ANASAYFA TARİFLER UZAKDOĞU YEMEKLERİ YAKİNİKU ANTRİKOT

Yakiniku Antrikot

Yakiniku Antrikot

Yakiniku, Japon mutfağında kızartılmış sebze ve et için kullanılan bir tanımdır. Dünyanın birçok yerinde 'Japon barbeküsü' ismiyle de bilinir. Izgara et pişirildikten sonra daldırma sos ile sunulur veya pişirilmeden önce bu sosa bulanır. Yakiniku sosunda ana malzemeler soya sosu, susam ve şekerdir. İsteğe göre sarımsak ve susam yağı eklense de, bu malzemeler sosu daha karmaşık ve keskin bir hale getirir. Uzak Doğu ülkelerinde çok sevilen yakiniku, dana anrikot ile hazırlanabilir. Malzemeler hazırsa, Japon mutfağından nefis yakiniku tarifine geçebiliriz.

Kore mutfağından bibimbap, acılı tteokbokki ve Çin mutfağından ballı susamlı tavuk tarifine göz atmayı unutmayın.

Kaç
Kişilik

2 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

25 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Yakiniku Antrikot Tarifi İçin malzemeler

  • 500 gram antrikot
  • 1 adet kırmızı biber
  • 4-5 adet sarı biber
  • 2 adet soğan
  • 10 adet shiitake mantarı
  • Biraz sıvıyağ
  • 5 adet yeşil kuşkonmaz

Sosu için:

  • 1/4 fincan soya sosu
  • 1/2 yemek kaşığı beyaz şeker
  • 2 yemek kaşığı mirin
  • 2 çay kaşığı susam yağı
  • 1/2 çay kaşığı kavrulmuş susam taneleri
  • 1 diş Sarımsak
  • 1/2 çay kaşığı beyaz susam tohumu (öğütülmüş)

Yakiniku Antrikot Nasıl Yapılır?

  • Dana antrikotları yaklaşık 5-6 mm'lik ince dilimlere doğrayın.
  • Soğanları soyup ikiye bölün. Ardından ince ince dilimleyin.
  • Biberleri yıkayın. Ardından ikiye bölerek çekirdekli kısımlarını çıkartın. Küçük küçük doğrayın.
  • Mantarı temizledikten sonra ikiye bölün. Kuşkonmazın alt kısmını soyun ve haşlayın. Haşlanan kuşkonmazları 3 cm'lik parçalara ayırın.
  • Yapışmaz bir tavanın içerisine sıvıyağ ekleyerek sebzeleri tavaya alın.
  • Yüksek ateşte sebzeleri kızarttıktan sonra servis tabağına alın ve üzerini kapatarak sıcak kalmasını sağlayın.
  • Aynı tavanın içerisine dilimlenmiş antrikotları alarak yüksek ateşte pişirin.
  • Yakiniku sosu için; 1 diş sarımsağı soyun ve ince ince doğrayın.
  • Küçük bir tencereye mirin, soya sosu, susam yağı, toz şeker ve sarımsağı alarak birleştirin.
  • Yaklaşık 3 dakika yüksek ısıda sosu pişirin. Bu esnada sürekli karıştırın.
  • Hazırladığınız sosu 5-10 dakika soğuması için bekletin.
  • Sosu süzgeçten geçirdikten sonra içerisine kavrulmuş susam tohumu ve tanelerini ekleyerek karıştırın.
  • Eti servis tabağına aldıktan sonra yakiniku sosuyla birlikte sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Yakiniku Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Yakiniku yapımında ince dilimlenmiş et kullanmanız gerekir.
  • Hazırladığınız sosu kapağı kapalı bir şekilde 5-7 gün arası muhafaza edebilirsiniz. 
  • Sosu yemeklerden önce yaparsanız, buzdolabında saklayabilirsiniz.
  • Sosun keskin bir tadı vardır. Bu tadı seyreltmek için, içerisine sıcak su ilave edebilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!