Şaşırtıcı etki: Brokoliyi kestikten sonra bekleyin... Peki, ama neden?

Eğer brokoliyi kestikten sonra hemen bir tencereye ya da tavaya koyuyorsanız, bunu yapmayın... Araştırmalara göre brokoliyi kestikten sonra beklerseniz sağlığınız için daha faydalı olacaktır... Peki, neden?
Şaşırtıcı etki: Brokoliyi kestikten sonra bekleyin... Peki, ama neden?
08 Haziran 2023, 13:48

Genel olarak taze sebze ve meyvelerin bir kez kesildikten sonra hızla tüketilmesi önerilir. Çünkü, havadaki oksijen meyve ve sebzelerdeki değerli bileşikleri yok edebilir. Ancak durum brokoli olunca işler değişiyor. Peki, neden?

Chip.de'nin haberine göre Bavyera Tüketici Danışma Merkezi'nden Andrea Danitschek, yeşil sebzeleri çiçekleriyle birlikte keserseniz, glikozitlerini 'sülforafan'a dönüştüren bir enzimin etkinleştirildiğini açıklıyor. Kesimden sonra beklemek, sülforafan oranını artırır. Bu bitki maddesi, kanser karşıtı etkisiyle birçok tıbbi araştırma projesinin bir parçası haline gelmiş.

Brokoli, hem çiğ, hem de pişirilerek tüketilebilir. Brokolinin içindeki sağlığa faydalı bileşenler, pişirme aşamasında suya kolayca geçtiği için, uzmanlar brokoliyi çok az su ile buharda pişirmenizi öneriyor. Pişirme suyunu, kremalı brokoli çorbası gibi tariflerde tekrardan kullanmak da mantıklı bir çözüm.

brokoli

Neden Brokoliyi Kestikten Sonra Beklemeliyiz?

Bir araştırmaya göre, brokoliyi pişirmeden önce küçük küçük parçalara ayırmak sağlık açısından oldukça faydalı. Peki, neden? Yukarıda bahsettiğimiz sülforafen maddesi, brokolide hazır şekilde bulunmuyor. Brokolide bulunan bazı bileşikler, mirosinaz enzimi sayesinde sülforafan'a dönüştürülüyor. Bu enzimi harekete geçirmek için de, brokoliyi ezmek veya kesmek gerekiyor. 

2018 yılında Çin'de yapılan bir çalışmada, araştırmacılar mümkün olduğu kadar fazla mirosinaz aktivitesi elde etmek için, brokoliyi 2 milimetrelik parçalara ayırdı. Ayırdıkları bu numuneleri ise 3 gruba ayırdılar.

brokoli kesmek

Bekletilen Brokoli Daha Sağlıklı

  1. Birinci gruptaki brokoli çiğ bırakıldı.
  2. İkinci gruptaki brokoli, kesme işleminden hemen sonra 4 dakika kızartma yöntemiyle pişirildi.
  3. Üçüncü gruptaki brokoliler ise önce doğrandı, sonra 90 dakika bekletildi. 90 dakikadan sonra, 4 dakika kızartma yöntemiyle pişirildi.

Araştırma, brokoliyi pişirmeden önce yeterince beklenirse içindeki faydalı bileşiklerin gelişip gelişmeyeceğini gözlemlemek için yapıldı. 

Araştırma sonuçlarına göre, hiç beklemeden hemen kızartılan brokoli, 90 dakika bekleyen brokoliye göre 2,8 kat daha az sülforafan içeriyordu. Araştırma ekibi, "Sonuçlarımız, brokoli çiçeklerini küçük parçalara ayırdıktan sonra, pişirmeden önce yaklaşık 90 dakika bekletilmeleri gerektiğini gösteriyor" dedi. Ancak ekip "30 dakikanın da yararlı olacağını düşündüklerini" sözlerine ekledi.

Şunlara da göz atın;

  1. Brokoli tarifleri
  2. Çiğ brokoli yenir mi?
  3. Brokoli nasıl temizlenir?
  4. Brokoli nasıl saklanır?
  5. Brokoli nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo