Şeker Mantı
Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 3 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Her mantının bir anatomisi vardır. Gelin adını şeklinden alan şeker mantısının anatomisine bir göz atalım. Hamuru açın ve 6 cm. yani işaret parmağınızın 3 boğumu kadar kareler keserek hazırlayın. Köseler “katlama yerini, kulakları” belirtir. Bir kenarına su sürerseniz yapışkan rolünü görecektir ve “mühür” yeri olur. Dolgu malzemesinin konduğu alan mantının “bel” bölgesini oluşturur. Katlama yerinin 0,5. cm. iç kısmı “kıvırma bükülme yeri”dir. Büküm yerinin uç kısımları mantının kuyruğudur. Tencereye değdiği, oturduğu kısım “taban” dır. Mantının iç dolgusunun tamamı sarma gibi tabana yayılı durmaz, taban ile kuyruk arasında mantının yüksekliğini gösteren “topuk” bölümü vardır. Mantının içinde “hava boşluğu” yapmak önemlidir. Böylece mantı pişerken et kendi buharında haşlanır ve mantının içinde yerken sulu bir yapı oluşturur. Bu, et suyu haline gelen küçük damlacıklar ağızda lezzet patlaması sağlar.

Değişik mantı tarifleri sayfamızdan daha fazlasına ulaşabilirsiniz.

Şeker Mantı Tarifi İçin

Malzemeler

İç dolgu için

Şeker Mantı

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Hamurun tüm malzemelerini derin bir kaba alarak yoğurun ve bir torbaya alarak oda sıcaklığında dinlendirin.
  2. İç dolgu için tavuk göğsünü robotta çekerek kıyma haline getirin ve diğer malzemelerle bir kaba alarak karıştırın.
  3. Dinlenen hamuru, bir merdane yardımıyla 6 cm. yani işaret parmağınızın 3 boğumu büyüklüğünde kareler şeklinde açın.
  4. İç malzemeyi kare hamurlara eşit şekilde dağıtın. Karelerin birbirine yapışması için tek yanını suyla ıslatın ve bayramlık şeker gibi katlayarak kapatın.
  5. Buhar tenceresinin tabanına çok büyük olmayan bir pişirme kağıdı koyun.
  6. Tencerenin içine 2/3 oranında su, 1 adet anason, 2 cm büyüklüğünde kesilmiş zencefil ekleyin ve mantıları yerleştirdikten sonra 12 dakika süreyle buharda pişirin.
  7. Mantıyı servis tabağına alın ve üzerine buhar tenceresindeki suyundan bir miktar ekleyin. Toz kişniş ve 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi ilave ettikten sonra servis edin.

Tarif Kategorileri

Öğle Yemeği Hamur İşi Tarifleri Mantı Tarifleri

Benzer Tarifler

Patates Mantısı
Koza Mantı
Azerbaycan mantısı
Avunya Mantısı
Kıymalı kabak mantısı
Yanık mantı