Adana Mantısı (Gül Mantı)
Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Adana'nın yöresel lezzetleri arasında yer alan yufkadan gül mantısı, kıyma ve hamur ile hazırlanan bir yemektir. Tarifte kullanılan malzemeler klasik mantıya benzese de, iç harcı ve görünümünde farklılıklar mevcuttur. Malzemeleriniz hazırsa, Adana usulü gül mantısı nasıl yapılır birlikte görelim.

Lezzetine doyamayacağınız farklı mantı tariflerine buradan ulaşabilirsiniz. Hemen hemen her yörede aynı şekilde sunulan nefis tepsi mantısı tarifini de notlarınız arasına ekleyin.

Adana Mantısı (Gül Mantı) Tarifi İçin

Malzemeler

Hamuru için

İç harcı için

Sosu için

Kızartmak için

Üzeri için

Adana Mantısı (Gül Mantı)

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Hamuru için; unu ve tuzu derin bir yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz gibi açıp yumurta ve suyu karıştırın.
  2. Azar, azar un ekleyerek biraz sert bir hamur olacak şekilde iyice özleşene kadar yoğurun (Un ölçüsü az  gelirse elinizle azar azar un eklemesi yapın).
  3. Elde ettiğiniz hamuru 2 eşit bezeye ayırıp üzerine temiz bir bez örtün ve 15-20 dakika dinlendirin.
  4. İç harcı için; kıymayı, tuzu ve baharatları bir kapta iyice karıştırın. 
  5. Dinlenen hamurları un serptiğiniz zeminde oklava ile açın. Açılan hamuru 1.5 cm genişliğinde şerit halinde kesin.
  6. Kestiğiniz şeritlerin 4-5 adedini üst üste yerleştirip 1.5 cm. kare oluşacak şekilde kesin. Hazırladığınız kıymadan bir parça kare hamurların üzerine koyun ve gül şeklinde kapatın. Hazırladığınız mantıları kızgın yağda iyice kızartın. 
  7. Çorbayı pişireceğiniz tencerede tereyağını eritin. Salçaları yağda ezip biraz soteleyin. Üzerine pul biber, karabiber ve tuzu ekleyin.
  8. Ardından et suyu ve sade suyu da ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynayınca mantıları ve nohutları içine atın. Mantılar kaynadıktan sonra (Mantılar biraz diri kalmalı) kuru naneyi üzerine ekleyin, bir taşım kaynatıp ocaktan alın. 
  9. Bir kasede yoğurdu ezilmiş sarımsakla birlikte karıştırın. Mantıyı servis tabağına alın. Yanında sarımsaklı yoğurtla servis edin. 
  10. Gül mantısını, kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Gül Mantısının Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Mantı hazırlanırken hamur olmaması için kızaran gül mantı tanelerinin servis edilmeden 10 dakika önce suya atılıp kaynatılması gerekir. Önce atıp pişirirseniz kızarmış olduğu için taneler yumuşar.
  2. Mantı hamurunu hazırladıktan sonra üzerini örtün ve 30 dakika bekletin. Bu esnada iç harcı hazırlamaya başlayabilirsiniz.
  3. Mantı yapımında en önemli püf noktası hızlı olmaktır. Hamuru açtıktan sonra hızlı bir şekilde doldurmalı ve kapatmalısınız. Aksi takdirde hamurlar kuruyacaktır.
  4. Mantının sosunu, servis esnasında ekleyin. Bu sayede sulu olmasını önleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Gül Mantısı Kaç Kaloridir?

  1. Gül mantısının bir porsiyonu, yaklaşık 155 kaloridir. Karbonhidrat değeri yüksek olduğu için ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Dilerseniz, Türk mutfağının özgün lezzetleri arasında yer alan Kayseri mantısını da deneyebilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Akdeniz Mutfağı Yemekleri Hamur İşi Tarifleri Yöresel Tarifler Mantı Tarifleri Yemek Tarifleri Öğle Yemeği

Benzer Tarifler

Patates mantısı
Koza Mantı
Azerbaycan mantısı
Avunya Mantısı
Şeker mantı
Kıymalı kabak mantısı