Kurutulmuş Patlıcan Dolması

Güney Anadolu Bölgesi'nde sık sık tüketilen kuru patlıcan dolması, özellikle Antep mutfağıyla özdeşleşmiştir. İç harcı pirinçle doldurulan bu dolma, kış için kurutulmuş patlıcanlarla hazırlanır. İsteğe göre harcın içerisine kıyma da eklenebilir. Malzemeler hazırsa, kuru patlıcan dolması tarifi için detaylara geçebiliriz.
Kaç
Kişilik
6 kişilik
Hazırlama
Süresi
30 dakika
Pişirme
Süresi
20 dakika

Kurutulmuş Patlıcan Dolması Tarifi İçin malzemeler
- 20 adet kurutulmuş patlıcan
- 15 adet kurutulmuş biber (dolmalık)
- 4/5 adet kere soğan
- 2 baş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 subardağı pirinç
- 1,5 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Karabiber
- Kırmızıbiber
- Kimyon
- Tuz
- limon suyu veya 3/4 kaşık nar ekşisi
- maydonoz
- nane
Kurutulmuş Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?
- Kuru patlıcanları kaynar suya koyup çatal geçecek şekilde haşlıyoruz. Biberleri ise ayrı suda en fazla 5 dakika haşlıyoruz. Biberle patlıcanlar ayrı kaplarda haşlanmalı ve suları 2/3 kez değiştirilir.
- Dolmanın içini hazırlamak için önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavurulur. salçaları ilave ederek iyice karıştırılır.
- Yıkanmış pirinç eklenir. ve hafifçe kavrulur. Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişirilir. baharatlar, maydanoz, nane eklenir ve harmanlanır.
- Hazırlanan bu karışım patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir.
- Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir. Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su ekliyoruz.
- Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir. pişmesine yakın limon suyu ya da nar ekşisi ilave ederek 10/15 dakika daha pişirip ocaktan alınır.
- Servise alırken üzerine arzuya göre közlenmiş biber yada domates koyabilirsiniz. Afiyet olsun

Dergide bu ay neler var?
EN ÇOK OYLANANLAR