Hingel Mantı
Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 5 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Et veya patates ile hazırlanan hıngel mantı, birçok yörede yapılmaktadır. 'Hıngal, Çerkez ve Metez' isimleriyle de bilinir. Şekliyle diğer mantılardan ayrılan hingel mantı, emek isteyen bir yemektir. Haşlanan mantı, kızgın tereyağ ve domates sosu ile birlikte servis edilir. Özellikle sarımsak eklendiğinde tadına doyum olmayan hingel mantı, yaklaşık 1 saat içerisinde sofralardaki baş köşeyi alır. Peki, hingel mantı nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazır ettiyseniz, hingel mantı yapımı için tarife geçebiliriz.

Alternatif olarak gerçek Kayseri mantısı veya tepsi mantısı tarifini de deneyebilirsiniz.

Hingel Mantı Tarifi İçin

Malzemeler

Hamuru için:

Kıymalı iç harç için:

Üzeri için:

Hingel Mantı

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Kıymalı iç harç için; Maydanozları bol suda yıkayın ve ayıklayın. Ardından ince ince kıyın. Soğanları ise küçük küçük doğrayın.
  2. Kıyma, kuru soğan, maydanoz, tuz ve karabiberi bir kasede harmanlayın.
  3. Hamuru için; Unu derin bir kaba alın. Kenarda kalan unun üzerine tuz serpiştirin. Unun ortasını havuç şeklinde açın.
  4. Orta kısmına yumurtayı kırın ve ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın.
  5. Hamur kıvam aldığında, dört eşit parçaya bölün. Mutfak tezgahını unlayın.
  6. Parçaları tek tek tazgahın üzerinde açın. Bardak ağzı yardımıyla hamurlara şekil verin.
  7. Hamurların içerisine bir tatlı kaşığı kıymalı harç koyun. Kenar kısımlarını içe doğru alıp sağlı sollu bir şekilde uzunlamasına kapatın.
  8. Tüm mantılara bu işlemi uyguladıktan sonra bir tencere su kaynatın. Kaynayan suyun içerisine mantıları azar azar ekleyin.
  9. Mantıları yumuşayıp su üstüne çıkana kadar haşlayın. Haşlanan mantıları süzgeçle süzün ve servis tabağına alın.
  10. Mantıların üzerine ev yapımı yoğurt dökün. Bir tavada tereyağını eritin ve içerisine pul biber ekleyin. Bu sosu mantıların üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.

Hıngal Mantı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Mantı hamuru, ele yapışmayacak bir kıvama gelinceye kadar yoğurun.
  2. İç harcı patatesli veya peynirli olarak da hazırlayabilirsiniz.
  3. Hamuru iç harç ile doldurmadan önce üzerini kapatarak 15 dakika dinlendirebilirsiniz.
  4. Hamurun kurumasını önlemek için açtıktan sonra hızlı olmanız gerekir.
  5. Mantı ne kadar sürede pişer? diye merak edenler için, mantı kaynar suda ortalama 10 dakika içerisinde pişmektedir.

1 Porsiyon Hıngal Mantı Kaç Kalori?

  1. Hıngal mantının bir porsiyonu, yaklaşık 320 kaloridir. Karbonhidrat değeri yüksektir.

Tarif Kategorileri

Mantı Tarifleri Hamur İşi Tarifleri MasterChef Tarifleri Akşam Yemeği Tuzlu Hamur İşi Tarifleri

Benzer Tarifler

Patates Mantısı
Koza Mantı
Azerbaycan mantısı
Avunya Mantısı
Şeker mantı
Kıymalı kabak mantısı