ANASAYFA TARİFLER GÜNEYDOĞU ANADOLU YEMEKLERİ BELİ BAĞLI

Beli Bağlı

Beli Bağlı

Diyarbakır mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan beli bağlı, kabak ve iç harç ile hazırlanır. İnce dilimlenen kabaklar kızartıldıktan sonra, kıymalı iç harç ile doldurulur. Kabakların içi doldurulduktan sonra, maydanoz ile bel kısımları bağlanır. Yemeğin ismi de bu teknikten gelmektedir. Peki, Diyarbakır usulü beli bağlı nasıl yapılır? Malzemeleri hazır ettiyseniz, beli bağlı yapımı için detaylara geçebiliriz.

Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kabak, kalp sağlığına da iyi gelmektedir. Listenize ekleyebileceğiniz kabaklı yemekler arıyorsanız, kabak çorbası ve tepside mücver tarifini deneyin.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

15 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Beli Bağlı Tarifi İçin malzemeler

  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1.5 kg kabak

İç harcı için:

  • 2 adet kuru soğan
  • 500 gram dana kıyma
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz

Salçalı su için:

  • 2 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı sıcak su 

Beli Bağlı Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kabakları ortadan ikiye kesin ve içlerini oyun.
  • Ardından iç kısmına tuz serpiştirerek tavada önlü arkalı olacak şekilde kızartın.
  • İç harcı için; Soğanları ince ince doğrayın. Bir tavaya sıvı yağ koyun ve soğanları yağda kavurun.
  • Soğanlar pembeleşmeye başladığında üzerine kıymayı ilave edin ve kavurmaya devam edin.
  • Ardından karabiber, pul biber ve tuz ekleyip karıştırın.
  • Maydanozun yaprak kısımlarını ince ince doğrayın ve salçayla birlikte tavaya ilave edin.
  • Salçalı su için; Bir tencereye yağ ve salçayı ekleyerek kavurun.
  • Kızaran kabakların içini, kıymalı harç ile doldurun.
  • Doldurduğunuz iki kabağı da birbirinin içine geçirin.
  • Maydanoz dallarıyla ortasını bağlayın ve tenceredeki salçanın üzerine dizin.
  • Kabakların hepsini dizdikten sonra, üzerine tuz ve sıcak su ekleyin. Bu şekilde 15 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.

Beli Bağlı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Dilerseniz, kabakları daha ince de doğrayabilirsiniz.
  • Kabakları kızarttıktan sonra mutlaka kağıt havluda bekletin. Fazla yağını süzdürün.
  • Kabakları rulo şeklinde sararak şık bir görünüm elde edebilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!