Püf Noktalarıyla Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?
Tencerede kuşbaşı et nasıl pişirilir? Kuşbaşı et yumuşak olması için nasıl pişirilir? Şef Aydın Demir, kuşbaşı et pişirirken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını anlattı. İşte, kuşbaşı et pişirme teknikleri:

Kuşbaşı, özellikle tavuk ve et yemeklerinde sıklıkla kullanılan bir kesim tekniğidir. Et ve sebzelerin küçük küçük doğranmasıyla hazırlanan kuşbaşı yöntemi, yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlar. Kuşbaşı et, doğru bir şekilde pişirilmezse hem sert yapılı, hem de kayış gibi bir kıvamda olur. Bu yüzden kuşbaşı eti pişirirken bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir.

Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?

Kuşbaşı eti birkaç yöntemle pişirebiliriz.

  1. 1. Yöntem: Etin üstünü geçecek kadar suda bir taşım kaynatıp kirli kanlı suyunu atıp süzdürün ve daha sonra tencereye az yağ ilave ederek kavurun. Ardından kuşbaşı doğranmış soğanı ekleyip, soğanla birlikte kavurup, diğer malzemeleri ve sıcak suyu ekleyip kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.
  2. 2. Yöntem: Tencerenizi kızdırın ve kuşbaşı etinizi ekleyin. Bir iki kez karıştırıp kapağını kapatın. Et sulanacaktır. Sulanıp suyunu çekene kadar kavurun ve et yağa binince doğradığınız bol kuru soğanı ekleyip beraber kavurmaya devam edin. En son diğer malzemeleri ve kaynar suyu ekleyip yumuşayana kadar pişirin.

Kuşbaşı Eti Pişirirken Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Etin çabuk pişmesi için tuzunu et piştikten sonra ilave edin.
  2. Daha lezzetli olmasını istiyorsanız, bir tülbent içine defne yaprağı, 3-4 adet kakule, tane karabiber ve maydanoz sapı ekleyip bohça yaparak bağlayın. Etin suyuna ekleyin. Et pişince bohçayı çıkartın. Et yemeği çok daha aromalı ve lezzetli olacaktır.
  3. Et kavururken tava ya da tencerenin kenarlarında oluşan köpükler bol miktarda aroma içermektedir. Bu nedenle bu köpükleri biriktiklerinde atmak yerine tencerede toplamaya çalışın.
  4. Daha lezzetli bir yemek için etinizi terbiye edebilirsiniz. En basit olarak zeytinyağı, tuz ve biber ile etinizi bir süre marine edebilirsiniz. Bu hem lezzetli, hem de yumuşak olmasını sağlar.
  5. Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi yapabilirsiniz. Bu hem yağ oranını dengeler, hem de daha yumuşak olmasını sağlar.
  6. Et pişerken mümkün derece tencerenin kapağını kapalı tutmalı ve yine sivri ya da delici aletlerle ete müdahale etmemelisiniz.
  7. Kalın tabanlı bir çelik tencere ya da döküm bir tencere kullanmak, etin lezzetini artırır.
  8. Kuşbaşı eti yıkamamalısın, bu etin sertleşmesine sebep olur. 

Et Pişirmenin İncelikleri Nelerdir?

  1. Yumuşacık bir et pişirmek istiyorsan doğru eti seçmelisiniz. En az 3-4 gün dinlendirilmiş ve sinirsiz bir et olmalı.
  2. Eti tuzlamayın. Bu etinin sertleşmesine sebep olur. Et piştikten sonra tuzunu ekleyip servis edin.
  3. Pişireceğiniz etleri buzdolabından en az 1 saat önce çıkartıp oda ısısına gelmesini sağlayın.

  1. Tavayı ve ızgarayı etleri yerleştirmeden önce en yüksek ısıda ısıtın.
  2. Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın.
  3. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar.
  4. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur.
  5. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Et pişirirken içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi önemlidir.

  1. Mangalda veya tavada pişirdiğiniz kalın dilimlenmiş etinizi, pişirdikten sonra ılık bir yerde en az 5-6 dakika dinlendirip servis ediniz. Bu sayede iç sıvıları kestiğinizde akmayacak içinde kalacaktır.
  2. Eti fırında pişirmeniz gereken durumlarda fırını önceden 180-200 derecede ısıtmanız doğru sonuç almanızda yardımcı olacaktır.
  3. Etin içinde doymuş yağlar bulunur, bu nedenle pişirirken ayrıca yağ ilave etmemeye özen gösterin. Eti önceden terbiyelemeniz daha yumuşak olmasını ve lezzetli olmasını sağlar.
  4. Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın. Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye veya kekik de ete farklı bir tat katar. Ama bu tadın ve kokunun çok baskın olmaması için taze baharatların etin pişirme süresinin sonuna doğru ateşe atın.
  5. Birkaç diş soyulmamış sarımsağı hafifçe ıslatıp mangal kömürünün üzerine pişmenin son bir-iki dakikasında atarsanız, bunların yanmasıyla çıkacak dumanın aroması da etlerinize ve hatta ızgara sebzelerinize muhteşem bir lezzet katar.

  1. Etin 1,5 cm. den daha ince dilimlenmiş olmamasına dikkat edin. İnce et pişirirken kurur ve sertleşir.
  2. 2,5 cm kalınlığındaki pirzola, biftek ya da t-bone pişirecekseniz öncelikle ızgarayı ısıtın ve etleri yerleştirdikten sonra, sıcaklığı orta seviyeye (70ºC) getirin. 3 - 4 dakika kadar bir yüzünü pişirin ve diğer tarafını çevirin. Eti sadece bir kez çevirmeye dikkat edin. Diğer yüzünü 2 - 3 dakika kadar pişirirseniz orta pişmiş ayardır. ,toplamda 10- 12 dakika pişirirseniz de çok pişmiş biftek hazırlamış olursunuz.
  3. Izgara veya tava etlerini servis yaparken üzerlerine bir parça tereyağı koyarsanız, daha lezzetli olacaktır
  4. Kalın etleri kapak kapalı olarak pişirin. Bu yöntemle kalın etleri pişirmek istediğinizde, (varsa) mangalın kapağını kapalı olarak pişirmelisiniz. Kapağı her açışınızda pişirme sürenize 5-10 dakika daha ekleneceğini unutmamalısınız.

Dana kuşbaşı güveç, beğendi yatağında kuzu kuşbaşı, kuşbaşı etli ali nazik ve dana kuşbaşı etli brokoli gibi leziz tariflerde kullanılan kuşbaşı eti, yukarıdaki püf noktalarına dikkat ederek daha lezzetli bir şekilde sunabilirsiniz.

Chef Aydın Demir

Şunlara da göz atın;

  1. Et nasıl mühürlenir?
  2. Biftek nasıl pişirilir?
  3. Tavuk pişirme rehberi
  4. Kurban kavurması nasıl yumuşak olur?
  5. Et nasıl yumuşatılır?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

İstanbul Künefe Mekanları: En Lezzetli 10 Künefe Mekanı
Lahana Sarmasının Yanına Ne Gider: 13 Tamamlayıcı Tarif
Crumble Tarifleri: Meyvelerle Hazırlanan 10 Nefis Crumble Tarifi
Pırasa Nasıl Seçilir?
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir: Mide Dostu 15 Besin
Çileğin Faydaları Nelerdir?