Squat Hareketinin Faydaları Nelerdir?

Squat hareketi nedir, ne işe yarar? Squat hareketinin faydaları nelerdir? Squat hareketi nasıl yapılır? İşte, Fizyoterapist Necdet Döner'den squat hareketinin faydaları ve yapılışı:
Squat Hareketinin Faydaları Nelerdir?
24 Nisan 2024, 22:24

Son zamanlarda en sık yapılan hareketlerden biri de squattır. Herhangi bir alet veya spor merkezine ihtiyaç duyulmadan evde yapabileceğiniz bir harekettir. Peki, 'Squat nasıl yapılır faydaları nelerdir?' bu yazımda sizlere bahsedeceğim.


Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla beraber özellikle kadınlarda gördüğüm kadarıyla kısa süre içerisinde vücudum toparlansın istiyor fakat durum sandığınız gibi kolay değil fakat düzenli yapılan fiziksel aktiviteler sonucu fit bir vücuda kavuşmanız mümkündür. Egzersizleri yanlış bir şekilde yapmanın faydadan çok zarar verebileceğini unutmayalım ve bu bağlamda yardım alacağınız kişiler fizyoterapistler olmalı. Bu konunun altını çizmek isterim. Egzersizlerden bahsettik şimdi egzersiz örneği olan ve popüler bir hareket olan squat hareketini inceleyelim.



Squat Nedir, Nasıl Yapılır?

Squat bir çömelme hareketi olarak bilinir. Ancak farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Squat hareketinde kalça ve diz kasları çalışır. Ayakta durma pozisyonundayken yere doğru eğilip kalkma hareketine squat denir. Vücut ağırlığıyla yapılan bu hareket, kalça ve dizleri çalıştırır. Squat hareketini doğru bir şekilde yapmak çok önemlidir, aksi takdirde faydadan çok zarar görebilirsiniz. Doğru squat için, eğilebildiğiniz kadar eğilip ardından yavaşça kalkıyorsunuz. Hareketi hızlı bir şekilde yapmaya çalışmayın. Yavaş yaparak hem kasların daha etkin çalışmasını, hem de yaralanma riskini en aza indirebilirsiniz.

  1. Squat hareketinin birden fazla çeşidi vardır ben size en kolay olan ağırlıksız olanı tarif edeceğim. Squat ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve ayaklarınızın yönünü 30 derece dışarıya olacak şekilde çevirin.
  2. Ellerinizi öne doğru uzatın ve yavaşça eğilebildiğiniz noktaya kadar eğilin başımız daima dik ve karşıya bakacak şekilde olmalı ardından yavaşça ayağa doğru kalkın.
  3. Eğilip kalkma esnasında nesef alıp verişinizi düzenli bir şekilde yapmakta fayda var.
  4. Aynı zamanda nefes egzersizi de yapmış oluruz. Bunu gün içerisinde birkaç set olarak yapabilirsiniz.

Squat Hareketinin Faydaları Nelerdir?

  1. Kalçadaki adeleleri güçlendirir.
  2. Kalp ve damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olan bir harekettir.
  3. Postürünüzü düzeltme konusunda yardımcı olur.
  4. Metabolizmayı hızlandırdığı için, kilo verme sürecine destek olur. 


Şunlara da göz atın;

  1. Plank hareketinin faydaları nelerdir?
  2. Göbek eritme hareketleri
  3. Boyun ağrısına ne iyi gelir?
  4. Sırt ağrısı neden olur?
  5. Bel ağrısı nasıl geçer?
Kategoriler
Lezzet Logo