ANASAYFA TARİFLER EKMEK TARİFLERİ KÖY EKMEĞİ

Köy Ekmeği

Köy ekmeği

@berguzar.erden Bergüzar Erden'den köy ekmeği lezzetini özleyenler için nefis bir tarifle karşınızdayız. Mis gibi kokusuyla sofraların baş tacı olacak köy ekmeğini; ekşi maya, su, tuz ve buğday unu ile kolayca hazırlayabilirsiniz. Dışı çıtır çıtır içi ise yumuşacık olan köy ekmeğini hazırlamak 20, pişirmek ise yaklaşık 50 dakika sürüyor. Malzemeleriniz hazırsa, videolu anlatımıyla evde köy ekmeği nasıl yapılır sorusu için tarif detaylarına geçebiliriz.

Ev yapımı ekmek tarifleri arıyorsanız, klasik ekmek veya yaş mayalı ekmek yapımını da deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

50 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Köy Ekmeği Tarifi İçin malzemeler

  • 500 g sert ekmeklik beyaz buğday unu
  • 330 ml su
  • 6 g ekşi maya (Ya da 6 g kuru maya)
  • 8 gram deniz tuzu (10 ml suda eritilmiş)

Köy Ekmeği Nasıl Yapılır?

  • Unu yoğurma kabına alın. Ekşi mayanın içine suyun yarısını boşaltıp mayayı iyice karıştırdıktan sonra unun içine boşaltarak hamuru yoğurmaya başlayın. Kalan suyu kuru yerlere dikkatlice dökerek hamuru toplam 5-10 dakika kadar daha yoğurun. Nemli bezle üzerini kapatın ve 1 saat dinlenmeye bırakın.
  • Suyun içinde erittiğiniz tuzu hamurun üstüne dökün, elinizle hamuru alttan üste doğru katlayarak güzelce yoğurun ve 30- 40 dakika dinlendirin.
  • Ellerinizi ıslatıp hamuru yukarı doğru esneterek 4 tarafından katlayın ve bu işlemi 30-40 dakika arayla 3-4 kez daha tekrarlayın. Sıcak havalarda 30 dakika arayla 3 katlama yeterli olacaktır
  • Hamuru hafif unlanmış tahtaya alarak fazla germeden beze yapın. Bezle veya geniş bir kapakla kapatıp 30 dakika dinlendirin.
  • Bir ekmek sepetinin içine bir bez serin ve bir süzek yardımıyla bezin her tarafına güzelce un eleyin.
  • Hamuru hafif unlanmış tahtaya ters çevirip kenarlardan ortasına doğru düzgün ve gergin bir şekilde katlayarak yuvarlayın.
  • Hazırladığımız sepete düzgün tarafı altta kalacak şekilde yerleştirin. üstünü, kenarlarını hafif unlayın ve hamura değmeyecek şekilde poşete geçirip 15- 30 dakika oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına kaldırın. Buzdolabında kalma süresi mevsim sıcaklığına göre değişmekle birlikte en az 8-12 saat kadar olmalıdır.
  • Fırını, ekmeğinizi pişireceğiniz kapaklı döküm tencereyle birlikte 240 derece sıcaklıkta 30 dakika ısıtın.
  • Sepetteki hamuru buzdolabından çıkartın ve üstünü hafifçe unlayarak yağlı kağıda yapışmasına engel olun. Hamurun üstüne yağlı kağıt kapatıp ters çevirin ve hızlı bir şekilde istediğiniz deseni verin. Daha sonra hamuru sıcak tencereye alarak 30 dakika süreyle fırında pişirin. Daha sonra üstünün kızarması için kapağını açarak 15-20 dakika daha pişirin. 10 Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edin.

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!