ANASAYFA TARİFLER ŞERBETLİ TATLI TARİFLERİ GÜL TATLISI / KAYSERİ

Gül Tatlısı / Kayseri

Şerbetli tatlılar arasında önemli bir yere sahip olan gül tatlısı, hemen hemen her yörede yapılsa da Kayseri ile özdeşleştirilmiştir. Genellikle bayram ve düğünlerde ikram edilmesiyle bilinir. İsmini şeklinden alır. Bazı balkan ülkelerinde de tüketilen bu tatlı, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını karşılar. Malzemeleriniz hazırsa; hem göze, hem de damağa hitap eden tam kıvamında gül tatlısı nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? gibi soruların cevabını öğrenmek için tarife başlayalım:

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

25 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Gül Tatlısı / Kayseri Tarifi İçin malzemeler

Malzemeler

  • 125g Bizim Yağ Margarin
  • 1 su bardağı Bizim Ayçiçek Yağı
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 yumurta 
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tutam tuz
  • Aldığı kadar un
  • 1 su bardağı kırılmış fındık

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 2.5 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu

Gül Tatlısı / Kayseri Nasıl Yapılır?

  • Şeker, su ve limon suyunu tencereye alıp kaynatın. Kısık ateşte 20 dakika daha pişirip soğumaya bırakın.
  • Oda sıcaklığındaki Bizim yağ margarin, Bizim ay çiçek yağı, irmik, vanilya, yoğurt, yumurta ve sirkeyi geniş bir kasede karıştırın.
  • Un, kabartma tozu ve tuzu azar azar ekleyip yoğurun. Hamurdan parçalar kopartıp merdane ile çay tabağı büyüklüğünde açın.
  • Ortasına dövülmüş fındık yerleştirip karşılıklı dört köşeden kesin ve ortaya doğru kapatarak gül şekli verin.
  • Bizim yağ margarin ile yağlanmış tepsiye dizip 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumuş şerbeti üzerine gezdirerek dökün ve bir saat dinlendirin.
  • Gül tatlısını, ev yapımı armut kompostosu ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Tam Kıvamında Gül Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Hamurun kıvamı çok yumuşak olursa, üzerine elenmiş un ekleyebilirsiniz.
  • Tüm malzemelerin karışması için, en az 10 dakika boyunca yoğurun.
  • Hazırladığınız hamurun üzerini örterek 20 dakika dinlendirin.
  • Fırını önceden ısıtın. Bu sayede hamur eşit miktarda pişecektir.
  • Şekil verdiğiniz hamurun üzerine hafifçe bastırın. Aksi takdirde yumuşayan hamur giderek daha fazla açılacaktır.
  • Tatlılar sıcakken üzerine ılık şerbeti dökün ve buzdolabında dinlendirin.

1 Porsiyon Gül Tatlısı Kaç Kaloridir?

Gül tatlısının bir porsiyonu 260, orta boyutlu bir adedi ise yaklaşık 120 kaloridir. Şeker ve karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, diyabet hastalarının küçük porsiyonlar tüketmesi önerilir.

Osmanlı mutfağından miras kalan şerbetli tatlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, hafifliği ile bilinen kemalpaşa tatlısı ya da şam tatlısı tarifine göz atabilirsiniz.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!