Çiğ köfte, ince bulgurun acı biber salçası, baharatlar, isot (Urfa biberi) ve çeşitli aromatik malzemelerle uzun süre yoğrulmasıyla hazırlanır. Ortaya çıkan karışım, hem doyurucu hem de baharatlı bir meze ya da ana yemek haline gelir.
Etsiz çiğ köfte;
Yoğrulma sırasında bulgur salça ve suyla şiştiği için hacmi artar. Ortalama %150–200 civarında bir hacim artışı olur. Sonuçta elde edilen toplam çiğ köfte miktarı 2,5–3 kg civarındadır.
1 kg bulgurdan yaklaşık 3 kg çiğ köfte elde edilir. Ortalama bir porsiyon çiğ köfte, 150 gramdır. Yani yaklaşık 18–20 kişiye yetecek kadar çiğ köfte çıkar.
Bir adet klasik çiğ köfte sıkımı (parmak izi şeklinde) yaklaşık 30–40 gram gelir. Dolayısıyla: 1 kilogram çiğ köfte 25 ila 33 sıkım arası eder.
Eğer çiğ köfte dürüm yapılacaksa, genelde bir lavaşın içine 6–8 sıkım konur. Yani 1 kilo çiğ köfte yaklaşık 4–5 dürüm çıkartır.