Hamilelikte Nar Yenir Mi, Nar Suyu İçilir Mi? Riskli mi, Faydalı mı?
Hamilelik ve beslenme konusu anne adayları için oldukça önemli. Çünkü hem faydalı besinler var hem de yenilmesi riskli besinler... Bu makalede hamilelik ve nar konusuna bakıyoruz, hamilelikte nar yenir mi? Nar suyu içilir mi sorusunun yanıtını bir uzmana danışıyoruz.

Nar, genel olarak kalori ve yağ değerleri bakımından düşüktür, ancak lif, vitamin ve mineral bakımından yüksektir. Bir miktar da protein içerirler. Peki, sağlık için yararları olan narın hamilelik ile ilişkisi nasıl? İnternette her dönem çok aranan hamilelikte nar yenir mi, nar suyu içilir mi? Riskli mi, faydalı mı? sorularını bir uzmana sorduk... Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Hazel Çağın Kuzey merak edilen bu soruları yanıtladı. Kuzey hamilelikte nar tüketmenin hem anne hem de bebek için faydalı olduğunu söylüyor. Kuzey şu uyarıyı da ekliyor: Ama çok tüketilirse kilo almaya sebep olur ve gebelik şekeri tetiklenebilir. O nedenle düzenli ve belirli ölçüde tüketmek gerekir. Beslenme düzenine nar eklenmeden önce doktora da danışmak doğru olacaktır. İşte Kuzey'in verdiği cevaplar:


Hamilelikte Nar Yenir Mi?

Nar, gebelik sürecinde tüketilebilen bir meyvedir. Nörol kusurları önlemeye yardımcı olan folik asit bakımından zengindir. Gebelik süresince folik asit alımı, bebeklerde merkezi sinir sistemi anomalilerini önemli ölçüde azaltır. En çok rastlanan spina bifida (omurganın açık kalması), ensefalosel (beynin kafatası kemiğinin dışına çıkması) ve anansefali (beynin gelişmesi) gibi hastalıkların görülme olasılığını büyük oranda azalttığı bilinmektedir. Bununla birlikte, diğer vitaminlerin de önerilen dozda alınmasıyla böbrek ve kalp hastalıkları kısman önlenebilir. Hamilelik döneminde anne adayının yetersiz folik asit alması anne karnındaki bebeğin özellikle beyin ve omurga gelişiminde bir takım sorunlara neden olabilir. 


Hamilelikte Nar Ne Zaman Tüketilmeli?

Nar gibi C vitamini kaynaklarının genelde sabahları kahvaltı sonrasında ya da öğlene doğru ara öğün niyetine tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun nedeni de bu meyvenin de turunçgiller gibi asidik olmasıdır. Tüketirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da mide asidini artırabileceğinden geceleri ya da sabahları aç karna tüketilmemesi gerektiğidir.

Hamilelikte Nar Yemek Güvenli Mi? 

Nar oldukça faydalı bir meyvedir. Birçok antioksidan, folik asit, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, beta karoten ile B1, B2, B6, C, K vitamini içerir. Nar hakkında bilinen “Nar yemek düşüğe, erken doğuma neden olur”, “Nar suyu içmek doğacak bebekte doğum lekesi oluşturur” düşünceleri bir efsaneden ibarettir. Narı gebeler güvenle tüketebilir. Ancak bu meyveyi de her besin gibi aşırı tüketmemek gerekir. Çünkü nar, şeker içeriği de yüksek bir meyvedir. Aşırı nar tüketmek, aşırı şeker tüketmek demektir. Bu da anne adayının ekstra kalori almasına ya da gebelik şekerinin tetiklenmesine sebep olabilir.


Hamilelikte Nar Yemenin Faydaları Nelerdir?

  1. Nar tüketimi gebeler için tatlı isteğini bastırmaya yararken, cildi de nemlendirir.
  2. Nar, demir açısından zengindir. Erken doğumu tetikleyen demir eksikliği anemisini önlemeye yardım eder.
  3. Nar sindirimi destekler çünkü lif içeriği yoğundur. Antioksidan kaynağı da olduğu için hücre hasarını önler, bağışıklığı destekler, anne adayına enerji verir.
  4. Ayrıca potasyum ve magnezyum içeriği sayesinde gebelikte oluşan krampları önlemekte destek olur.
  5. Nar gibi magnezyum, potasyum kaynaklarını diyete eklemek uygun olur.
  6. Folat da içeren nar, bebeğin zihinsel gelişimi destekler.
  7. Nar ayrıca gebelik zehirlenmesini engellemede yardım eder. Narın içeriği plasenta sağlığına da iyi gelir.
  8. Plasentanın beslenmesi, bebeğin gelişimi için önemlidir.
  9. Ama çok tüketilirse kilo almaya sebep olur ve gebelik şekeri tetiklenebilir. O nedenle düzenli ve belirli ölçüde tüketmek gerekir. 


Narla ilgili en çok merak edilen sorular;

  1. Hamilelikte nar ne kadar tüketilmeli?

Meyve ve sebzeler gebelerde hem anne hem bebek sağlığı için faydalıdır. Ancak her şeyin fazlası sağlığı olumsuz etkiler. Beslenme düzenine nar eklenmeden önce doktora da danışmak doğru olacaktır.

  1. Nar yemek düşüğe neden olur mu?

Nar yemek düşüğe ya da erken doğuma neden olmaz. Sadece aşırı nar tüketimi gebelik şekerini tetikleyebilir.

  1. Nar bebeğe kilo aldırır mı?

Narın içeriğindeki maddeler hem anne adayı için hem de bebek için sağlıklıdır. Narın içindeki maddeler plasentayı besler, plasenta da bebeği besler. Dolayısıyla nar tüketmek bebeğin gelişimi destekler.

  1. Nar doğum lekesine neden olur mu?

Gebelikte nar ve nar suyu tüketmek doğacak bebekte lekeye sebep vermez. Aksine anne adayının bağışıklığını destekler, bebeğin gelişimine yardım eder.

  1. Hamilelikte nar suyu tüketilebilir mi?

Gebeler nar suyu tüketebilir. Bir bardak nar suyunda (200 ml) ortalama 150 kalori vardır. Bu yeterli olacaktır. Hazır nar suları yerine, nar suyunun evde hazırlanması daha doğru olacaktır. Bir de miktarı artırmamak, günde bir bardak (meyve öğününde) içmek doğru bir davranış olur.


Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?
  2. Hamile kalmaya çalışırken uzak durulması gereken besinler
  3. Hamileliğin beyne olan etkileri
  4. Hamilelikten sonra nasıl kilo verilir?

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı