Zeyve Kebabı

Zeyve Kebabı
22 Eylül 2023

Karaman mutfağıyla özdeşleşen zeyve kebabı, sac tavanın içerisinde pişirilir. Koyun veya keçi etiyle hazırlanan bu yemek, kuyruk yağı ile zenginleştirilir. Sıcak pide eşliğinde sunulan zeyve kebabı, Karaman'ın Ermenek ilçesinin Zeyve Mesire yerine mahsustur. Yöre halkı tarafından çok sevilen bu lezzet, evde de hazırlanabilir. Malzemeler hazırsa, Karaman usulü zeyve kebabı tarifine geçebiliriz.

Alternatif olarak kirde kebabı ve çömlek kebabı tarifine de göz atabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 45 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 5 Kişi Kaydetti
Zeyve Kebabı için

Malzemeler

  • 2 kg orta yağlı keçi veya koyun eti
  • 500 gr kuru soğan
  • 500 gram yeşil biber
  • 1 demet maydanoz
  • 1 kg domates
  • 250 gr kuyruk yağı veya tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
Zeyve Kebabı

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle koyun veya keçi etini kuşbaşı doğrayın.
  2. Yeşil biberleri ortalama 2 cm büyüklükte olacak şekilde doğrayın.
  3. Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Soğanı da küçük kareler şeklinde doğrayabilirsiniz.
  4. Sacı güzelce yıkayıp kuruladıktan sonra ocağa yerleştirin. Kuyruk yağını kuşbaşı doğrayıp sacın tabanına koyun.
  5. Geniş bir kabın içerisinde doğradığınız tüm malzemeleri karıştırın. Karabiber, kekik ve tuz ilave edin.
  6. Kuyruk yağını birkaç dakika karıştırdıktan sonra, kalan malzemeleri sacın içerisine alın.
  7. Malzemeleri sacda karıştırırken, kenarda mutlaka 2-3 adet domates ve 4-5 adet biber bırakın.
  8. Kebabın pişmesine yaklaşık 15 dakika kala, yuvarlak doğranmış domates ve uzunlamasına doğranmış biberleri de sacın kenarına dizin.
  9. Et tamamen pişince üzerine maydanoz ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Pişen kebabın ortasına pirinç pilavı koyarak şık bir sunum elde edebilirsiniz.
Püf Noktası
  • İsteğe göre kuzu eti de kullanabilirsiniz.
  • Kuyruk yağı kullanmak istemiyorsanız, tereyağı ekleyebilirsiniz.
  • Kebabı ocak yerine taş fırında veya ateşin üzerinde de pişirebilirsiniz.
  • Kebabın pişmesine 1 dakika kala, üzerine dilimlenmiş ekmek koyarak bu şekilde kızartabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo