Buzdolabı, yiyecekleri taze tutmanın en etkili yollarından biridir. Özellikle süt ve süt ürünleri, çiğ et, tavuk, balık, yumurta ve şarküteri ürünleri gibi gıdalar, düşük sıcaklıkta muhafaza edilmediğinde hızla bozulabilir ve sağlık riskleri oluşturabilir.

Süt ve Süt Ürünleri
- Süt
- Yoğurt
- Peynir çeşitleri (beyaz peynir, kaşar peyniri, krem peynir vb.)
- Tereyağı
- Krema

Et, Tavuk ve Balık
- Çiğ et ve kıyma (0-4°C arasında saklanmalı, uzun süre saklanacaksa dondurucuya koyulmalı)
- Tavuk ve hindi eti
- Balık ve deniz ürünleri
Yumurta
Yumurta (Kapalı kutusunda veya kartonunda saklanmalı)

Sebze ve Meyveler
- Marul, ıspanak, roka gibi yeşillikler
- Brokoli, karnabahar, havuç gibi sebzeler
- Mantar
- Çilek, üzüm, elma gibi bazı meyveler (Muz gibi bazı meyveler oda sıcaklığında saklanabilir.)

Şarküteri Ürünleri
- Sucuk, salam, sosis
- Pastırma
- Zeytin
Pişmiş ve Hazır Gıdalar
- Artan yemekler
- Çorbalar
- Soslar (mayonez, ketçap gibi bazı soslar açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır)

Konserve ve Kavanoz Ürünleri (Açıldıktan Sonra)
- Konserve sebzeler (açıldıktan sonra)
- Reçeller ve marmelatlar
- Turşular
- Bebek mamaları

Tatlı ve Hamur İşleri
- Pasta ve sütlü tatlılar
- Muhallebi, puding
Not: Buzdolabında saklama yaparken, yiyecekleri doğru raflara yerleştirmek önemlidir. Örneğin; çiğ etler en alt rafta, süt ürünleri orta raflarda, sebzeler ise sebzelikte saklanmalıdır. Bu sayede hem yiyeceklerin tazeliği korunur hem de çapraz bulaşma önlenir.
Şunlara da göz atın:
- Süt Neden Buzdolabında Saklanmak Zorunda?
- Sıcak Yemekler Neden Buzdolabına Konulmaz?
- Deniz Ürünleri Buzdolabında Nasıl Saklanır?
- Tavuk Suyu Buzdolabında Ne Kadar Saklanır?
- Sarımsak Buzdolabında Ne Kadar Dayanır?