ANASAYFA TARİFLER PRATİK YEMEK TARİFLERİ SALATALIK TURŞUSU

Salatalık Turşusu

Yaz sonları yaklaştıkça kış için yapılan hazırlıklar da artıyor. Bunlardan biri de yemeklerin yanına çok yakışan salatalık turşusu. Kıtır kıtır lezzetiyle yemeye doyamadığımız salatalık turşusunu kavanozlar halinde hazırlayarak dolaplarda saklayabiliriz. Hazır mevsimindeyken en taze salatalıkları seçiyor ve onları turşu yapımında kullanıyoruz. Turşu yapımında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de muhafaza etmek. Evde salatalık turşusu nasıl yapılır diye merak edenleri böyle alalım. Listede verdiğimiz malzemeleri hazırladıysanız, ev yapımı salatalık turşusu tarifine ve püf noktalarına geçebiliriz.

Alternatif olarak çok beğenilen nefis acur turşusu ve yeşil erik turşusu tarifini de buraya bırakıyoruz. Bu turşuları da çok severek tüketeceğinize eminiz.

Kaç
Kişilik

10 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

10 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Tarif Defterime Ekle

Salatalık Turşusu Tarifi İçin malzemeler

  • 3 kg küçük körpe salatalık
  • 2 dal kereviz yaprağı
  • 1 baş sarımsak
  • 1 demet dereotu
  • 2~3 defne yaprağı
  • 3 ince dilimlenmiş limon
  • 1 litre su
  • 6 yemek kaşığı kaya tuzu

Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?

  • Salatalıkları bir iğneyle deldikten sonra tabanına ince limon dilimleri yerleştirdiğiniz kavanozlara yerleştirin.
  • Aralarına sarımsak, defne yaprağı ve kereviz yaprağı sıkıştırın. İnce limon dilimlerini dıştan görülecek şekilde kavanozun kenarlarına yerleştirin.
  • Bir litre kaynatılmış suya kaya tuzu ilave ederek salamurasını hazırlayın.
  • Tuz iyice eridikten sonra kavanozlara salatalıkların üzerini örtecek şekilde hazırladığınız salamura suyunu dökün.
  • Üzerini defne yaprakları ve dereotu ile örterek kavanozun kapağını sıkıca kapatın. 20 derece sıcaklıkta 3-4 hafta bekletin. 
  • Beklettiğiniz salata turşularını tahta kaşık ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Salatalık Turşusu Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Salatalık turşusunu koyacağınız kavanozları önceden sıcak su ile sterilize edin.
  • Turşu yapımında sirke kullanmak istiyorsanız, elma sirkesini tercih edebilirsiniz.
  • Verdiğimiz ölçüler ile yaklaşık 3 kilo salatalık turşusu elde edilmektedir. Miktarını arttırmak veya azaltmak için malzemeleri ölçülü bir şekilde değiştirebilirsiniz.
  • Turşuları kurduktan sonra serin, kuru ve güneş ışığı almayan bir yerde 10 gün boyunca bekletin. Bu süre boyunca kapağını açmayın.
  • Turşuyu kurarken kullandığınız malzemelere göre salatalık turşusu 15-30 gün içinde hazır olacaktır.
  • Salatalık turşusu uygun bir yerde 6 ay boyunca saklanarak tüketilebilir. Saklama süresini arttırmak için turşunun içerisine nohut veya elma ekleyebilirsiniz.
  • Turşuya ne kadar sirke konur diye merak edenler için altın oranı uygulamalarını öneriyoruz. Buna göre bir litre suya 2 buçuk yemek kaşığı kaya tuzu ve bir çay bardağı sirke konulmalıdır.

1 Porsiyon Salatalık Turşusu Kaç Kalori?

  • Salatalık turşusunun bir adedi 2, bir porsiyonu ise yaklaşık 30 kaloridir. Bir porsiyonun içerisinde yaklaşık 15 adet turşu bulunmaktadır. Yağ ve kalori değeri düşük olan salatalık turşusu, tuz bakımından çok zengindir. Bu nedenle tuz kısıtlaması olanlar ve tansiyon hastaları ölçülü bir şekilde tüketmelidir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!