ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER MALZEME REHBERİ ANANAS NASIL SEÇİLİR VE NASIL OLGUNLAŞTIRILIR?

ANANAS NASIL SEÇİLİR VE NASIL OLGUNLAŞTIRILIR?

Olgun ananas nasıl seçilir? Ananasın çürük olduğu nasıl anlaşılır? Ananas hemen bozulur mu? Ananas nasıl olgunlaştırılır? İşte, ananas seçme yöntemleri ve evde ananas olgunlaştırma:
Ananas Nasıl Seçilir ve Nasıl Olgunlaştırılır?

Ananasgiller familyasına ait bir meyve olan ananas, güzel kokulu, iri ve lezzetlidir. Anavatanı Güney Amerika olan ananas, sıcak ülkelerde yetişen tropikal bir meyvedir. Lif bakımından zengin olan ve sindirimi kolaylaştıran bu meyve, sade bir şekilde tüketilir. Aynı zamanda ananaslı cheesecakeportakal ve ananas peltesi gibi farklı tariflerde de kullanılabilir. Peki, ananasın olgun olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte, en iyi ananas seçme yöntemleri:


Ananas Nasıl Seçilir?



  • Ananası Koklayın:

Daha önce söylediğimiz gibi ananas, hoş kokulu bir meyvedir. Ananası koklamak, olgunlaşıp olgunlaşmadığını gösteren en önemli yöntemlerden biridir. Ananasın kokusu en çok sap kısımlarındadır. Bu yüzden ananası ters çevirip sap kısmını koklayın. Eğer tatlı ve hoş bir koku alıyorsanız, ananas olgun demektir.

Ananas hiç kokmuyorsa, olgunlaşmamış olabilir. Ananasın kokusu sirkeye veya alkole benziyorsa, içi aşırı olgunlaşmış demektir. Bu da lezzetinin değişmesine yol açabilir.


  • Ananasa Dokunun:

Ananası tek elinizle sıkın. Eğer dışı sert, bastırdığınızda ise hafifçe esneyecek kadar yumuşaksa ananas olgunlaşmış demektir.


  • Ananasın Ağırlığına Bakın:

Ananasın ağırlığı, sululuğunu gösterir. Aynı boyutlardaki 2 ananası elinize alın. Ağırlığı daha fazla olan ananas, ekstra suludur. Daha sulu ananas ise daha tatlı ve olgundur. 




  • Ananasın Yaprağını Kopartın:

Bu yöntem hakkında bazı fikir ayrılıkları vardır. Ancak genel olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Ananasın tepesindeki kısımdan bir yaprak kopartın. Eğer ananasın yaprağı koparılabiliyorsa olgunlaşmış demektir. Eğer yaprak çok kolay kopuyorsa, fazla olgunlaşmış ve çürümüş olabilir.


  • Ananasın Rengine Bakın:

Ananasın olgun olup olmadığını anlamak için rengine bakın. Genellikle altın sarısı renkte olan ananas, yeşile çalışıyorsa, bu durum ham olduğunu göstermez. Ananasın tamamen kahverengi veya tamamen yeşil olması, henüz olgunlaşmadığını gösterir. Ananastaki sarı renkler yukarı doğru çıkıyorsa, bu durum diğer ananaslara göre daha tatlı olduğunu gösterir.

Yaprakların rengi de olgunluğunu gösteren ipuçlarından biridir. Ananasın yaprakları yeşil ve sağlıklı görünüyorsa, olgunlaşmış olma ihtimali yüksektir.


  • Ananasın Şeklini Kontrol Edin:

İyice gelişen ananaslar belirgin gözlü ve yuvarlak hatlıdır. Kabuğunda sızıntı, çatlak ve küf olan ananaslar, buruşuk, kahverengi ananaslar ve yaprakları solmuş veya kahverengiye dönmüş ananaslardan uzak durun. Bunlar çürük meyve belirtisidir.




Ananas Ne Kadar Sürede Bozulur?

  • Ananası oda sıcaklığında bütün bir halde saklıyorsanız, 1-2 gün içinde tüketmeniz gerekir. Ancak kesilmiş ananas oda sıcaklığında bırakılmamalıdır. Aksi takdirde birkaç saat içinde bozulur.
  • Bütün bir ananas buzdolabında 2 haftaya kadar muhafaza edilebilir. Ancak kabuğu soyulmuş veya doğranmış ananas buzdolabında yalnızca 1 haftaya kadar dayanabilir.
  • Ananası kestikten hemen sonra buzdolabı poşetine doldurup dondurucuda 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Tekrar tüketmek istediğinizde birkaç saat buzdolabında ya da oda sıcaklığında bekletmeniz yeterlidir.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!