Meyve Pestili
23 Mayıs 2025

Doğal tatlı atıştırmalık! Taze meyveler, bal ve limon suyuyla hazırlanan bu ev yapımı meyve pestili, sağlıklı ve lezzetli enerji kaynağıdır.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 5 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Meyve Pestili için

Malzemeler

  • 3 su bardağı seçtiğiniz meyve (çilek, yaban mersini, elma, armut, kayısı vb.)
  • 1/4 su bardağı bal veya pekmez
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
Meyve Pestili

Nasıl Yapılır

  1. Meyveleri iyice yıkayın (elma, armut gibi meyveleri soyup çekirdeklerini çıkarın). 
  2. Ardından, meyveleri bir blender veya mutfak robotunda pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırın. 
  3. Karışıma bal veya pekmez ekleyin, son olarak limon suyunu da ilave edip karıştırmaya devam edin. 
  4. Hazırladığınız karışımı geniş bir fırın tepsisine dökün ve spatula ile ince bir tabaka halinde yayın. 
  5. Karışımın kalınlığı yaklaşık 1/4 cm olmalı. 
  6. Güneşte veya fırında, düşük sıcaklıkta (50-60°C) 6-8 saat boyunca kurutun. 
  7. Fırın kullanıyorsanız, kapağını hafif aralık bırakmayı unutmayın. 
  8. Pestil tamamen kuruduktan sonra dilimleyip rulolar halinde servis edin.
Servis Önerisi
  • Küçük rulo veya kare dilimler halinde kesip, kahve veya bitki çayı eşliğinde sağlıklı bir atıştırmalık olarak servis edebilirsiniz.
  • Peynir tabağına renk ve tat katmak için kullanabilirsiniz. Özellikle cevizle birlikte sunumu şık ve lezzetlidir.
  • Şekerli atıştırmalıklara sağlıklı bir alternatif olarak çocuklar için doğal ve katkısız bir ara öğün sunar.
  • Kuruduktan sonra yağlı kağıda sarıp renkli iplerle bağlayarak sağlıklı ev yapımı hediye olarak sunabilirsiniz.
  • Doğranmış pestilleri yoğurt veya yulaf kaselerinin üzerine ekleyerek doğal tatlandırıcı ve aroma verici olarak değerlendirebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Tatlı ve olgun meyveler kullanmak pestilin doğal lezzetini artırır, ek şeker ihtiyacını azaltır.
  • Karışımı fırın tepsisine dökerken kalınlık farkı olmamasına özen gösterin. Kalın bölgeler geç kurur, ince yerler yanabilir.
  • Kurutma süresinde pestilin kenarları önce kurumaya başlar, ortaları yavaş ilerler. Gerektiğinde yerlerini değiştirin.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Böylece pestil yapışmaz ve kolayca çıkarılır.
  • Kapağı hafif aralık bırakmak buharın çıkmasını sağlar, aksi halde pestil nemli kalabilir.
  • Tamamen soğuyup kuruyan pestilleri hava almayan bir kapta, serin ve kuru bir yerde 2-3 hafta saklayabilirsiniz. Uzun süreli saklama için buzdolabında muhafaza edilebilir.
Tarif Kategorileri
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo