Yöresel Tatlı Tarifleri: Farklı Şehirlerden 13 Yöresel Tatlı Tarifi
Yöresel tatlılar nelerdir? Türk mutfağında iz bırakan en lezzetli yöresel tatlıları sizler için yazımızda derledik. İşte, yeni tatlar denemek isteyenler için 13 farklı yöresel tatlı tarifi:

Yemekten sonra, misafir ağırlarken ve çay saatlerinde tatlı yemekten vazgeçemeyenleri böyle alalım. Ülkemizin dört bir yanında yapılan ve Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan yöresel tarifleri sizler için bir araya getirdik. Adana'dan İzmir'e, Maraş'tan Bursa'ya birbirinden lezzetli tatlı tarifleri sizi bekliyor. İşte, mutlaka denemeniz gereken 13 yöresel tatlı tarifi:

  1. Cennet Çamuru


Kilis mutfağının en lezzetli tariflerinden biri olan cennet çamuru, tel kadayıf, antep fıstığı ve şerbet ile hazırlanır. Ortalama 20 dakikada hazırlanan bu tatlı, bayram sofralarında da kendine yer bulur.

  1. Süt Helvası


Bursa'nın meşhur tatlıları arasında yer alan süt helvası, un ve süt ile hazırlanır. Ortalama 30 dakikada sofralardaki baş köşeyi alan süt helvası, hafif bir tatlı olduğu için yemeklerden sonra tüketilir.

  1. Tavada Künefe


Hatay denildiğinde ilk akla gelen lezzet, elbette künefedir. Ancak künefeyi bu kez tavada yapıyor ve daha kolay bir versiyonunu sizlerle paylaşıyoruz. Tuzsuz peynir, kadayıf ve şerbet ile hazırlanan tavada künefeyi dondurma veya kaymak ile sunabilirsiniz.

  1. İzmir Bombası


Adından anlaşılacağı üzere İzmir mutfağıyla özdeşleşen bomba tatlısı, son yılların en popüler tariflerinden biridir. İçi çikolatayla doldurulan İzmir bombası, çayın yanında ikram edilir.

  1. Hira Tatlısı


İrmikle hazırlanan ve şerbetli bir tatlı olan hira tatlısı, Tokat mutfağından yayılmıştır. Bazı yörelerde haşhaşa batırılan hira tatlısı, isteğe göre fındık veya cevizle zenginleştirilebilir.

  1. Taş Kadayıf


Adana ve çevresinde sık sık tüketilen taş kadayıf, iç harcı cevizle doldurulan şerbetli bir tatlıdır. Hamur kızartıldıktan sonra şerbetle tatlandırılır. Genelde bayram sofralarında sunulur.

  1. Umaç Helvası


Kars mutfağıyla özdeşleşen umaç helvası, diğer helvalara göre daha farklı şekilde hazırlanır. Umaç helvası un ve şerbetle yapılır. Porsiyonu ortalama 290 kalori olan umaç helvası, tarçınla zenginleştirilir.

  1. Kadayıf Dolması


Dışı tel kadayıf, içi ise cevizle doldurulan kadayıf dolması, Erzurum'un yöresel lezzetlerinden biridir. Özellikle bayramda ikram edilen bu tatlı, kaymakla birlikte servis edilir.

  1. Bici Bici


Adana sokaklarında sık sık rastlayabileceğiniz bici bici tatlısı, su, şerbet ve meyve dilimleri ile hazırlanır. Genelde yaz aylarında ferahlamak için tüketilen bici bici, 20 dakikada sofralardaki yerini alır.

  1. Çekme Helva


Kütahya denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri olan çekme helva, yalnızca 3 malzeme ile hazırlanır. Küçük porsiyonlar halinde sunulan çekme helvasının porsiyonu, yaklaşık 195 kaloridir.

  1. Çullama Tatlısı


Kahramanmaraş'ın en sevilen tariflerinden biri olan çullama tatlısı, bastık, samsa ve antep fıstığı ile hazırlanır. Şerbetli bir tatlı olan çullama, Maraş dondurmasıyla birlikte sunulur.

  1. Kalburabastı


Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan kalburabastı, Sivas'ın yöresel lezzetlerindendir. Hamurun fırında pişirilip şerbetle tatlandırılmasıyla hazırlanan kalburabastı, ceviz ile zenginleştirilir.

  1. Kerebiç


Mersin ve Hatay mutfağıyla özdeşleşen kerebiç, Ramazan ayında sık sık sofralardaki yerini alır. Arap mutfağında önemli bir yere sahip olan bu tatlı, irmik, antep fıstığı ve özel köpük ile hazırlanır.

Şunlara da göz atın;

  1. Sütsüz tatlılar
  2. İrmikli tatlılar
  3. Hafif tatlılar
  4. Az malzemeli tatlılar
  5. Dünya tatlıları

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Evde Kiraz Nasıl Kurutulur: Kiraz Kurutma Yöntemleri
Badem Unu Yerine Ne Kullanılır: 6 Farklı Alternatif
Nohut Buzlukta Nasıl Saklanır?
Akrep Yenir Mi?
Mug Nedir: Mug ve Termos Arasındaki Farklar Nelerdir?
Ağızda Kötü Tat Neden Olur?