LEZZET'TEN HABERLER

Ayrılmaz ikili
Ayrılmaz ikili




Her rengi ayrı güzel
Elma

Her ne kadar sonbahar ve kışı çağrıştırsa da, her mevsim tezgahlarda bulabileceğimiz elma tam bir şifa kaynağı. Sağlıklı tatlıların doğal şekeri, kurabiyelerin en yakışanı, sirkelerin en lezzetlisi olarak çıkar karşımıza. İşte elmanın her hali…
Mis kokusuyla girdiği yemeğe tat katan elma; içerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde ‘mucize besin’ olarak da adlandırılıyor. Amasya, Golden, Hüryemez, Starking gibi pek çok farklı çeşidi olan ve hemen hemen her mevsim tezgahlarda bulabileceğimiz elma, sıcak havayı pek sevmeyen, soğuğa karşı oldukça dayanıklı bir meyvedir. Elma, taze meyve olarak tüketilebileceği gibi, birçok farklı şekilde de tüketilebilir. Bunlardan başlıcaları elma suyu, sirkesi, çayı ve pekmezidir. Ayrıca içeriğindeki doğal şeker miktarı fazla olduğundan tatlılarda şeker yerine rahatlıkla kullanabileceğiniz bir meyvedir.

Elmanın faydaları
• Alzheimer gelişimini minimuma indirerek hafızayı canlı tutar.
• Elmadaki kimyasallar, kolon kanserini önlemeye yardımcı olur. Elmanın içindeki çözünen ve çözünmeyen lifler, zararlı maddelerin dışkıyla vücuttan atılmasını sağlayarak kanseri önlemeye yardımcı olur.
• Kolesterolü düşürmeye yardımcı olan elma, içeriğinde bulunan çözünebilir liflerle kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterol seviyesini yükseltir.
• Düzenli aralıklarla tüketildiğinde solunum yolları hastalıklarını önler.




İster reçel yap ister şarap
Armut

Sonbaharın bir diğer güzeli armut bazen tatlıların olmazsa olmazı, bazense yemeklerin başkahramanı olarak çıkar karşımıza... Tatlı olmasına rağmen kan şekerini düşürücü etkileri de olan armudun faydaları saymakla bitmez.
Nerdeyse her mevsim tezgahlarda bulabileceğimiz bir diğer meyve olan armut da elma gibi gülgiller familyasından gelmektedir. Elmanın aksine kuraklığa en dayanıklı meyvelerden biri olan armudun da birçok farklı çeşidi vardır. Bunlardan bazıları; Ankara armudu, bal armudu, dalkıran armududur. Yaz ve sonbahar aylarında olgunlaşan armuttan pekmez ve reçel yapılabildiği gibi, ince dilimlenerek kurutulmasından sağlıklı atıştırmalıklar yapılır. Ayrıca taze meyve hali mayalandırılarak şarap da yapılır.

Armudun faydaları
• Önemli bir lif kaynağı olan armut, sindirimi ve hazmı kolaylaştırır.
• İçeriğindeki bor maddesi sayesinde kalsiyumun vücutta tutulmasına yardımcı olur. Bu nedenle armut tüketmek vücudu kemik erimesine karşı korur.
• C, K, B2, B3 ve B6 vitaminleri bakımından da oldukça zengin olan armuttan tam fayda sağlamak istiyorsanız, iyice yıkadıktan sonra kabukları ile birlikte tüketmenizde fayda var.
• Kalp rahatsızlıklarına karşı vücudu koruyucu etkisi vardır.
• Tatlı olmasına rağmen kan şekerini düşürücü etkisi vardır.
• Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!