana kadar çırpmaya devam edin. Unu eleyin ve kullanıyorsanız isteğe bağlı malzemeleri ekleyin. Karışımı, hamur oluşturana kadar elinizle sekiz şeklinde bir hareketle bir araya getirin. Bu noktada hamuru dondurabilirsiniz. Hamuru ceviz büyüklüğünde toplar halinde yuvarlayın ve birbirinden biraz ayırarak bir fırın tepsisine yerleştirin (tereyağı veya hizalamanıza gerek yoktur). Topları avucunuzla biraz düzleştirin ve altın kahverengi ve üstleri biraz sert olana kadar fırında yaklaşık 10-12 dakika pişirin. Kurabiyeleri servis yapmadan önce yaklaşık 15 dakika soğutma rafında bırakın. 



Malzemeler;

  • Oda sıcaklığında 200 gr tuzsuz tereyağı
  • 85 g toz şekeri
  • 85 g pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 225 gr un
  • 50 gr sade çikolata, kabaca doğranmış
  • 50 gr beyaz çikolata , kabaca doğranmış
  • 85 gr kuru vişne, kabaca doğranmış 


Yapılışı: Fırını 190C / fan 170C / gaza ısıtın Tereyağı, şekerler ve yumurtayı pürüzsüz olana kadar çırpın, ardından un, çikolata ve kiraz parçaları ve ½ çay kaşığı tuzu karıştırın. Yapışmaz fırın tepsilerine büyük kaba damlalar halinde kaşıkla koyun - bu karışımdan 20 tane elde edeceksiniz. Çerezler piştikçe büyük ölçüde büyüdükçe, iyi aralıklarla yerleştirildiğinden emin olun. Çiğ hamur dondurulabilir. Sadece altın olana kadar 12-14 dakika pişirin, Donmuştan pişiriyorsanız, onlara birkaç dakika daha dakika verin.  Ardından raflara kaldırın ve tamamen soğumaya bırakın. 



Malzemeler;

  • 140 gr öğütülmüş badem
  • 140 gr tereyağı, yumuşatılmış
  • 140 gr pudra şekeri
  • 140 gr un
  • 2 yumurta
  • 1 çay kaşığı vanilya özü
  • 250 gr ahududu
  • 2 yemek kaşığı kuşbaşı doğranmış badem
  • Pudra şekeri, servis yapmak için


Yapılışı: Fırını 180C / 160C fan ayarında ısıtın ve 20 cm derinliğinde gevşek tabanlı bir kek kalıbını yağlayın. Öğütülmüş badem, tereyağı, şeker, un, yumurta ve vanilya özünü iyice birleşene kadar bir mutfak robotunda karıştırın. Karışımın yarısını kek kalıbının üzerine yayın ve üstünü düzleştirin. Ahududuları dağıtın, ardından kalan kek karışımını üstüne koyun ve kabaca yayın. Bunu parmaklarınızla yapmak daha kolay olabilir. İnce bademleri serpip 50 dakika altın rengi olana kadar pişirin. Soğutun, kalıptan alın ve üzerine pudra şekeri serpin.



Malzemeler;

  • 225 gr yumuşatılmış tereyağı
  • 125 gr pudra şekeri
  • 100 gr esmer şeker
  • 1 çay kaşığı vanilya özü
  • 4 büyük yumurta
  • 225 g un
  • 2 yemek kaşığı süt
  • Şekerleme, çikolata veya karamel parçaları, süslemek için
  • Üzeri için; 
  • 200 gr yumuşatılmış tereyağı
  • 400 g pudra şekeri 
  • 70 gr karamel sos


Yapılışı: Fırını 180C / 160C fan / gaza ısıtın. İki adet 20cm kelepçeli kalıbı yağlayın ve tabanları pişirme kağıdı serin. Tereyağı ve her iki şekeri bir kapta elektrikli çırpma teli ile birkaç dakika daha açık renkli ve kabarık olana kadar çırpın. Vanilya ve yumurtaları birer birer ekleyin, bir kaşık unu ekleyin ve her yumurtanın arasına çırpın. Kalan unu ve sütü ekleyin. Kek kalıpları arasında bölün ve altın rengini alana kadar 25-30 dakika pişirin. Kekleri birkaç dakika soğutun, ardından bir tel ızgara üzerinde tamamen soğumaya bırakın. Bu arada, krema için tereyağı ve pudra şekerini bir kaseye koyun ve hafif ve havadar olana kadar birkaç dakika çırpın. Karameli kısa bir süre çırpın, gerekirse gevşetmek için 1 yemek kaşığı kaynar su ekleyin. Kremayı kekler tamamen soğuyana kadar bir kenara koyun. Kekleri birbirine sandviç yapmak için kremanın yarısını kullanın, ardından kalanını üstüne yayın ve bir bıçakla veya bir kaşığın arkasıyla düzeltin. Servise hazır olana kadar serin bir yerde bırakın. 3 yemek kaşığı ekstra sosla (biraz sertse mikrodalgada kısa bir süre ısıtın) ıslatın,  isterseniz bazılarının kenarlarından aşağı damlamasına izin verin ve servis için şekerleme, çikolata veya karamel parçalarının üzerine dağıtın ve servis yapın.



Malzemeler;

  • 1,5 paket kadar petibör ya da burçak bisküvi bisküvi
  • 2 orta boy muz
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı öğütülmüş ceviz
  • Bulamak için:
  • Hindistan cevizi tozu, çikolata tozu ve toz antep fıstığı 


Yapılışı: Bir kap içerisine ezilmiş muzlar alınız. Üzerine diğer tüm malzemeler rondoda çekilir eklenir ve iyice yoğrulur. Ardından sekil vermek için yuvarlaklar elde edilir. Etrafı istenilen malzeme ile kaplanır ve servis edilir.



Malzemeler;

  • Hamuru için;
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 125 g oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
  • Şerbeti için;
  • 2 çay bardağı şeker
  • 2 çay bardağı su 


Yapılışı: Şerbeti hazırlamak için ocağa koyalım ve kaynadıktan sonra içerisine bir iki damla limon sıkalım. Şerbet kaynarken arı bir kapta tüm malzemeleri karıştıralım kulak memesi kıvamında hamur elde ettikten sonra yuvarlayıp üzerlerine hafif bastıralım ardından 180 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika pişirelim. Kurabiyelerin ilk sıcakları çıktıktan sonra şerbetini verelim üzerini istediğini malzeme ile süsleyerek servis edebilirsiniz. 



Malzemeler;

  • 20 adet yumuşak hurma
  • 1 su bardağı kırık ceviz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Tercihen 10 adet petibör bisküvi dilerseniz robottan çekilmiş yulaf kullanarak kaloriyi düşürebilirsiniz.
  • Bulamak için: hindistan cevizi, file fıstık ya da fındık  


Yapılışı: Hurmaları ıslatarak yumuşamasını sağlayın. Ardından küçük parçalar halinde bölün. İçerisine tüm malzemeleri koyup yumuşak hamur elde edinceye kadar yoğurun. Ceviz büyüklüğünde toplar elde edip dışını istediğimiz malzeme ile kaplayalım.