Çarkıfelek Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Çarkıfelek çiçeği saksıda yetişir mi? Çarkıfelek çiçeği nasıl çoğalır? Çarkıfelek fidesi ne zaman dikilir? İşte, çarkıfelek çiçeği yetiştirme teknikleri:
Çarkıfelek Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
17 Ağustos 2022, 13:22

Evde farklı bitkiler yetiştirmek isteyenler için, çarkıfelek çiçeğini evlerimize konuk ediyoruz. Saat çiçeği olarak da bilinen çarkıfelek, mor rengiyle bilinse de, pembe, beyaz, kırmızı gibi farklı renkleri de bulunmaktadır. Sarmaşık gibi dolanarak büyüyen çarkıfelek, yaz boyu çiçek açan bitkidir. İşte, çarkıfelek yetiştirme teknikleri:

Çarkıfelek Nasıl Yetiştirilir?

  1. Toprak seçimi: Çarkıfelek, nemli ve geçirgen toprakları seven bir bitkidir. Hassas bir bitki olsa toprak konusunda çok seçici değildir. Bitkinin toprağını gübreleyerek bitkiden alınacak verim artırılabilir.
  2. Ortam ve sıcaklık: Çarkıfelek çiçeği, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Balkon veya bahçenizde çiçeği konumlandırabilirsiniz. Yarı gölge alanlar, konumlandırma için idealdir. Çiçeği, şiddetli rüzgar ve hava akımlarından korumayı unutmayın. 
  3. Sulama: Toprak hem nemli kalacak şekilde sulanmalı. Bu yüzden kış aylarında 2-3 günde bir, yaz aylarında ise daha sık sulama yapılmalıdır. Ancak sulama yapmadan önce, işaret parmağınızı toprağa batırarak parmak testi yapabilirsiniz. Eğer parmağınız hafif suluysa sulama işlemini erteleyebilirsiniz. Eğer parmağınız tamamen kuru çıkıyorsa, hiç vakit kaybetmeden sulama yapın. Sulama işleminden sonra, tablada biriken suyu hemen dökün. Aksi takdirde kökler çürüyebilir.
  4. Saksı değişimi: Bitkinin saksısı büyüme hızına göre 2 yılda bir kez değiştirilebilir. Saksı değişimi için ilkbahar ve yaz ayları tercih edilmelidir.


çarkıfelek

Çarkıfelek Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Hassas bir bitki olduğu için, şiddetli rüzgardan korunacak alanlara yerleştirilmelidir.
  2. Bitkiyi kış soğukları ve aşırı sıcaklardan korumaya dikkat edin.
  3. Kış aylarında 10 derecenin altında kalmaması için, bitkiyi evin iç kısımlarına yerleştirebilirsiniz.
  4. Yaz aylarında gün ışığı alan yarı gölge alanları tercih edebilirsiniz.
  5. Sulama işlemi mümkün olduğunca günün aynı saatlerinde ve aynı miktarda suyla yapılmalıdır.
  6. Suyun, toprağın her yerine ulaştığında emin olun.
  7. Budamak için bitkinin çiçekli dönemini seçmeyin. Çiçeklenme süreci bittikten sonra, kış aylarında budama yapabilirsiniz.
  8. Budama işlemini bitki makasıyla dikkatli bir şekilde yapabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Zeytin fidanı nasıl yetiştirilir?
  2. Kasımpatı bakımı nasıl yapılır?
  3. Begonya bakımı nasıl yapılır?
  4. Kekik nasıl yetiştirilir?
  5. Kayısı nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo