Evde Kışlık Patlıcan Nasıl Kurutulur? Adım Adım Patlıcan Kurutma Teknikleri
Evde patlıcan nasıl kurutulur? Kararmadan patlıcan nasıl kurutulmalıdır? Kuru patlıcan ile hangi yemekler yapılır? İşte, evde kışlık patlıcan kurutma yöntemleri:

Yazın en güzel besinlerinin başında patlıcan geliyor. Patlıcanlı yemekler, Türk mutfağının en sevilen tariflerini içinde barındırıyor. Havalar soğumaya başladığında patlıcanın tazesini bulmak da daha güç oluyor. Bu yüzden yazlık patlıcanları en iyi şekilde değerlendirmeye ve kışlık yemekler hazırlamaya ne dersiniz? Patlıcanı konservelere koyarak kış için patlıcan turşusu yapabilir veya kahvaltılar için patlıcan reçeli tarifini deneyebilirsiniz. Patlıcanı kışlık olarak hazırlamak için kullanabileceğiniz diğer yöntem ise kurutmak. Özellikle dolma yapımında kullanılan kuru patlıcanı, kış aylarında da afiyetle tüketebilirsiniz. Tam mevsimindeyken ''Evde patlıcan nasıl kurutulur?'' diye merak edenler için, patlıcan kurutma yöntemlerini tek tek anlattık. İşte, evde patlıcan kurutma teknikleri:

Kışlık Patlıcan Nasıl Kurutulur?

Kışlık patlıcanlar 3 farklı yöntemle kurutulabilir;

  1. Oyma Yöntemiyle Patlıcan Nasıl Kurutulur?

Bu yöntemi kullanmak için dolmalık adı verilen minik patlıcanlar kullanılmalıdır. Patlıcanları yıkadıktan sonra saplarını çıkartın. Oyacak yardımıyla, patlıcanların içini oyun. Ardından oyduğunuz patlıcanları tuzlu suda bekleterek acılıklarının çıkmasını sağlayın. 10-15 dakika beklettikten sonra patlıcanları çıkartın ve kağıt havlu ile kurutun. Büyük bir iğneye ip geçirin. İpin orta kalınlıkta olmasına özen gösterin. İpin ucunu patlıcanın etrafından geçirdikten sonra düğün yapın. Tüm patlıcanları aralıklı olarak ipten geçirin. İpe geçirdiğiniz patlıcanları güneş alan bir yere asın. Patlıcanların güneş ışıklarını almasına bağlı olarak bu şekilde 7-12 gün arası bekletin.


  1. Bütün Olarak Patlıcan Nasıl Kurutulur?

Bu yöntemi kullanacaksanız, bostan veya kemer patlıcanı kullanabilirsiniz. Bu kurutma yönteminde patlıcanları soymaya veya oymaya gerek yoktur. Patlıcanların sap kısımlarını yelpaze şeklinde çok derine inmeden kesin. Patlıcanları tuzlu suya koyun ve siyahlıkları çıkana kadar bekletin. Sudan çıkarttığınız patlıcanları kurutun. Patlıcanların sap kısmını iğneden geçirerek ipe dizin. Patlıcanları güneş gören bir yere asın ve 7-12 gün arası bekletin. Ara sıra kuruyup kurumadığını kontrol edebilirsiniz.


Bu yöntemleri uyguladıktan sonra kuruyan patlıcanları ipten çıkartarak doğru şekilde saklayabilir, dolmalar hazırlayabilirsiniz. Saklama önerilere gelmeden önce son yöntemi de anlatıyoruz.


  1. Dilimleyerek Patlıcan Nasıl Kurutulur?

Bu yöntemde istediğiniz patlıcanı kullanabilirsiniz. Patlıcanları bol su ile yıkadıktan sonra istediğiniz gibi dilimleyin. Dilimlenen patlıcanları tuzlu suda bekletin. 10-15 dakikanın ardından patlıcan dilimlerini çıkartın ve kurutun. Güneş alan bir yere temiz bez serin. Patlıcan dilimlerini bu bezin üzerine serpiştirerek 7-10 gün arası kurumaya bırakın. 

Kuru Patlıcan Nasıl Saklanmalı?

Kuruttuğunuz patlıcanları saklamak için, buzdolabı poşetine bir çay kaşığı karbonat ekleyin. Kuruttuğunuz patlıcanları da içine koyarak poşetin ağzını kapatın. Poşetleri buzdolabında veya serin ve kuru bir yerde küflenme olmadan saklayabilirsiniz. Kuruttuğunuz patlıcanları sıcak suda beklettikten sonra kullanabilirsiniz. Bu patlıcanları salata ve mezelerde, etli yemeklerde ve kuru patlıcan dolması tarifinde kullanabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Patlıcanlı nefis tarifler
  2. Kışlık hazırlıkları
  3. Kışlık turşu tarifleri
  4. Kışlıklar dondurucuda nasıl saklanır?
  5. Kavanoz nasıl kaynatılır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı