Bayatlamayan Ekmek

Bayatlamayan Ekmek
06 Şubat 2023

Evde kendi ekmeklerini hazırlayanları böyle alalım. 1 ay boyunca güvenle saklayabileceğiniz, kahvaltıda, yemeklerin yanında sunabileceğiniz nefis bayatlamayan ekmek tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Yalnızca 5 malzemeden oluşan bu ekmeği, ister yuvarlak, isterseniz de klasik ekmek şeklinde sunabileceğiniz bu tarif, ortalama 1 buçuk saatte hazırlanır. Malzemeler hazırsa, bayatlamayan ekmek tarifi için detaylara geçebiliriz.

Bayatlamayan Ekmek Tarifinin Püf Noktası:

Ekmeklerin bozulmasına yol açan şey içerisine konulan tereyağı, süt gibi ekstra ürünlerdir. Ayrıca ekmeğinizin tuz oranı yükseldikçe bayatlaması gecikecektir. 

Alternatif olarak yulaf ekmeği ve tam buğday unlu ekmek tarifini de deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Bayatlamayan Ekmek için

Malzemeler

  • 1 paket kuru maya
  • 3 çay kaşığı şeker
  • 2.5 su bardağı su 
  • 6 bardak beyaz un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Bayatlamayan Ekmek

Nasıl Yapılır

  1. İlk olarak 1 paket kuru mayayı 1 su bardağı ılık su ve şeker içerisinde açalım.
  2. 1 su bardağı su içerisinde bir su bardağı unu krema kıvamına gelene kadar karıştıralım ve bir saat bekletelim.
  3. Kalan unu ve tuzu yoğurma kabına alalım, üzerine mayalı suyu ve beklettiğimiz un-su karışımını ekleyelim.
  4. 10 dakika boyunca hamuru katlayarak yoğuralım.
  5. 1 saat oda ısısında üzerine nemli bir bez örtüp mayalandıralım.
  6. Hamuru iki eşit parçaya bölelim ve dışı pürüzsüz olana dek yuvarlayarak şekil verelim.
  7. Şekil verdiğimiz ekmeği yuvarlak bir kabın içerisini unlayarak koyalım ve 45 dakika mayalanmaya bırakalım.
  8. Mayalanan ekmekleri fırın tepsisine ters çevirelim ve üzerini elimizi ıslatarak nemlendirelim.
  9. İsterseniz bu aşamada ekmeğe çizik atabilirsiniz.
  10. Fırının içerisine ısıya dayanıklı bir kasenin içerisine su koyalım.
  11. 210 derece ısınmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirelim.
  12. Fırından çıkardığımız ekmeği tel bir ızgaranın üzerinde 1 saat dinlenmeye bırakalım.
  13. Ekmeği fırına atarken ellerimizi ıslatarak üzerini nemlendirmemiz kalın bir kabuk oluşmasına yardımcı olacaktır bu sayede ekmeğiniz hem geç bayatlayacak hem de kolayca bozulmayacaktır. Afiyet olsun.
Yorumlar
avatar
Ozgur YORUM 04 Şubat 2023, 16:59
Hocam tuzu ve şekeri ne yaptık?
avatar
basakongel YORUM 06 Şubat 2023, 14:53
Tarifte düzenleme yaptık. Şekeri maya ve suyu açarken, tuzu ise un içerisine ekleyerek kullanabilirsiniz.

Benzer Tarifler

Lezzet Logo