ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ADIM ADIM AÇMA NASIL YAPILIR?

ADIM ADIM AÇMA NASIL YAPILIR?

Açma nasıl yapılır? Açma yapmanın püf noktaları nelerdir? Sabah kahvaltılarının en güzel lezzetlerinden biri olan açmayı kısa sürede hazırlamaya ne dersiniz? İşte, adım adım ev yapımı açma tarifi:
Adım adım açma

Yumuşacık, tel tel ayrılan ve lezzet dolu şahane bir açmaya kim hayır diyebilir ki? Sizin için bir bardak çayın yanında, çocuğunuz içinse bir bardak sütle birlikte şahane bir  kahvaltı alternatifi ya da leziz bir atıştırmalık. Karar sizin…


Hamuru için:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya (veya 1 paket instant maya)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yumurta akı (içine)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5.5-6 su bardağı un

Hamura sürmek için:

  • 150 g tereyağı (yumuşak)

Üzeri için:

  • 2 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı çörekotu

İçine sürmek için: (İsteğe bağlı)

  • 3-4 yemek kaşığı zeytin ezmesi
  • 3-4 yemek kaşığı sürülebilir çikolata


Açma Nasıl Yapılır?

Derin bir yoğurma kabına, süt, su ve sıvı yağı koyun. Yaş mayayı elinizle ufalayarak ekleyin, toz şekeri de de ilave ederek, maya ve şeker eriyinceye kadar karıştırın. Mayanın, aktifleşip köpürmesi için 5 dakika bekleyin. Ardından yumurta akını ve tuzu ilave edip karıştırın.


Unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan, yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Kabın üzerini streç film veya bir mutfak peçetesi ile örtüp ılık ortamda yaklaşık 1 saat süreyle mayalanmaya bırakın. 


Elinizi sıvı yağla biraz yağlayın ve mayalanmış olan hamura 1-2 kez batırıp havasını alın. Tezgahın üzerini sıvı yağ ile iyice yağlayın ve hamuru tezgaha aktarın. Hamuru ellerinizle açabildiğiniz kadar açın, açarken yırtılmamasına özen gösterin.


Yumuşak tereyağından parçalar alarak hamurun her tarafına sürün. Hamurun uzun kenarından tutup içe doğru yarısına gelecek şekilde katlayın. Katladığınız kısma tekrar bolca yumuşak tereyağı sürün ve hamurun diğer yarısını üzerine kapatın.

Elde ettiğiniz dikdörtgen hamurun yarısına bir kez daha tereyağı sürün ve diğer yarısını üzerine katlayıp kare bir hamur elde edin. Hamuru ellerinizle, çok ince olmayacak şekilde açarak büyütün. Pizza ruleti veya keskin bir bıçak yardımıyla, hamuru 2’şer santimlik şeritler halinde kesin. Her bir hamur şeridini alarak ikiye katlayın ve kendi etrafında çevirip burgu haline getirin ve iki ucunu birleştirip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, aralarında boşluk bırakarak dizin.


Zeytinli veya çikolatalı açma yapmak isterseniz; kestiğiniz şerit hamurların üzerine hafifçe bastırın ve bir bıçak yardımıyla zeytin ezmesi veya çikolata kreması sürüp hamuru ikiye katlayın. Daha sonra burgu şekli verin ve uçlarını birleştirip tepsiye dizin. Tepsinin üzerini mutfak peçetesiyle kapatıp 15-20 dakika daha mayalanması için bekletin.


Bu arada fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtın. Yumurta sarılarının üzerine pekmezi ilave edip çırpın ve fırça yardımıyla açmaların üzerine sürün. Çörekotu serpin ve önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin.




Açma Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

Öncelikle açma yapmak için gerekli tüm malzemenin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. 


Süt ve su mutlaka ılık olmalıdır. Bunun için su ve sütü ayrı kaplarda el yakmayacak sıcaklığa gelecek şekilde ısıtarak kullanın.


Kullanılan maya türüne göre toz şeker önemlidir. Özellikle kuru maya kullanımında mayanın aktif hale gelmesini kolaylaştırır.


Un ve diğer kuru malzemeleri eleyerek kullanın. Hamuru yoğurma işlemi sırasında un yavaş yavaş eklenmelidir. Çok yumuşak ele yapışmayan ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar un ekleyerek yoğurma işlemine devam edilmelidir. 


Hamuru yoğurup bir bütün haline getirdikten sonra hamurun üzerine parmağınızla bastırın. Eğer hamurda bir çukur açılıyor ve hemen eski haline geri dönüyorsa hamurunuz olmuş demektir. Ancak parmağınızı bastırdığınız yerdeki çukur düzelmiyorsa ya da parmağınıza hamur yapışıyorsa hamurunuzun daha fazla yoğurulmaya ihtiyacı vardır.


Hamurun üzerini hafif nemli, temiz ve pamuklu bir bezle örtün ya da hamurun bulunduğu kabın üzerini streç filmle kaplayın. Ilık bir ortamda, hacminin 2 katı olana kadar en az 45 dakika bekletin. Hamur yeteri kadar mayalandıktan sonra şekil vermeye başlamadan önce son bir kez daha hafifçe yoğurun ve havasını alın.


Hamura şekil verip tepsiye dizdikten sonra 15-20 dakika daha tepside mayalanması için bekletin. Ardından üzerine yumurta sarısı sürüp sıcak fırına koyun ve fırında da çok fazla kurutmadan kontrollü bir şekilde pişirin.


DİP NOT 
Pişirdiğiniz açmaları soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Tekrar canınız istediğinde çıkarın ve 100-120 derecedeki fırında ısıtın. İlk pişirdiğiniz andaki tazeliğine tekrar kavuşacaktır.


Tarif ve Yapım: HÜLYA ÇAKIR
Fotoğraflar: ÖZGÜR BAKIR


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!