Börek Hazırlarken Yapılan Hatalar Nelerdir?

Börek hazırlarken birçok kişinin yaptığı hataları sizler için yazımızda derledik. İşte, börek hazırlarken herkesin yaptığı 11 hata ve çözüm önerileri:
Börek Hazırlarken Yapılan Hatalar Nelerdir?
24 Nisan 2024, 22:31

İster hazır yufka börekleri olsun, ister el açması börekleri olsun, börek altın günlerinin ve çay sohbetlerinin vazgeçilmezidir. Kahvaltı sofralarını renklendiren börekler, peynir, patates, kıyma ve ıspanak başta olmak üzere birçok malzeme ile hazırlanabilir. Hepsini bayılarak yesek de, bazen börek istediğimiz kıvamda olamayabiliyor. Tam da bu yüzden, kat kat açılmış, yumuşacık börekler yapmanızı sağlayacak püf noktalarını yazımızda derledik. Hemen hemen birçok kişinin yaptığı bu hatalara dikkat ederek, daha lezzetli börekler hazırlayabilirsiniz. İşte, börek hazırlarken yapılan hatalar:

  1. Sıvı harcın tepsinin alt kısmına gitmesine izin veriyorsunuz.

Fırın tepsisinin ilk katına yağlanmış yufkayı serdikten sonra, sıvı harcın tabana ulaşmasına engel olmanız gerekir. Aksi halde börek tepsiye yapışır ve iç harcı yanar.

  1. En alt kata sadece 1 adet yufka seriyorsunuz.

Fırın tepsisine 1 adet yufka serince, iç harç tabana çok yakın olur. Bu durumda yufkalar yumuşar ve börek yeterince pişmez. Böreğin daha güzel kızarması için, tabana 2 kat yufka sermeniz gerekir.

börek

  1. Sebzeleri una bulamıyorsunuz.

Sebzeli börek yaparken, sebzelerin yufkaya yapışmasını önlemek için, yufkanın üzerine eklemeden önce az miktarda unlamanız gerekir. Böylece iç harç çok sulu olmaz ve böreğiniz dağılmaz.

  1. Her kata yağ sürmüyorsunuz.

Böreğin yağlı olmasını önlemek için her kata yağ sürmüyorsanız, istediğiniz gevrek böreklere asla ulaşamazsınız. Yufka katlarını tek tek yağlamanız, böreğin tek tek açılmasını ve daha lezzetli olmasını sağlar.

  1. İç harcı fazla koyuyorsunuz.

Hazırladığınız iç harcı yufkanın içerisine bol miktarda koyarak böreğin cıvık olmasına sebep olursunuz. Bu nedenle harcı kararında koymaya dikkat etmeniz gerekir.

börek

  1. Sirke kullanmıyorsunuz.

El açması börek yaparken, hamuru ılık suyla yoğurun ve sirke ilave edin. Aksi takdirde börekler kıyır kıyır olmayacaktır.

  1. Harcın soğumasını beklemiyorsunuz.

İç harcı ocakta pişirdikten sonra mutlaka oda sıcaklığında bekletmeniz gerekir. İlk sıcaklığı geçmeden harcı yufkaya eklerseniz, yufkanız yumuşar ve sulanır.

  1. Tarifte tam yağlı peynir kullanıyorsunuz.

Börek yaparken tam yağlı peynir kullanmak, peynirin pişme aşamasında eriyip kaybolmasına neden olur. Bu yüzden az yağlı veya yarım yağlı peynir kullanılmalıdır.

börek

  1. Börekleri dinlendirmiyorsunuz.

Böreği fırına vermeden önce acele etmeyin. Hazırladığınız böreği buzdolabında 1 saat bekletin. Böylece malzemeler dinlenecek, sosunu çekecek ve iç harç iyice oturacaktır.

  1. Fırının derecesini yanlış ayarlıyorsunuz.

Börekler, iç malzemesi, börek kalınlığı ve fırının performansına göre farklı derecelerde pişer. Ancak ne olursa olsun fırını asla 180 derecen az dereceye ayarlamayın. Tarifte verilen dereceye sadık kalın ve fırını mutlaka önceden ısıtın.

börek

  1. Böreği doğrudan servis ediyorsunuz.

Böreğiniz piştikten sonra üzeri veya kenarlarının sert olduğunu fark ederseniz, üzerine temiz bir mutfak bezi serin. Böylece börek terleyecek ve yumuşayacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Böreğin yanına ne gider?
  2. Osmanlı mutfağı börekleri
  3. Hamur mayalarken yapılan hatalar
  4. Sütlü tatlılar hazırlarken yapılan hatalar
  5. Kek hazırlarken yapılan hatalar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo